Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Για το γιορτινό σας τραπέζι


ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά
1 μεγάλο φασιανό
3 μανιτάρια φρέσκα (Καλογράκια, Πρόβεια ή Αγαρικά του εμπορίου)
20 γρ. μανιτάρια Βωλίτες αποξηραμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
1 κούπα ρύζι
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό


Εκτέλεση
1.Πλένουμε το φασιανό καλά και τον αφήνουμε να στραγγίσει.

2. Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουσκέψουν στο νερό για μισή ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρo. Ρίχνουμε τα μανιτάρια (φρέσκα και αποξηραμένα), το ρύζι, το σκόρδο και το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.

4. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά τη γέμιση να κρυώσει.

5. Γεμίζουμε το εσωτερικό του φασιανού και δένουμε τα πόδια με σπάγκο.

6. Βάζουμε το φασιανό σε μεταλλική γάστρα και τον ψήνουμε στους 150 βαθμούς C για δύο ώρες.

7. Ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη για να πάρει ο φασιανός χρώμα.

Μικρό μυστικό
Αντί για φασιανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Για ένα πολύ εκλεκτό πιάτο, πάντως, μπορούμε να προμηθευτούμε φασιανό από την οικολογική φάρμα «Άρτεμις» στο Κυπαρίσσι Γρεβενών.

6 σχόλια:

kiki είπε...

Πολύ καλή η γέμιση με μανιτάρια. Ειδικά για όσους δε θέλουν κρεατικό στη γέμιση!

Ανώνυμος είπε...

Εκείνο το 1500 μάλλον λάθος θάναι.
Ο σίδηρος λυώνει στους 1535 βαθμούς
Δηλαδή με 2 ώρες στους 1500 βαθμούς θα λυγίσουν τα σίδερα, τα μανιτάρια θα αυτοαναφλεγούν, η γαλοπούλα θα μετουσιωθεί σε σποδό.

vossinakis είπε...

Magnifico...καλες γιορτές σε όλους

dhmhtra είπε...

Ανδρέα καλημέρα.
Σας περιμαίνω στο χωριό για κρασί και μεζέδες.

dhmhtra είπε...

προς Ανώνυμο:

Σε προηγούμενη ανάρτηση ("Καλά Χριστούγεννα",10/12) θεωρήσατε τις ευχές παράκαιρες και εντωπίσατε την κριτική σας στα δηλητηριώδη μανιτάρια και όχι στο δέντρο αυτό καθ΄αυτό σαν ιδέα και πρωτότυπο στήσιμο.

Στην χθεσινή ανάρτηση ("Γιορτινό Τραπέζι",17/12) εστιάσατε σ΄ένα τυπογραφικό αυτονόητο λάθος και κάνετε μαθήματα χημείας και φυσικής.

Σε blog μαγειρικής μπήκατε και όσα προσωπικά καταθέτω είναι εμπειρίες, μεράκι και καλή πρόθεση. Ευχαριστώ πάντως για τις επισκέψεις σας. Ελπιζω στο μέλλον κάποια ανάρτηση μου να σας ικανοποιήσει!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλή χρονιά... καλά μαγειρέματα!!!

υγεία και δημιουργία!!

φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!