Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Κολοκυθάκια γεμιστά.

 
Υλικά:

  • 10  κολοκυθάκια
Για τη γέμιση:
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι-πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια

 
Εκτέλεση:
 Πλένουμε τα κολοκύθια και αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα..
 Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ελαφρώς την επιφάνεια από τα κολοκύθια και με ένα μικρό κουταλάκι τα αδειάζουμε, αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.
 Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
 Προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
 Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα ¾του ύψους τους.. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα . Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Βάζουμε πάνω από τα κολοκύθια ένα μικρό πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια και να σκάσει το ρύζι.
 Σβήνουμε τη φωτιά, προσέχουμε να μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκύθια και θα λασπώσει το ρύζι. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας, και λίγο- λίγο το λεμόνι.

·         Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, κουνώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

Μικρό μυστικό:

Αν θέλουμε το αυγολέμονο πιο πηχτό το δένουμε με μία κουταλιά κορν φλάουρ

15 σχόλια:

Ροδανθη είπε...

Καλημέρα Δήμητρα πολύ καλό το φαγάκι σου απλό και νοστιμότατο,να είσαι καλά φιλιά!!!!!

Χρυσούλα είπε...

Δήμητρα το φαγάκι σου γνωστό κι`αγαπημένο! έτσι το κάνω κι`εγώ...μόνο που δεν βάζω καρότο....την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω και με καρότο...
Να είσαι καλά!

Ειρήνη Ε. είπε...

Μμμμ!!! Κολοκυθάκια γεμιστά!! Τι ωραία, μυρίζουν καλοκαιράκι!!! Τι νόστιμο φαγητό, και η σάλτσα αυγολέμονο, πως του πάει!! Από τα αγαπημένα μου γεμιστά λαχανικά. Καλή σας όρεξη και καλή εβδομάδα.

Ξανθή είπε...

Αγαπημένο φαγητό!!
Καλή εβδομάδα Δήμητρα!!

Taelia88 είπε...

Το λατρεύω αυτό το φαί!! Το καλοκαιράκι που έχουμε κολοκυθάκια στον κήπο, το φτιάχνει συχνά η μαμά μου! Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά που θα μου πάει!! Καλή εβδομάδα, φιλιά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δήμητρα μαγείρεψες ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγάκια!!
Και το έκανες πεντανόστιμο!
Πολλά φιλιά!!

Taste Advisor είπε...

Αγαπημένο και εξαιρετικό!
Καλοκαίρι και μαμά! Στο δικό μου το βιβλίο!

Lila Xagorari είπε...

Το αγαπημένο φαγητό του γιού μου, έχω αφήσει τα κολοκυθάκια άκοπα στον κήπο, να χοντρύνουν λίγο για να το φτιάξω!

para-kelsoscooks είπε...

Καλησπέρα Δήμητρα. Αγαπημένο φαγητό το σημερινό.Στο σπίτι μας δεν το συνηθίζαμε. Αφού παντρεύτηκα,έμαθα να το μαγειρεύω από την πεθερά μου και έγινε το αγαπημένο όλης της οικογένειας.Καλή εβδομάδα να έχεις.

Eleni είπε...

Δήμητρα πολύ ωραίο φαγητό και αγαπημένο!Το έκανες πεντανόστιμο!!
Φιλιά!!!

SPYRIDOULA είπε...

Πολύ νόστιμο φαγάκι!!!Να έχεις μια όμορφη μέρα!!!

Μαρία είπε...

Πολύ νόστιμο φαγητό...Το φτιάχνω κι εγώ όποτε μπορώ...Τώρα μου άνοιξες την όρεξη...Καλημέρα...

Χρυσαυγή είπε...

Πεντανόστιμο καλοκαιρινό φαγητό!!

Helen Gr είπε...

Πολύ νόστιμο και καλοκαιρινό φαγάκι, πολύ αγαπημένο!
Σε ευχαριστώ πολύ που μουτο θύμισες!
Καλό σου βράδυ!

manousina είπε...

Τι νόστιμο φαγητό!!!! Μυρίζει μανούλα.
Φιλιά