Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κανταϊφι...γλυκίες αναμνήσεις!

Στο παρελθόν ανήκουν και οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Τέλειωσαν και μαζί τους πήραν τις προετοιμασίες, τις γεύσεις και τις μυρουδιές από κάθε κουζίνα. Λίγο πολύ όλες και όλοι φτιάξαμε ή δοκιμάσαμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα ,μπακλαβά,κανταΐφι κ.λ.
Επέλεξα για σήμερα να σας κεράσω το κανταΐφι μου και όπως λένε οι δικοί μου...πάντα μου πετυχαίνει! Υπερβολές...πάντως προσπαθώ!
Υλικά:
½ κιλού φύλλο κανταΐφι
3 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
2 κουταλιές κανέλα
½ κουταλιού γαρίφαλο
Μία κούπα λάδι σπορέλαιο
½ κούπας βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 ,5 κούπες νερό
2 κουταλιές γλυκόζη
2 κουταλιές χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια και την κανέλα και τα ανακατεύουμε ώστε να πάει η κανέλα σε όλα τα καρύδια.

Ανοίγουμε το φύλο του κανταϊφιού και με τα χέρια σε μικρές λωρίδες και κρατώντας στην μία παλάμη μια λωρίδα κανταΐφι βάζουμε με ένα κουταλάκι καρύδια στην άκρη και τυλίγουμε μέσα στο χέρι μας το κανταΐφι προσέχοντας να μην το σφίξουμε πολύ γιατί θα σφίξει και με το ψήσιμο.




Βάζουμε τα κανταϊφάκια στο ταψί μας και με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε μία κουταλιά λάδι σπορέλαιο σε κάθε κανταΐφι και με ένα μικρό κουταλάκι λίγο λιωμένο βούτυρο.



Αν θέλουμε καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και φυλάγουμε το γλυκό μας στην κατάψυξη για να το ψήσουμε όποτε θέλουμε .




Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το γλυκό στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για μία περίπου ώρα. Το γλυκό πρέπει να ροδίσει καλά χωρίς να καεί. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο βάζουμε να βράσουν τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά.



Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά ,το ανακατεύουμε με μία κουτάλα για λίγα λεπτά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό σχεδόν γλυκό. Δεν το σκεπάζουμε και δεν το βάζουμε στο ψυγείο για να μην μαλακώσει.



Μικρό μυστικό: Για να κάνουμε το γλυκό μας νηστήσιμο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φρέσκο βούτυρο με μαργαρίνη.




17 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Σιροπιαστό...Όλα τα λεφτά. Από τα αγαπημένα μου γλυκά. Δεν έχω αξιωθεί να φτιάξω.

Ξανθή είπε...

Αν και δεν είμαι των γλυκών ευχαρίστως θα δοκίμαζα από τα χεράκια σου!!
Και πάλι Καλή Χρονιά!!και καλά δεξίματα που έλεγαν κι οι πιο παλιοί.

dhmhtra είπε...

KANTHAROS είναι ένα γλυκό πολύ νόστιμο, κρατάει πολύ και δεν παχαίνει!
Καλό βράδυ!

dhmhtra είπε...

Ξανθή καλησπέρα!
Εχεις δίκιο...για τα καλά δεξίματα και γω συμπληρώνω...Καλή αντάμωση !

cook είπε...

σλουρπ!!!!τώραααα!!!
καλή γύκια χρονια :)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αυτά τα μικρά κανταϊφάκια, ίσια στην καρδιά μου χτύπησαν!
Αντιστέκομαι σθεναρά, λόγω μεθεορτικής αποτοξίνωσης!
Καλή Εβδομάδα!

Lila Xagorari είπε...

Δεν λέω ποτέ όχι σε ένα ωραίο σιροπιαστό.....ούτε και σε δυο, τρια!!!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μόνο υπερβολές δεν λένε οι φίλοι, όχι απλά σου πέτυχε, σούπερ έγινε όπως φαίνεται!
Καλή βδομάδα εύχομαι!!

Λίνα είπε...

Μόνο που το βλέπει κανείς, του έρχεται να φάει το ταψί. Καλά σου λένε ότι το πετυχαίνεις...κάτι ξέρουν!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

vossinakis είπε...

Απίθανο γλυκό!!! Μας έφτιαξες Δήμητρρα!!!

Asteri (Maria) είπε...

Δεν θα έλεγα όχι σε 2-3 κομματάκια :)
Καλή εβδομάδα

55fm είπε...

Δήμητρα με ξελίγωσες!
Φαίνεται λαχταριστό και αφράτο!
Γειά στα χεράκια σου!

Taste Advisor είπε...

Τι όμορφο σιροπιαστό!
Ένα από τα πρώτα γλυκά που έφτιαξα!
Νάχεις γλυκές και όμορφες μέρες!

manousina είπε...

Τόσο γλυκιά να είναι η χρονιά σου

Αγγελικη Ν είπε...

Θαυμάζω με πόση τάξη και ομοιομορφία τα έφτιαξες τα κανταϊφάκια! Γεια στα χέρια σου!

Vita είπε...

Τί όμορφο που έγινε! Για τη νοστιμιά είμαι βέβαιη αλλά και η μορφή του είναι τέλεια!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΑ