Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Σαρμαδάκια με μανιτάρια.

Υλικά : Ένα μεγάλο λάχανο
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια,
(ότι μανιτάρι έχουμε άγριο ή καλλιεργήσιμο)
1 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό
1 λεμόνι
αλάτι ,πιπέρι, λάδι.
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε και χαράζουμε το λάχανο στη βάση για μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τα φύλλα του εύκολα. Ζεματίζουμε το λάχανο σε μία μεγάλη κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει μπόλικο νερό με αλάτι. Διαλέγουμε προσεκτικά τα ζεματισμένα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Σοτάρουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια ,τα φρέσκα , τα μανιτάρια , το ρύζι ( το έχουμε πλύνει σε ζεστό νερό) τον άνηθο, το μαϊντανό ,το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί όλο το νερό.
3. Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση Τυλίγουμε προσεκτικά τα σαρμαδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, αφού πρώτα στρώσουμε στην κατσαρόλα λίγα φύλλα από το λάχανο. Βάζουμε πάνω από τα σαρμαδάκια ένα πυρίμαχο πιάτο( πριν βάλουμε το καπάκι της κατσαρόλας
4. Ρίχνουμε νερό ζεστό να σκεπάσει τα σαρμαδάκια , αλάτι ,λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο φαγητό λεμόνι.

Μικρό μυστικό:
Μπορούμε αν θέλουμε να σερβίρουμε το φαγητό μας προσθέτοντας αυγολέμονο.






13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πω...πω....!!!
Λαχραριστή η συνταγούλα σου,καθώς λατρεύουμε τα μανιτάρια οικογενειακώς.
Η ιδέα είναι καταπληκτική,θα πρέπει να είναι,πολύ-πολύ νόστιμη και.....υγιεινή,πάνω απ'όλα!!
Καλή σου εβδομάδα και καλό Φθινόπωρο...καλή μου Δήμητρα...
Πολλά φιλιά...
Λία...

Ξανθή είπε...

Δήμητρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το φαγητό.
Να ρωτήσω κάτι άλλο, εκεί στα μέρη σας φτιάχνεται λάχανο τουρσί για την παρασκευή ντολμάδων,πέρσυ μου είχαν δώσει κάποια συνταγή αλ΄λά δεν πέτυχε απολύτως. Μήπως εσύ ξέρεις κάτι;;
Ευχαριστώ.

Maria B. είπε...

Δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ αυτό το φαγητό ! πρέπει νά δένουν πολύ τα μανιτάρια και να δίνουν θεσπέσια γεύση ! πολύ έξυπνη ιδεά.

καλή εβδομάδα

vossinakis είπε...

γιαμ γιαμ...

mia maria είπε...

Πολυ πρωτότυπη συνταγή! Πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμαστεί!

dhmhtra είπε...

Λιάντα...καλησπέρα.
Ευχαριστώ για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σας αρέσουν τα μανιτάρια δεν ξέρω αν γνωρίζεις από άγρια μανιτάρια;
Φιλιά και θα τα ξαναπούμε.

dhmhtra είπε...

Ξανθή γειά σου.
Κάποια στιγμή θα σου γράψω πως γίνεται το λάχανο τουρσί και οι ντολμάδες που στην περιοχή μου τους λέμε γιαπράκια.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Μαρία Β.
Τα μανιτάρια δένουν με όλα τα λαχανικά και όπου μπένει κρέας μπορείς να το αντικακαστήσεις με μανιτάρια, άγρια ή του εμπορίου.
Δοκιμασέτο και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Ανδρέα ...για βάλε την Βαλεντίνα να μαγειρέψει σαρμαδάκια ή όπως τα λέτε εσείς γιαπράκια!!!

dhmhtra είπε...

Big mama γειά σου.
Πράγματι η συνταγή έχει πολύ καλή γεύση και μπορεί να γίνει καλύτερη αν βάλεις και συ το δικό σου μεράκι!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σαρμαδάκια ή γιαπράκια, πες τα όπως θέλεις, αλλά στείλε λίγα κι από εδώ, που τα είδα και τα ζήλεψα!
Πραγματικά τα μανιτάρια ταιριάζουν με όλα τα λαχανικά!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

βάλε πιατάκι κι έρχομαι τρέχοντας, περιμένω πως και πως να πιάσουν δροσιές για να απολαύσω λάχανο της προκοπής, τουλάχιστον η συνταγή αν και κολασμένη είναι υγιεινή

cafemis είπε...

hello my friends,have a nice day,see you