Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια νηστίσημα ...με μανιτάρια!

Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια για την καθαρή Δευτέρα θα πρέπει ή να έχουμε αμπελόφυλλα στην κατάψυξη μας ή να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ συντηρημένα σε βαζάκια.
Υλικά:
40 Αμπελόφυλλα.
Δύο κούπες ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο σε ζεστό νερό.
Δύο ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Ένα ματσάκι άνηθο- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
Ένα μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο στο μούλτι.
Δύο κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Λάδι μία κούπα.
Αλάτι –πιπέρι- λίγη καυτερή πιπεριά φρέσκια ή αποξηραμένη.

Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα μας και τα ξεχωρίζουμε ένα –ένα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό λάδι τα ξερά, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και μία κούπα νερό. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Παίρνουμε ένα- ένα φύλλο βάζουμε μία κουταλιά γέμιση , τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας σφιχτά και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα ( έχουμε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα).
). Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι , αλάτι και ζεστό νερό να καλύψει τα ντολμαδάκια μας .Πριν τα βάλουμε στη φωτιά τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο πυρίμαχο . Κλείνουμε την κατσαρόλα μας με ο καπάκι και βράζουμε το φαγητό μας σε χαμηλή φωτιά.


Σερβίρουμε το φαγητό μας με μπόλικο λεμόνι.

Μικρό μυστικό: Αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορούμε να φτιάξουμε αυγολέμονο και να σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας αυγοκομμένα.

Καλή Σαρακοστή!

12 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλημέρα και Καλές Αποκριές!
Πριν λίγο καιρό έφτιαξα με λάχανο ντολμάδες με μανιτάρια.
Επειδή έχω φύλλα θα τα φτιάξω με τη δική σου συνταγή!!
Πολλά φιλιά!

Nandia είπε...

καλημέρααα!!!πιστεύω πως θα είναι κόλαση....φιλιά και καλό τριήμερο!!!

dhmhtra είπε...

Ξανθή καλές Αποκριές και σε σας!
Να περάσετε καλά.

dhmhtra είπε...

Nandia πράγματι είναι πολύ νόστιμα και ελαφριά.
Καλές Απόκριες!

Taste Advisor είπε...

Καλή Σαρακοστή!
Εσύ θα μας τρελάνεις με τα μανιτάρια σου!

kitchenStories είπε...

Συνταγή διαφορετική και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα!
Μου αρέσει που εκτός από τα μανιτάρια σου, έχει και καροτάκι.
Τα φύλλα δε, σπέσιαλ!

Καλά να περάσετε!
Ζαμπία

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μούρλια φαίνονται!!! φιλιά, καλά κούλουμα!

mia maria είπε...

Γεια στα χέρια σου Δήμητρα!
Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!

Marina είπε...

Τα φύλλα της μαμάς μου τελείωσαν και αναγκαστηκα να αγοράσω βάζα από το σούπερ μάρκετ. Χάλια....! Σκληρά και λύσσα στο αλάτι!!! Τσάμπα ο κόπος μου πήγε! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω άλλη μάρκα φύλλων, μπας και πετύχω τα καλά!
Καλή Σαρακοστή!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!

cook είπε...

τα γιαλαντζι δεν τα συμπαθω...μα αν τυχαινει να εχουν μανιταρια...καλη σαρακοστη :)

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Καλησπέρα Δήμητρα! Έψαχνα μια τέτοια συνταγή!!Τα κάνουμε εμείς και μόνο με ρύζι,αλλά με τα μανιτάρια θα γίνονται πιο νόστιμα και ήθελα να δοκιμάσω!