Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Οι φρυγανιές της Καίτης!





Η Καίτη είναι η κολλητή μου η φιλενάδα και όχι μόνο.
Είναι η συννυφάδα μου!
Είμαστε μαζί από την πρώτη Γυμνασίου μαζί. Έχουμε περάσει
όλες τις καλές και τις δύσκολες στιγμές μαζί. Είναι βιολόγος , δίδασκε 33
χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας . Ήταν πολύ καλή στη δουλειά της και παράλληλα πολύ καλή μαγείρισσα. Τώρα
είμαστε και δύο συνταξιούχες. Με λίγα λόγια έχουμε γίνει αυτοκόλλητες!
Όταν μαγειρεύει η μία δεν μαγειρεύει η άλλη. Ότι γλυκό
κάνει η μία δεν το κάνει η άλλη.
Δεν ξέρω αν ποτέ της έχω πει πόσο τη χρειάζομαι στη ζωή
μου και πόσο πολύ μου λείπει όταν είναι εκτός Γρεβενών . Θέλω να πιστεύω πως θα
γεράσουμε μαζί και θα περάσουμε τα
υπόλοιπα χρόνια όμορφα όπως όμορφα περάσαμε και τα χρόνια
της νιότης μας.
Μία λοιπόν από τις συνταγές της που εγώ λατρεύω αλλά δεν
την έχω φτιάξει ποτέ είναι οι φρυγανιές με αμύγδαλα και σταφίδες. Και γιατί να
τις φτιάξω όταν μου τις φέρνουν έτοιμες!
Φιλενάδα σ’ ευχαριστώ για όλα!



Υλικά:

200 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
200 αμύγδαλα κομμένα με το μαχαίρι σε μεγάλα κομμάτια
200 γρ. σταφίδα ξανθή
5 αυγά

Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
Τα ασπράδια θα τα χτυπήσουμε μαρέγκα και θα ενώσουμε τα δύο μίγματα με πολύ
ελαφριές κινήσεις. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο- λίγο και τέλος τα αμύγδαλα και
τις σταφίδες. Βουτυρώνουμε καλά δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και μοιράζουμε
το μίγμα στις δύο φόρμες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για
45 λεπτά. Μόλις ψηθούν βγάζουμε τις φόρμες και αφήνουμε να κρυώσουν καλά …τα
κέικ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις φρυγανιές σε πάχος ενός δακτύλου. Τις
βάζουμε σε ένα ταψί με την μεγάλη
επιφάνια προς τα πάνω και τις ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία
μέχρι να ροδίσουν.

Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε μπορούμε αντί για αμύγδαλα να
βάλουμε καβουρδισμένα φουντούκια κομμένα και αυτά με το μαχαίρι σε μεγάλα
κομμάτια.


10 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δήμητρά μου πρώτα απ' όλα να σου πω ότι μου αρέσει πολύ η σχέση που έχεις αναπτύξει με την συνυφάδα σου, μια σχέση που κατά κανόνα είναι δύσκολη (μιλάω εκ πείρας)
Οι φρυγανιές της φαίνονται εξαιρετικές, είναι και πολύ όμορφες οπτικά!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Ροδανθη είπε...

Τι ωραίο που είναι να έχεις έναν άνθρωπο δικό σου κατάδικό σου να μπορείς να λες τα πάντα χωρίς να φοβάσαι ο,τι μόλις γυρίσεις την πλάτη θα σου την κάνει την ζημιά.Οι φρυγανιές πάντως θα πρέπει να είναι σούπερ,φιλιά καλό βράδυ!!!!!

ΕΛΕΝΗ είπε...

Δήμητρα καλησπέρα, είναι ότι καλύτερο αυτό που έχετε με τη συνυφάδα σου!!!Οι φρυγανιές εξαιρετικές!!!Καλή εβδομάδα, φιλιά!!!

mia είπε...

Πολύ ωραία σχέση ...πάντα έτσι...
με νοστιμιές!!! καλησπέρα Δήμητρα

Όστρια είπε...

Ένας φούρνος στην πόλη μου φτιάχνει αυτά τα παξιμαδάκια που γίνονται ανάρπαστα...Χαίρομαι που βρήκα τη συνταγή...Ευχαριστώ...και καλό βράδυ...

para-kelsoscooks είπε...

Μια συνταγή γεμάτη ομορφιά και νοστιμιά , σαν την σχέση σας που σπανίζει , ειδικά στις μέρες μας.
Καλό σου βράδυ.

Αγγελικη Ν είπε...

Τι ωραία σχέση! Μιλάς για συνταξιούχο, με 33 χρόνια διδασκαλίας και στην φωτογραφία βλέπω μια πολύ νέα γυναίκα! Μπράβο!

Οι φρυγανιές φαίνονται τραγανές τραγανές! Ότι πρέπει να συνοδέψουν ένα απογευματινό καφέ και κουβεντούλα!
Φιλάκια και στις δυο σας!

dhmhtra είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.Είμαια στο χωριό και δεν έχω καλή σύνδεση ...για να απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά.
Πολλά φιλιά σε όλους!

Στέλλα Μαρκοπούλου είπε...

Είσαι πολύ τυχερή αλλά ακόμα πιο τυχερή είναι η Καίτη που έχει έναν άνθρωπο να αισθάνεται έτσι για αυτή.
Νόστιμα τα παξιμάδια.
Την καλημέρα μου.

Ερμιόνη είπε...

Καλημέρα Δήμητρα! Η ανάρτησή σου είναι πολύ γλυκιά! Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχεις μια τόσο καλή σχέση με τη συννυφάδα σου, η αλήθεια είναι ότι σπανίζει!
Είχα ακριβώς την ίδια τύχη με σένα, η κολλητή μου από το γυμνάσιο έγινε συννυφάδα μου!!!
Τα παξιμαδάκια εξαιρετικά, τέλεια για τον καφεδάκο μας!