Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Μουσακάς με μανιτάρια...




Ένα φαγητό που θα αρέσει όλη την οικογένεια και θα τη χορτάσει! Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε το μουσακά με σάλτσα κιμά. Όμως γίνεται πολύ πιο νόστιμο και πιο υγιεινό με σάλτσα μανιταριών.

Υλικά:
2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε μέτριες ροδέλες
2 πατάτες κομμένες σε μέτριες ροδέλες
2 κολοκυθάκια κομμένα κι αυτά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
500 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι μαϊντανό και αν μας αρέσει και άνηθο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες η χυμό ντομάτας.
1 κομμάτι μέτριο τυρί φέτα
Λάδι για τηγάνι, αλάτι, πιπέρι. λίγη καυτερή πάπρικα 
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
6 κουταλιές βούτυρο
12 κουταλιές αλεύρι κοφτές
1 λίτρο γάλα
αλάτι. πιπέρι
2 αυγά


Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις αφήνουμε περίπου μια ώρα να μαλακώσουν τις ξεπλένουμε  και αφού τις στραγγίσουμε ελαφρώς τις περνάμε με ένα πινέλο λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε επίσης τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Τα βάζουμε όλα πάνω σε σαπροφυτικό χαρτί για να τραβήξει λίγο λάδι.


Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μανιταριών. Σοτάρουμε το κρεμμύδι χωρίς να το κάψουμε προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, το καρότο,τη ντομάτα αλάτι πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει η σάλτσα μόνο με το λάδι. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο.


Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα μισά λαχανικά που έχουμε ψήσει. Ρίχνουμε τη σάλτσα μανιταριών πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και σκεπάζουμε τη σάλτσα με τα υπόλοιπα λαχανικά.


Τέλος φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά μας. Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί φέτα λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μια ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: