Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

25η Μαρτίου με μπακαλιάρο!

…Λείπει ο Μάρτης από την σαρακοστή; Λέει η παροιμία θέλοντας να δείξει ότι σ’ όποια ημερομηνία και αν πέσει η κινητή γιορτή της Πασχαλιάς , ο Μάρτης σίγουρα θα είναι μέσα στη μεγάλη σαρακοστή. Η έκφραση χρησιμοποιείται σήμερα και μεταφορικά χαρακτηρίζοντας αυτόν που είναι πανταχού παρόν , αυτόν που μπερδεύεται και έχει θέση σ’ όλα τα θέματα. Η Σαρακοστή είναι η περίοδος των 40 ημερών νηστεία ς και προσευχής που καθιερώθηκε γύρο στον 4ο μ.χ. αιώνα Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Πάσχα. Στη διάρκεια της δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κανενός ζωικού προϊόντος.
Η νηστεία καταλύεται (διακόπτεται) την 25η Μαρτίου , την μεγάλη διπλή για τους Έλληνες γιορτή και την ημέρα αυτή επιτρέπεται μόνο η ψαροφαγία. Η έλλειψη ψαριών ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές οδήγησε τους κατοίκους και τις νοικοκυρές στην επιλογή του παστού μπακαλιάρου. Σήμερα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι συνταγή που συνδέθηκε μ’ αύτη τη γιορτή και σερβίρεται σ’ όλα τα μαγαζιά.

Επειδή είναι πολύ γνωστή συνταγή για την κάθε νοικοκυρά επέλεξα για το Μάρτιο μια σύνθετη παραλλαγή της . Νοστιμότατη που θα δώσει σίγουρα άλλη νότα στο γιορτινό Τραπέζι την 25η Μαρτίου. Δοκιμάστε την και θα εκπλαγείτε.


Μπακαλιάρο με ρύζι στο φούρνο!

Αφού καθαρίσουμε και τεμαχιάσουμε το μπακαλιάρο μας τον βάζουμε σε κρύο νερό να ξαρμυρίσει αλλάζοντας το νερό πολλές φορές . Στη συνέχεια βράζουμε το μπακαλιάρο ελαφρώς ( 10 λεπτά περίπου). Ξεπλένουμε το ρύζι με ζεστό νερό και το σοτάρουμε με λάδι. Προσθέτουμε το βρασμένο μπακαλιάρο με το ζουμί του και το αδειάζουμε στο ταψί . Ψήνουμε το φαγητό μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλίζοντας το με μαύρο πιπέρι.
Υλικά: Θα χρειαστούμε μία κούπα ρύζι καρολίνα , μισή κίτρινο , πέντε κούπες ζωμό και ¾ της κούπας λάδι.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους γιορτάζουν !

12 σχόλια:

Marina είπε...

Πολύ πρωτότυπη ιδέα!!! Εγώ παραμένω κλασική στον μπακαλιάρο κροκέτες!

georgiaxara είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!
ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Κι έτσι νόστιμος θα γίνει ο μπακαλιάρος.
Καλό τριήμερο

nikos είπε...

Για να φυγει η αλμυρα του μπακαλιαρου πιο γρηγορα μεσα στο νερο οταν τον ξαλμυριζουμε βαζεις μια καθαρισμενη πατατα μετριου μεγεθους τραβαει το αλατι θα βγει μαυρισμενη και ο μπακαλιαρος νοστιμος

dhmhtra είπε...

Μαρίνα καλημέρα...τις φτιάχνουμε και μεις τις κροκέτες.Το ρύζι όμως το φτιάχνουνε για συνοδευτικό.
Να είσαι καλά.

dhmhtra είπε...

Georgiaxara να περάσεις και συ καλά!

dhmhtra είπε...

Μαρία ο μπακαλιάρος είναι ένα φαγητό,όπως και να το μαγειρέψεις γίνεται νόστιμο.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Νίκο καλημέρα.
Δεν ήξερα για την πατάτα.Εγω μέσα στο νερό βάζω χαρτί κουζίνας για να αποροφήσει το αλάτι. Θα δοκιμάσω την πατάτα την επόμενη φορά.

kiki είπε...

Αγαπημένες γεύσεις για τη σημερινή μέρα! Χρόνια πολλά!

Afroditi είπε...

Και του χρόνου Δήμητρα ,πολύ ωραία η παραλλαγη σου :)

αχτίδα είπε...

Να είμαι ειλικρινής αγαπώ τον κλασικό μπακαλιάρο..μα έκλεψα την ιδέα με τη σαλάτα κάτω που δεν την είχα σκεφτεί και μου άρεσε τρομερά!Καλό ΣΚ φίλη μου!

nsc είπε...

ωραίο φαγάκι