Υλικά:
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 βιτάμ
¾ της κούπας ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
3 βανίλιες
1 μπέικιν πάουντερ-ένα κουταλάκι σόδα φαγητού
Ένα ποτηράκι κονιάκ-σφηνάκι (μέσα στο κονιάκ διαλύουμε τη σόδα)
2 κούπες ασπρισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
2 κούπες αμύγδαλα με τη φλούδα
Αλεύρι (όσο πάρει να γίνει η ζύμη μαλακιά , να ξεκολλάει από τα χέρια)περίπου ένα κιλό
Άχνη ζάχαρη και βανίλια για την επικάλυψη.
1. Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και τις 2 κούπες τα αμύγδαλα να βράσουν περίπου για 3-4 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό και τα ξεφλουδίζουμε . Τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε.
2. Τα αμύγδαλα με τις φλούδες τα κόβουμε σε τρείς μακρόστενες λουρίδες.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το βιτάμ και την άχνη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν καλά και να γίνουν μία αφράτη κρέμα.
4. Προσθέτουμε τους κρόκους , τις βανίλιες .
5. Αδειάζουμε την κρέμα σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν και το κονιάκ. Ζυμώνουμε με το χέρι μας ελαφρώς.
6. Προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο.
7. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
8. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο ή να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ακόμη.
2. Τα αμύγδαλα με τις φλούδες τα κόβουμε σε τρείς μακρόστενες λουρίδες.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το βιτάμ και την άχνη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν καλά και να γίνουν μία αφράτη κρέμα.
4. Προσθέτουμε τους κρόκους , τις βανίλιες .
5. Αδειάζουμε την κρέμα σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν και το κονιάκ. Ζυμώνουμε με το χέρι μας ελαφρώς.
6. Προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο.
7. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
8. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο ή να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ακόμη.
9. Πλάθουμε τους κουραμπίεδες σε οβάλ σχήμα, τους περνάμε με χτυπημένο ασπράδι αυγού και κολλάμε στην επιφάνεια τα αμύγδαλα με τις φλούδες.
6 σχόλια:
Πολύ μου άρεσαν οι κουραμπιέδες σου Δήμητρα! Καλές γιορτές να έχουμε!
Γεια σου Δήμητρα. Τι ωραίοι κουραμπιέδες είναι αυτοί. Απο τις φωτογραφίες και μόνο είναι θαύμα, φαντάζομαι στη γεύση.Καλές γιορτές να έχουμε όλοι, με υγεία.
Και του χρόνου Δήμητρά μου, καλές γιορτές να έχεις!
Φιλιά!
Δήμητρα...πρωτότυπία το αμυγδαλάκι από πάνω ..θα το δοκιμάσω...και του χρόνου...
Φουλ στο αμύγδαλο. Και του χρόνου!!!!
Καλά Χριστούγεννα Δήμητρα!!!!
Δημοσίευση σχολίου