Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Μανιταρόπιτα με πράσα και κρεμμύδια!










Υλικά για τη ζύμη:
4-5 κούπες αλεύρι
2-2,5 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
½ κούπα φυτίνη, ½ κούπα λάδι (για το ράντισμα των φύλλων)


Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 πράσινη πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι και πιπέρι.



Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο για να ζυμώσουμε και να κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη θέλει καλό ζύμωμα.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.



Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού τη ζυμώσουμε για λίγο τη χωρίζουμε σε 20 μικρά μπαλάκια.

 Με τα δάχτυλα μας ανοίγουμε μικρά πιτάκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο φυτίνη. Πλάθουμε 10 συνολικά φύλλα.



Στρώνουμε τα 5 φύλλα  στο ταψί μας ραντίζοντας το καθένα με το μείγμα από το βούτυρο και το λάδι.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Περνάμε τα πράσα και τα κρεμμύδια από βραστό νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια  τα πράσα και τέλος τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το μαϊντανό την πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε να βράσει η γέμιση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Προσέχουμε να μην κολλήσει και γι΄αυτό ανακατεύουμε πολλές φορές.



 Απλώνουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει και τη σκεπάζουμε με τα άλλα πέντε φύλλα.



Την χαράζουμε με μαχαίρι χωρίς δοντάκια σε όσα κομμάτια θέλουμε. Προσοχή Χαράζουμε ελαφρώς μόνο τα πάνω φύλλα. 



Αλείφουμε με φυτίνη την πίτα και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σχεδόν μία ώρα.



17 σχόλια:

Γιώργος Βαρβάκης είπε...

Τα λόγια είναι περιττά!!!!!!!
Πίνακας ζωγραφικής :)
Καλημέρα Δήμητρα, καλή εβδομάδα
πολλά φιλιά

peps είπε...

Φανταστική!!!!!!
Θέλω να τη φτιάξω!!!!

Καλημέρα!!!

sundayspoon είπε...

Τι ωραία που έγινε η πιτούλα! Το φύλλο κορυφαίο! Και η γέμιση πεντανόστιμη! Μπράβο Δήμητρα!

Taste Advisor είπε...

Κέντημα η πίτα!
Καλή εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δήμητρά μου η πίτα σου κλείνει μέσα της ένα σωρό αγαπημένες μου γεύσεις!
Εξαιρετική!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© είπε...

Λατρεύω και τα τρία βασικά συστατικά αλλά φύλο δεν εχω προσπαθήσει καν ν'ανοίξω ποτέ μου. Θα δοκιμάσω με της αγοράς.

Eri είπε...

Πως να πω όχι πέσμου Δήμητρα! Υπέροχη πιτούλα θα την επιχειρήσω κ εγώ αυτη τη βδομάδα! Φιλιά!

Mary είπε...

Μμμμμμμμμ! Τέλεια!
Γεια στα χεράκια σου, άνοιξες καταπληκτικό φύλλο!

Φιλιά, καλή εβδομάδα!

Ξανθή είπε...

Δήμητρα αυτό το φύλλο δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ κι όλο γυρνάει στο μυαλό μου,εκτός από φυτίνη τι μπορώ να βάλω;;
Το κόψιμο της πίτας σου φανταστικό.
Καλή σας εβδομαδα.

ΕΛΕΝΗ είπε...

Δήμητρα τι να πω...φανταστική!!!!!Φιλιά!

syros2js είπε...

Πιτούλες λατρεμένες!!!
Μιαμ!!! Μιαμ!!!
⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱

Χρυσαυγή είπε...

Εξαιρετική εκτέλεση πίτας!!
Συγχαρητήρια!

Χρυσούλα είπε...

Νοστιμότατη η πίτα! και είναι και νηστήσιμη....
Όμορφη βραδιά να έχεις!

dhmhtra είπε...

Καλημέρα σε όλους...ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Ξανθή μπορείς να βάλεις ότι βούτυρο θέλεις ακόμη και βιτάμ! Το λάδι δεν κάνει στα φυλλαράκια.

Φιλιά σε όλους!

Tina Pippo είπε...

Υπέροχη η συνταγή σου, Δήμητρα!!!
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #20 :)
Καλή εβδομάδα!!!

Conna είπε...

Απίθανη πίτα .. γειά στα χέρια σου Δήμητρα !

Φιλιά

pandora είπε...

Φαίνεται τέλεια...πρέπει να είναι πολύ νόστιμη...πολύ την λιγουρευτηκα στην φωτό, το φύλλο δειχνει τέλειο....φιλιαα