Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Μανιταρόπιτα...με μανιτάρια και πράσο.

Υλικά για τη ζύμη: 6 κούπες αλεύρι
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλιές λάδι
Νερό χλιαρό όσο χρειαστεί να γίνει η ζύμη μαλακιά
Νεσεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Υλικά για τη γέμιση: 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
1/2 κιλού ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 καυτερή πιπεριά .
Για το ράντισμα των φύλλων : Μία κούπα λάδι και μία κούπα βούτυρο.



Εκτέλεση: Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, το ξίδι και το νερό λίγο -λίγο και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Δουλεύουμε τη ζύμη πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια για να γίνει ελαστική. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για ½ της ώρας.
Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι.

Με τα δαχτυλά μας ανοίγουμε τα φυλλαράκια και τα ενώνουμε άνα δύο με λίγο βούτυρο.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα και στρώνουμε πέντε στο ταψί μας ραντίζωντας με το μείγμα του λαδιού και του βουτύρου.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Ζεματίζουμε το ψιλοκομμένο πράσο και το αφήνουμε στο σουρωτύρι να στραγκίσει. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και ρίχνουμε το πράσο ,τα μανιτάρια ,την ντομάτα ,το αλάτι,την πιπεριά , το πιπέρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει και την ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα. Προσθέτουμε άλλα πέντε φύλλα πάνω από τη γέμιση .

Τα μανιτάρια τα δικά μου ήταν άγρια κατεψυγμένα . Χρησιμοποιούμε ότι μανιτάρι έχουμε.


Χαράζουμε την πίτα σε όσα κομμάτια έχουμε και την ραντίζουμε με το λάδι .
Ψύνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μία σχεδόν ώρα.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την σερβίρουμε ζεστή.


Υ.Γ. Η συγκεκριμμένη ΠΙΤΑ '' ταξίδεψε στην ΑΘΗΝΑ και βοήθησε στην προσπάθεια του Νομού Γρεβενών για το Διαγωνισμό της εκπομπης ...I LOVE ...του ΣΚΑΪ .
Τελικά τα Γρεβενά κατέλαβαν την 2η θέση μεταξύ 10 τουριστικών προορισμών.
ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!


8 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Ωραία ιδέα το πράσο με τα μανιτάρια στην πίτα! Πρέπει να είναι μούρλια η συγκεκριμένη! Συγχαρητήρια και για τη διάκριση Δημητρούλα μου, πάντα τέτοια να σας καμαρώνουμε! Φιλάκια πολλά!

50fm είπε...

Μπράβο στα όμορφα Γρεβενά!
Δήμητρα φαίνεται τέλεια!
Το πράσο μ΄αρέσει πολύ.
Θα τη φτιάξω...
Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Οι ντομάτες εχάλασαν το διαγωνισμό! Αν αντί αυτών έμπαιναν μυρωδικά, τυριά και κρεμούλα γάλατος θα έπαιρνε ασυζητητιτη Α΄ θέση και χωρίς μέσον!

ANAZHTHΣH είπε...

Φαίνεται νοστιμότατη και με αγάπη καμωμένη. Συγχαρητήρια για τη διάκριση!Πάντα δημιουργικές εμπνεύσεις...

dhmhtra είπε...

Μαρία ευχαριστώ. Πράγματι η πίτα ήταν πολύ νόστιμή.
Φιλιά Δήμητρα

dhmhtra είπε...

50fm καλημέρα το πράσο σαν λαχανικό χειμωνιάτικο όπου να μπεί δίνει πολύ ωραίο άρωμα.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Φίλε ανώνυμε θα σου φτιάξω την άλλη φορά μία πίτα με τυριά και κρέμα γάλακτος.Αυτή η πίτα έπρεπε να είναι νυστήσιμη, μόνο με λαχανικά και μανιτάρια.

dhmhtra είπε...

Αγαπητή ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ότι φτιάξει κανείς με αγάπη και μεράκι γίνεται νόστιμο.
Φιλιά