Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πασχαλινά ...Τσουρέκια!

Οι ετοιμασίες για τις μέρες του Πάσχα είναι πολλές. Πρέπει να κάνουμε καλό προγραμματισμό για να μην πελαγώσουμε τις τελευταίες μέρες. Θα ξεκινήσουσουμε με τα ψώνια και την Μεγάλη τρίτη θα πρέπει να φτιάξουμε τα τσουρέκια . Όσοι έχετε δική σας συνταγή μην την αλλάξετε, όσοι θα κάνετε για πρώτη φορά δοκιμάστε τη δική μου ...θα σας αρέσει!
Υλικά: 10 αυγά 1 κιλό ζάχαρη ½ κιλό γάλα 1κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι ½ βούτυρο (φυτίνη+φρέσκο)λυωμένο. 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι. 15ο γρ. φρέσκια μαγιά 1 μπέκιν πάουντερ Μαχλέπι, μαστίχα, 2 βανίλιες, ένα κουταλάκι του καφέ αλάτι Αλεύρι όσο πάρει να γίνει η ζύμη μαλάκια(Περίπου 3 κιλά) Ασπρισμένα αμύγδαλα, σουσάμι, κρόκο αυγού για την επάλειψη.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα , διαλύουμε τη μαγιά και ρίχνουμε ένα ποτήρι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το μείγμα ένας χυλός. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και αφού κλείσουμε το μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το μισό αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα χτυπημένα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά ( μπέικν πάουντερ, μαστίχα, αλάτι, μαχλέπι, βανίλιες)εκτός από το βούτυρο. Ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο, προσθέτουμε αλεύρι λίγο- λίγο να γίνει η ζύμη μαλακιά.
Πρέπει να εξαντλήσουμε όλο το βούτυρο. Την ζύμη δεν την πατάμε από πάνω αλλά την δουλεύουμε από κάτω προς τα πάνω. Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη .
Τυλίγουμε τη λεκάνη με ένα τραπεζομάντηλο και μία κουβέρτα. Βάζουμε τη ζύμη μας σε πολύ ζεστό μέρος για να φουσκώσει καλά.
Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε διάφορα σχήματα , τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι. Αραιώνουμε τον κρόκο ενός αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας
Κολλάμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμού μέχρι να τα δούμε να ψηθούν καλά , χωρίς να καούν ή να στεγνώσουν.
Μικρό μυστικό: Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσουν τα τυλίγουμε με λεπτή διάφανη ζελατίνη για να τα κρατήσουμε μαλακά. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μαχλέπι αλεσμένο. Την μαστίχα την κόβουμε στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη.


Καλή επιτυχία!

29 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Τα λατρεύω τα τσουρέκια αλλά επειδή οι άλλοι δεν τα τρώνε τα αποφεύγω γιατί τα τρώω μόνη μου!
Καλές γιορτές!

Magia da Inês είπε...

ઇઉ ✿ܓܓ♫♫
Olá, amiga!

Passei para uma visitinha...
Que visual mais bonito!
Receita nutritiva e saborosa.
Uma linda semana!
Beijinhos.

♫♫.•*¨*•♫♫¸
°•♥° Brasil
°°•✿♫°.•

Vita είπε...

Τα υπέροχα μακεδονίτικα τσουρέκια σας! και του χρόνου Δήμητρα. Τέλεια σου έγιναν

Ξανθή είπε...

Και του χρόνου Δήμητρα!!!στείλε κανένα και προς τα εδώ!!!
Πολλά φιλιά και καλό Πάσχα!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ωραιότατα δείχνουν, αφράτα-αφράτα!!
Και του χρόνου Δήμητρα, να είσαι καλά να ξανακάνεις!

Marina είπε...

Και του χρόνου!!! Ωραία σου γίνανε! Τα δικά μου θα τα κάνω τη Μεγάλη Εβδομάδα αφού πρώτα ζημώσουμε στα σπίτια δύο φιλενάδων μου που θέλουν να κάνουν τσουρέκια για πρώτη φορά.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

από όλο το τελετουργικό το αναμένο κερί μου θύμισε τη γιαγιά μου, με το καλό να έρθει η Μεγάλη Τρίτη να φτιάξεις και φέτος

Εφη είπε...

Υπέροχα σου έγιναν! Και του χρόνου να είσαι καλά!
Και εγώ από αύριο σε αύριο το πάω...αντε να δούμε πότε!

mari beika είπε...

Τέλεια τα τσουρέκια και του χρόνου να είσαι καλά. Καλό Πάσχα.

Πέτρος - Λάρισα είπε...

Υπέροχα είναι, μπράβο σου !
Τι αλεύρι χρησιμοποιούμε?

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Mπράβο σου Δήμητρα , πολύ ωραία σου έγιναν και του χρόνου να είσαι καλά :)καλημέρα!

Μarion, είπε...

Και του χρόνου Δήμητρα με υγεία.
Πολύ ωραία τα τσουρέκια σου και αφράτα.

Φιλιά

dhmhtra είπε...

Λίλα και μείς τρώμε μόνο ζεστά τα υπόλοιπα τα μοιράζουμε στους φίλους.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Magia da lnes να είσαι καλά γλυκιά μου!

dhmhtra είπε...

Vita πράγματι εδω στη Μακεδονία όλα τα σπίτια αυτές τις μέρες μυρίζουν τσουρέκια.
Να περάσεις καλά.

dhmhtra είπε...

Ξανθή καλό Πάσχα και σε σένα!
Δεν έρχεστε καμιά βόλτα προς τα δω θα περάσουμε όμορφα!

dhmhtra είπε...

Έλενα σου εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.
Πάντα να δημιουργείς και να μας δίνεις όμορφες ιδέες.

dhmhtra είπε...

Marina και γω θα κάνω φρέσκα την Μεγάλη Τετάρτη. Θα έρθουν τα παιδιά και θέλουν να είναι φρέσκα και ζεστά.
Καλές γιορτές.

dhmhtra είπε...

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ και σύ καλή μου να περάσεις όμορφα τις γιορτές.
Πολλά φιλιά

dhmhtra είπε...

Γαστεροπληξ ...το κερί το ανάβουμε όλες αυτές τις μέρες,το έχουμε έθιμο, για υγεία και ευτυχία.

dhmhtra είπε...

Εφη έγιναν αφράτα και νόστιμα. Μοιράστηκαν σε φίλους και στα βαφτιστήρια μας.

dhmhtra είπε...

Πέτρο απλό αλεύρι που φτιάχνω το ψωμί, απλό για όλες στις χρήσεις.
Καλό Πάσχα.

dhmhtra είπε...

Afroditi σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να περάσεις όμορφα τις μέρες του Πάσχα.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Marion...όπου και να είσαι αυτές τις μέρες σου εύχομαι να περάσεις όμορφα.
Φιλιά.

manousina είπε...

Τέλεια βγήκαν τα τσουρεκάκια σου. Και του χρόνου!!!!!

mia maria είπε...

Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!
Καλές γιορτές με υγεία!

Kitchen Stories είπε...

Εξαιρετικά φτιαγμένα και επιτυχημένα. Δηλαδή τέλεια!
Γεια στα χέρια σου.

Taste Advisor είπε...

και του χρόνου! πανέμορφα

mimmou είπε...

Χριστος Ανεστη! Θαυμασια φαινονται τα τσουρεκια σας, και του χρονου. Ευχαριστω για την συνταγη, και επειδη θελω να την δοκιμασω, μου λετε παρακαλω ποσα γραμμαρια ειναι το βουτυρο? Μαρια Μ.