ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ...και πολύ νόστιμη!
Υλικά
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1 ξίδι
1 κούπα λάδι, 1 κούπα βούτυρο
(για το ράντισμα των φύλλων)
1 κουταλάκι αλάτι, 1 ζάχαρη
Για τη γέμιση
8 μανιτάρια (ό,τι διαθέτουμε ή προτιμάμε)
6 κρεμμύδια ξερά, 1 ματσάκι φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
λίγη καυτερή πιπεριά
1 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή. Τη ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα κομματάκια αυτά της ζύμης τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά φυλλαράκια, τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
4. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα και ραντίζουμε ανά ένα με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
5. Αλείφουμε την πίτα με βούτυρο και λίγο νερό και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για σχεδόν μία ώρα.
Μικρό μυστικό
Μπορούμε αν θέλουμε για παραλλαγή να προσθέσουμε στη γέμιση και 200γρ. κιμά μοσχαρίσιο.
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1 ξίδι
1 κούπα λάδι, 1 κούπα βούτυρο
(για το ράντισμα των φύλλων)
1 κουταλάκι αλάτι, 1 ζάχαρη
Για τη γέμιση
8 μανιτάρια (ό,τι διαθέτουμε ή προτιμάμε)
6 κρεμμύδια ξερά, 1 ματσάκι φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
λίγη καυτερή πιπεριά
1 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή. Τη ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα κομματάκια αυτά της ζύμης τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά φυλλαράκια, τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
4. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα και ραντίζουμε ανά ένα με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
5. Αλείφουμε την πίτα με βούτυρο και λίγο νερό και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για σχεδόν μία ώρα.
Μικρό μυστικό
Μπορούμε αν θέλουμε για παραλλαγή να προσθέσουμε στη γέμιση και 200γρ. κιμά μοσχαρίσιο.
7 σχόλια:
η μανιταρόπιτα άπαιχτη!!!
χρόνια πολλά για την γιορτή σας!! εύχομαι πολλά γευστικά χρόνια!! (έλειπα το 4ήμερο και γι αυτό οι ευχές έρχονται καθυστερημένες)
Ζαχαρούλα ευχαριστώ για τις ευχές σου.Σας περιμένω ένα Σαββατοκύριακο στα Γρεβενά με πολλές μανιταρογεύσεις.
πόση ώρα είναι τα Γρεβενά από την Πάτρα???????????????????????
Πέρασα τυχαία και τρελάθηκα με τα μανιταρια. Δηλαδή, μαζεύεις όλα αυτά τα μανιτάρια και τα αναγνωρίζεις φαντάζομαι κουλουπού κουλουπού. Ζηλεύω τους συνδαιτυμόνες σου!!!
Μιας και πέρασα, λέω, να σου σερβίρω και μια συνταγή, με την ελπίδα να μήν την ξέρεις, που αποκλείεται, αλλά ας δοκιμάσω.
Ζυμαρικά με μανιτάρια και αγκινάρες
• 700 γραμ. κοχύλια
• 200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
(κατά προτίμηση πορτσίνι, αλλά εσύ ξέρεις)
• 7-8 καρδιές αγκινάρας
• 6 ντομάτες (ξεφλουδισμένες)
• 1 καυτερή πιπεριά
• 450 γραμ. παντσέτα
• 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 1 φλιτζ. κόκκινα κρεμμύδια
• 6 σκελίδες σκόρδο
• 1/2 φλιτζ. κρασί μαρσάλα
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό βοδινού
• φρέσκο βασιλικό
• ρίγανη
• 55 γραμ. βούτυρο
• μαϊντανό
• τριμμένο παρμιτζάνο
1 Πλένεις καλά τα μανιτάρια. Αφαιρείς τις ρίζες, τα σκουπίζεις προσεχτικά με πετσέτα και τα κόβεις σε λεπτές φέτες.
2 Τεμαχίζειςε τις ντομάτες και την παντσέτα σε λωρίδες και τα κρεμμύδια σε μικρές λωρίδες. Πολτοποιείς τις σκελίδες του σκόρδου και ψιλοκόβεις το βασιλικό και το μαϊντανό.
3 Τηγανίζεις για λίγο την παντσέτα ώσπου να ξεροψηθεί και την αφήνεις σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει από το λάδι της.
4 Βάζεις το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και σοτάρεις τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια για 1 λεπτό. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε ώσπου να σωθούν τα υγρά και να μείνει μόνο το 1/4 της ποσότητάς τους.
5 Ρίχνεις στο τηγάνι την καυτερή πιπεριά, τις αγκινάρες, το μαύρο πιπέρι, το ζωμό και τις ντομάτες. Προσθέτετε το μαϊντανό, το βασιλικό, τη ρίγανη και το βούτυρο και ανακατεύεις καλά, ώσπου να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
6 Βράζεις «αλ ντέντε» τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνεις.
7 Ανακατεύεις τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τα σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα ή απευθείας στα πιάτα. Προσθέτεις από πάνω τις λωρίδες της παντσέτας και πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο παρμιτζάνο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
dim...καλημέρα.
Ευχαριστώ για τη συνταγή,δεν την ήξερα.
Το πρόβλημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε φρέσκες αγκινάρες.
Θα τη δοκιμάσω με αγκινάρες κατεψυγμένες και θα σου γράψω για το αποτέλεσμα.
Τώρα για τα είδη των μανιταριών, πως τα ξεχωρίζουμε και ποία είδη μαγειρεύουμε υπάρχουν οδηγίες στο βιβλίο μου: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ...από το δάσος στην κουζίνα.
Αυτή την εποχή έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα άγρια μανιτάρια στο δάσος. Δεν μαζεύουμε και δεν μαγειρεύουμε κανένα μανιτάρι που δεν το γνωρίζουμε καλά.
Θέλει πολύ προσοχή.
Ζαχαρούλα ...καλημέρα.
Δεν ξέρω πόσο ώρα είναι η Πάτρα από τα Γρεβενά,η Αθήνα είναι 5 ώρες, αλλά η διαδρομή είναι αρκετά όμορφη.
kalimera kai apo mena!!!
xronia polla an kai kathisterimena alla eixa adeia tin proigoumeni evdomada.polixroni me igeia,eytixeia kai polles polles sintages.
filakia polla!!!!
Δημοσίευση σχολίου