Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Ευχαριστήρια επιστολή

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κυρία Βέργου - Ευαγγελοπούλου,

Ξεφυλλίζοντας το Βιβλίο σας «Μανιτάρια, από το Δάσος στην Κουζίνα», αισθανθήκαμε ως προσκεκλημένοι συνδαιτυμόνες σ’ ένα τραπέζι με τα πιο νόστιμα, τα πιο σπάνια και τα πιο ακριβά εδέσματα!... Ανοίγοντας το εξώφυλλό του αισθανθήκαμε πως η πόρτα, που για μας τους αμύητους ήταν ¨απαράβατη¨, άνοιξε διάπλατα, για να γευτούμε όλο εκείνο το πλούσιο τραπέζι, που οι αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές εξιστορήσεις από τον Αρχέστρατο τον Συρακούσιο και τον Απίκιο τον Λατίνο το θεωρούσαν Βασιλικό τραπέζι των Υπάτων και των Αυτοκρατόρων. Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που αξιολόγησαν τη μαγειρική ως τέχνη και την αναγόρευσαν ως ύπατη δεξιοτεχνία, ως τέχνη ζωής. Σ’ αυτή την δεξιοτεχνία, σ’ αυτή την τέχνη ζωής, ως οικοδέσποινα ξεκλείδωσες τις γνώσεις σου και μας μύησες, για να ζήσουμε μέσα από τις φαντασιώσεις μας, έστω και για λίγο, ως ¨ξεπεζεύοντες ιππείς¨ μιας άλλης εποχής, όπου οι κανθαρίσκοι, τα βασιλικά, ο αμανίτης του Καίσαρα, οι μορχέλλες και οι τρούφες αποτελούσαν εδέσματα για μυημένους αριστοκράτες. Απενθυλάκωσες από το σακούλι της παράδοσης, από το σακούλι της πρωτομαγείρισσας πεθερά σου, Κλεάνθης Ευαγγελοπούλου, τις παραδοσιακές συνταγές. Και αφού τις εμπλούτισες με την φαντασία σου και την τεχνική σου μας τις σερβίρισες για να αισθανθούμε το άγγιγμα του τόπου μας. Στον τόπο μας οι πρόγονοί μας έχτιζαν τα σπίτια τους με ιδιαίτερο μεράκι και φιλοτεχνία, ως να μην επρόκειτο να πεθάνουν ποτέ και έστρωναν το τραπέζι τους με ευδαιμονική ιεροτελεστία φιλοσοφούντες την εφημερότητα της ζωής. Αυτό το άγγιγμα του τόπου μας, στην εποχή των Μακ – Ντόναλς και της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, μας δίνει ξεχωριστή αναγνωρισιμότητα, μας προσδίδει θελκτική ταυτότητα και μπορεί να λειτουργήσει ως επιβιωτική δυνατότητα στίς δύσκολες συνθήκες του ανταγωνισμού. Kαι δίνει ένα επιβεβαιωτικό παρόν στο δρόμο της ¨γαστρονομικής Εγνατίας¨ που οδηγεί στην ανάπτυξη.
Μετά την ενορατική, πρωτοποριακή και καινοτόμα πρόταση του Γιώργου Κωνσταντινίδη και την συμβολή του στην καθιέρωση της ενιαύσιας «Μανιταρογιορτής». Την απόφαση του Δήμου Γρεβενών που ανακήρυξε επίσημα την Πόλη μας , ως η «Πόλη των Μανιταριών» και την στόλισε με πανέμορφα μανιταρογλυπτά. Έρχεται τώρα το βιβλίο σας με την τέχνη της μαγειρικής των μανιταριών να συνδέσει την παράδοση με το σήμερα και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την ταυτότητα μας και την επωνυμία μας.
Ένας τόπος χωρίς ταυτότητα και επωνυμία οδηγείται νομοτελειακά από τη ανωνυμία στη λάθρα επιβίωση και στην απώλεια της αυτονομίας του. Τα Γρεβενά της Βασιλίτσας, της Βάλια- Κάλντα, του Βενέτικου και των Μανιταριών είναι τώρα πλέον ένας τόπος με ταυτότητα, ένας τόπος εξωτικού προορισμού. Φτάνοντας στον επίλογο του βιβλίου, η τελευταία του συνταγή μας απογειώνει εντελώς. Στην αχνιστή κατσαρόλα σιγοβράζουν τα «Νεραντζάκια», σκορπίζοντας τις πιο μεθυστικές μυρωδιές και τις πιο γλυκές υποσχέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Το βιβλίο σας θα το τοποθετήσουμε στην προθήκη των Γρεβενιωτών δημιουργών.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε υγεία και δημιουργική δύναμη.

Ο προϊστάμενος,
Ζαγκανίκας ΣίμοςΣε μιά τέτοια επιστολή το μόνο που ταιριάζει είναι ένα θερμό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και μιά ΥΠΟΣΧΕΣΗ: Να είμαι πάντα εδώ, να αγαπώ τον τόπο μου, να προσπαθώ και να τολμώ.

Δήμητρα

10 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μπράβο Δημητρούλα μου!!
Πολλά πολλά συγχαρητήρια σου αξίζουν:))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

τους τρέλανες όλους με τις νοστιμιές σου, πολλά συγχαρητήρια

Maria B. είπε...

Συγχαρητήρια, αξίζεις πολλά !!!
πάντα τέτοια και μπράβο σου !!!!

καλό σ/κ

big mama είπε...

Τι ωραία επιστολή! Πολλά, πολλά συγχαρητήρια! Τα αξίζεις πραγματικά!

Maria Tzirita είπε...

Συγχαρητήρια Δήμητρα, σου αξίζει και με το παραπάνω! Κι εις ανώτερα, πάντα θαυμάσιες δημιουργίες! Φιλιά!

Betty's Cuisine είπε...

Περάστε κι από μας να παραλάβετε ένα βραβείο...!!!

dhmhtra είπε...

Ελένα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ οι νοστιμίες οι δικές σας είναι ακόμη καλύτερες.

@ Μαρία όλες οι γυναίκες σήμερα που ασχολούνται με την δημιουργία αξίζουν συγχαρητήρια.

@ Big mama ευχαριστώ και σας προσκαλώ για ένα γεύμα με άγρια μανιτάρια.

@ Μαρία καλημέρα. Σέ όλες τις φίλες μου χάρισα το βιβλίο σου ...τα Μάτια μου...και όλες ενθουσιάστηκαν.

@ Betty σ΄ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες.

lila είπε...

Το λιγότερο που μπορώ βα σου πω είναι συγχαρητήρια.Πάντα τέτοια.
Η αναγνώριση των προσπαθειών σου και των κόπων σου,ιδίαιτερα από την τοπική κοινωνία είναι συγκινητική.
Να είσαι καλά

Πλεκτό Εγκώμιο είπε...

Κα Δήμητρα καλημέρα, σας περιμένει ένα βραβείο στο σπιτικό μου!

ηλακάτη είπε...

πολλά συγχαρητήρια, αξίζετε τα καλύτερα, ελάτε να παραλάβετε ένα βραβείο