Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι!

 Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
Υλικά:
1 κιλό πορτοκάλια-4 μεγάλα( χονδρόφλουδα)
1,5 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμό)
1 ποτήρι νερό
2 χαρτάκια βανίλια



Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μεγάλα χονδρόφλουδα πορτοκάλια. 


 Τα πλένουμε καλά και τα  ξύνουμε με ψιλό τρίφτη.


Τα βάζουμε στη συνέχεια σε μία μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό και τα βράζουμε να μαλακώσουν καλά. Περίπου 1 με 1,5 ώρα σε μέτρια φωτιά. 

 Οταν βράσουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Θα μείνουν μέσα στο κρύο νερό περίπου 10 ώρες. Κάθε 2 ώρες αλλάζουμε το νερό.



. Σκουπίζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 4 μεγάλες φέτες και την κάθε φέτα σε δύο κομμάτια. Έτσι κάθε πορτοκάλι θα βγάλει 8 κομμάτια. 



Με κοφτερό μαχαίρι ή με ψαλίδι κόβουμε τις πέτσες και τοποθετούμε τα τεμάχια σε πιατέλα κατά σειρές με την ψίχα προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα αφήνουμε να σταθούν μία νύχτα.

 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό και το υγρό που έβγαλαν τα πορτοκάλια. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι. Αφού κρυώσει το σιρόπι ρίχνουμε μέσα και τα πορτοκάλια. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει το γλυκό, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού τη βανίλια και αφήνουμε το γλυκό να πάρει 1-2 βράσεις. Αφού κρυώσει μπορούμε να το σερβίρουμε.

 Αν δεν δέσει καλά το σιρόπι την άλλη μέρα το βάζουμε πάλι για λίγη ώρα.
Το μαζεύουμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα και το φυλάξουμε σε δροσερό μέρος.


Μικρό μυστικό: Το ξύσμα από τις φλούδες δεν το πετάμε. Το βάζουμε σε σακουλάκι και το διατηρούμε στην κατάψυξη για να αρωματίσουμε γλυκά, κέικ, κουλουράκια.

Υ.Γ. Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Σοφίας Απ. Σκούρα.

17 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπέροχη συνταγή, και μ' αρέσει που δεν βάζεις μόνο τις φλούδες!
Το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή, δεν το πετάω κι εγώ ποτέ, το φυλάω στην κατάψυξη!
Καλό μήνα Δήμητρά μου, φιλιά!

mm_skg είπε...

Γλυκο πορτοκαλι δεν εχω δοκιμασει να φτιαξω, αλλα ακουγεται πολυ ενδιαφερον!
Κι εγω δεν πεταω ποτε το ξυσμα τοσο απο τα πορτοκαλια οσο και απο τα λεμονια. Φροντιζω να παιρνω παντα ακερωτα και τα χρησιμοποιω αφου αφαιρεσω το ξυσμα της φλουδας τους.
Καλο μηνα!

Ξανθή είπε...

Για φέτος δεν έχω φτιάξει πορτοκάλι, συνήθως φτιάχνω τις φλούδες, μια φορά που προσπάθησα για ολόκληρο κάτι δεν πήγε καλά.
Αυτή η συνταγή όμως μου αρέσει κι αν αποφασίσω θα τη δοκιμάσω.
Καλό Μήνα !!!

syros2js είπε...

Αχ, όμορφο, μυρωδάτο γλυκάκι!!!
Καλό μήνα, κορίτσι μου!!!
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!

ΕΛΕΝΗ είπε...

Πολύ ωραίο Δήμητρα, μου αρέσει που δεν χρησιμοποιήσες μόνο φλούδα!Καλοφάγωτο!
Καλό μήνα, πολλά φιλιά!

Sofia Sofeto είπε...

Το πορτοκάλι είναι απ' τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού , φτιάχνω τις φλούδες , φυσικά χωρίς ζάχαρη , σύντομα θα δείτε πως... καλό βράδυ και καλοφάγωτο το γλυκάκι σου!

mia xara είπε...

To πορτοκάλι είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!Πολύ ωραία συνταγή, πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσω..Καλό μήνα, καλό Σ/Κ, φιλιά!!

Neli είπε...

Πω πω τέλειο φαίνεται ,αφου θα το ξανασκεφτώ να φάω τελικά και ας μη μου αρέσει το γλυκό πορτοκάλι,μπράβο Δήμητρα,καλό απόγευμα.

dhmhtra είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Όσοι δεν δοκίμασαν να φτιάξουν γλυκό πορτοκάλι να το δοκιμάσουν ...είναι πολύ εύκολο και όσοι δεν τους αρέσει και αυτοί να δοκιμάσουν να το φάνε ...είναι πολύ νόστιμο!
Καλό βράδυ σε όλους!

sundayspoon είπε...

Το γλυκό πορτοκάλι μου αρέσει πάρα πολύ! Και η εκδοχή που χρησιμοποιείς και τη σάρκα του πορτοκαλιού είναι απίθανη! Μπράβο!

Dimitra είπε...

Γειά σου Δημητρούλα μου. Ήρθα λοιπόν να με φιλέψεις γλυκό πορτοκάλι που αγαπώ! Τι σύμπτωση μιας και έχω κάτι πορτοκάλια μέλι που μας έχουν φέρει από το Ναύπλιο!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.

Penelope είπε...

Πολύ ωραία εκδοχή για γλυκό, αν βρεθείς και με τα κατάλληλα πορτοκάλια στο χέρι, αγαπητή Δήμητρα.

Tina Pippo είπε...

Τι ωραίο που φαίνεται το γλυκάκι σου, Δήμητρα!!! Πολύ μου αρέσει το γλυκό πορτοκάλι, γιατί είναι ότι πρέπει για το εσωτερικό από αυτοσχέδια σοκολατάκια!! Ή και κομμένο κομματάκια σε κουλουράκια!!! Μμμμ! Μου άνοιξες την όρεξη!! χιχι!
Φιλάκια!!!

Taste Advisor είπε...

όμορφο και μοσχομυριστό

Vita είπε...

Από τα πιο αγαπημένα μου! Δεν μου λείπει κάθε χρόνο.Και του χρόνου να είσαι καλά!

Tina Pippo είπε...

Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #21 :)
Καλή εβδομάδα!!!

SPYRIDOULA είπε...

Υπέροχη συνταγή!Το γλυκό πορτοκάλι είναι απο τα πιο αγαπημένα μου!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!