Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Μανιτάρια τουρσί με ξύδι.


Αυτές τις μέρεςπολλές βροχές τα καλάθια μας γέμισαν άγρια μανιτάρια
Α
 

Μαζέψαμε  βωλίτες  (καλογράκια, βασιλικά )και πολλούς κανθαρίσκους ( νεραντζάκια).


 
Έφτιαξα έναν ωραίο μεζέ για το τσίπουρο ή το ουζάκι μας.

 
Υλικά:


Μανιτάρια :1κιλό βωλίτες μικρούς και σκληρούς  και 1 κιλό μικρούς ή κανθαρίσκους
1 κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι
½ κουταλιά ζάχαρη
½ λίτρου ξύδι λευκό
½ λίτρου νερό
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο κομμένο φετούλες
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
Πιπέρι  σε σπόρους

 
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τυχόν χώματα (με ένα βρεγμένο πανί) και κόβουμε τα μεγάλα σε μικρά κομμάτια.

 Βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα το νερό, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μανιτάρια , την πιπεριά, το καρότο και το σέλινο. Τα αφήνουμε να βράσουν 3- 4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά. Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε το σκόρδο και το πιπέρι , ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας.


 
Ρίχνουμε στη συνέχεια λάδι και γεμίζουμε τα βάζα μας καλά. Κλείνουμε με καινούριο καπάκι και αφήνουμε τα βάζα μας στο ψυγείο. Σε δύο μέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε το τουρσί μας. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο νόστιμο.


Μικρό μυστικό: Επειδή στο ψυγείο το λάδι παγώνει όταν θέλουμε να σερβίρουμε το βγάζουμε λίγο νωρίτερα για να λιώσει το λάδι. Αν πάλι θέλουμε γεμίζουμε τα βάζα με ηλιέλαιο.

20 σχόλια:

Χρυσούλα είπε...

Τι τυχερή που είσαι!!!! Σε ζηλεύω!!(με την καλή έννοια..) Τάχεις στον τόπο σου.....τα γνωρίζεις... τα μαζεύεις....τέλεια!
Καλή σου μέρα!

dhmhtra είπε...

Καλημέρα Χρυσούλα...πράγματι είμαι πολύ τυχερή που ζω σε μια μικρή πόλη κοντά στη φύση.
Φιλιά

Conna είπε...

Πω πω τι ομορφιές που μαζεψες !!!

Καλημέρα.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλό μήνα Δήμητρα:))
Καλό καλοκαίρι!!
Τα τουρσάκια ότι πρέπει τώρα το καλοκαίρι με το ουζάκι μας!
Φιλιά!

peps είπε...

άντε να δούμε πότε θα δοκιμάσω τις νοστιμιές σου και γενικότερα τις νοστιμιές των γρεβενών.....
φιλιά!

Ειρήνη Ε. είπε...

Συμφωνώ με τη Χρυσούλα. Είσαι τυχερή που ζεις σε τόσο όμορφη περιοχή και έχεις πρόσβαση σε τόσο αξιόλογη διατροφική πρώτη ύλη. Η ιδέα σου για το μεζεδάκι τουρσί, πολύ καλή. Είμαστε και εμείς του μεζέ και μου αρέσει να έχω στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μου, έτοιμες τέτοιου είδους λιχουδιές.
Καλό μήνα.

SPYRIDOULA είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα!!!Τέλεια τα μανιταράκια που μάζεψες και όσο για τη συνταγή για το τουρσί πρέπει να είναι υπέροχη!Την κρατώ και όταν μου δωθεί η ευκαιρία να βρώ μανιτάρια θα τη δοκιμάσω!Φιλιά!

para-kelsoscooks είπε...

Όμορφη η συνταγή που μας δίνεις για τα μανιτάρια τουρσί.Μόνο που τα δικά σου, σίγουρα θα έχουν άλλη νοστιμιά.Καλό μήνα να έχεις.

ΕΛΕΝΗ είπε...

Καλό μήνα Δήμητρα!Πολύ ωραία συνταγή, αλλά και τα μανιταράκια που μάζεψες υπέροχα!Τυχερή που είσαι!
Φιλιά!

Εφη είπε...

Να ένας υπέροχος τρόπος να τα έχουμε όποτε τα θέλουμε στο πιάτο μας! Καλό μήνα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Καιρό είχα να περάσω και επανορθώνω σήμερα αφήνοντας πολλες ευχές για εναν καλό μηνα με τα λιγότερα προβλήματα!!!Να εισαι καλά.

Όστρια είπε...

Το 'εχω ξαναπεί πως θεωρώ μεγάλη έλλειψη να μην ξέρω τίποτα για τη συλλογή και μαγειρική των μανιταριών...Μακαρι να είμασταν πιο κοντα να με μάθαινες...Πολλά φιλιά...

Taelia είπε...

Τί όμορφο να γνωρίζεις τα μανιτάρια, να τα μαζεύεις και να τα τρως!! Εγώ, αν και σε χωριό, τα μόνα μανιτάρια που βλέπω, είναι κάτι μικρά ασπρούλια που βγαίνουν στις ρίζες των δέντρων! Αλλά δεν γνωρίζω αν τρώγονται ή όχι οπότε τα αφήνω στην ησυχία τους!! χαχα! Καλό βράδυ! φιλιά!!

kiki είπε...

Τέλειο! Ξαναζηλεύω!

manousina είπε...

Πριν λίγες μέρες βρήκα στον κήπο μας μανιτάρια και σε σκέφτηκα...
Ωραίο μεζεδάκι

sPIRos Handmakes είπε...

μάζεψα ένα μεγάλο κοτόπουλο του δάσους και αναρωτιόμουνα για κάποιον τρόπο να το συντηρήσω αφού ήδη το 'χω φάει σνίτσελ. Αυτή η συνταγή τουρσί μου φένεται πολύ καλή ιδέα. θα είναι αρκετό το βράσιμο των 4 λεπτών; Μιας και είναι ένα μανιτάρι που πρέπει να μαγειρευτεί για να φαγωθεί..

sPIRos Handmakes είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
sPIRos Handmakes είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
zografia είπε...

κα-τα-πλη-κτι-κα! τα αφησα 10 μερες στο βαζο πριν τα δοκιμασουμε! δεν περιμεναμε οτι θα ηταν τοσο νοστιμα!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,θέλω λίγη βοήθεια,η συνταγή γίνεται και με σκέτες κανθαρέλες ,σας ευχαριστώ .