Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Μπάτζιος ...με αυγά στη Χρυσαυγή Βοίου.

Ο μπάτζιος είναι ένα είδος σκληρού τυριού πού το παράγουν στην περιοχή μας. Είναι ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά αλλά είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ο ποιο γνωστός και ποιο γρήγορος είναι : τηγανιτός με αυγά. Κόβουμε το τυρί σε μέτρια κομμάτια το βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο αλεύρι.





Το τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά χωρίς αλάτι ,γιατί ο μπάτζιος είναι αλμυρός. Μόλις ψηθεί η ομελέτα την πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και την σερβίρουμε ζεστή . Την συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα και φρέσκο ψωμί.





Την τελευταία λοιπόν Κυριακή του Αυγούστου στο χωριό Χρυσαυγή Βοίου γίνεται η γιορτή του Μπάτζιου.




Μαζεύονται οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά και γλεντούν όλοι μαζί με την συνοδεία ντόπιας μουσικής , τρώγοντας μπάτζιο με αυγά που τηγανίζουν οι γυναίκες του χωριού στην πλατεία, πίνουν τσίπουρό και κρασί ντόπιο.



Κάθε χρόνο κάνουν και αναπαράσταση της παραγωγής του μπάτζιου.




Και με την γιορτή αυτή αποχαιρετούν το καλοκαίρι ,δίνουν ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι με την ευχή: Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου!

Μετά τηνγιορτή είπιαμε καφέ στο καφέ της Βαλεντίνας και του Ανδρέα, στο Φεγγάρι.

Και φάγαμε γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο!

12 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πω πωωωω!!
Πως μου αρέσουν αυτές οι εκδηλώσεις!!
Το τυράκι ομολογώ δεν το ήξερα!
Το βρίσκουμε άραγε στην Αθήνα?? Πολύ αμφιβάλλω!
Φιλιά, καλό μήνα!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μια μερίδα τηγανιτό με λεμονάκι παρακαλώ για μένα, ευτυχώς όσο ήμουν μικρή έφαγα μπόλικο τέτοιο τυράκι, τώρα με μέτρο αλλά αν βρω κρασάκι πως να κρατηθώ, καθότι και γνωστή κρασοκανάτα, ΕΛΕΝΑ, δεν προσέχεις τις αναρτήσεις μου βλέπω, όλο το καλοκαίρι τσομπλέκια με μπάτζο μαγειρεύω καλέεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!
xaxaxa!!!!

Λίλα είπε...

Λίγο τυράκι στην Πελοπόννησο μπορώ να έχω παρακαλώ??????????

dhmhtra είπε...

Ελενα ...καλημέρα.
Θα το βρείς στην Αθήνα, αλλά μπορώ να σου στείλω κάποια στιγμή με τα παιδιά μου, μένουν στην Αθήνα.
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Γαστεροπλήξ καλό μήνα και καλό χειμώνα.
Το κρασάκι θεϊκό ποτό και με μεζέ
Μπάτζιο με αυγά όνειρο!!!
Φιλιά

dhmhtra είπε...

Λίλα και τα δικά σας τυριά είναι καταπληκτικά, η Πελοπόννησος ήταν πάντα από τα αγαπημένα μας μέρη.
Εχουμε καλούς φίλους και ερχόμαστε πολύ τακτικά.
Φιλιά

Ξανθή είπε...

Εγώ θα ήθελα να ήμουνα σ΄αυτή τη γιορτή να φάω εκεί αυτό το τυρί αλλά που να πρωτοπάμε!!!
Και του χρόνου με υγεία!!

Maria B. είπε...

Πολύ ωραία η αναρτησή σου Δήμητρα.

Ολων αυτών των ειδών οι αναρτήσεις μας βοηθάνε να γνωρίσουμε καλύτερα την πατρίδα μας και τις συνηθείες των τόπως μας !!

υπέροχο το τυράκι, το είχα δοκιμάσει καποια φορά σε ενα σεμινάριο τυριών. ειναι όντως το καλύτερο για σαγανάκι, στέκεται ωραία, έχει χυμούς και όσο αλάτι
χρειάζεται !

dhmhtra είπε...

Ξανθή γειά σου.
Πράγματι οι γιορτές του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές αρκεί ο καθένας μας να μπορεί να παρακολουθεί τις γιορτές του τόπου του.
Φιλιά και καλό μήνα.

dhmhtra είπε...

Μαρία καλησπέρα.
Χαίρομαι που αυτού του είδους οι αναρτήσεις αρέσουν και σε σας.Εγω έχω κόλημα με την παράδωση αλλά να μπορούμε να την συνδιάσουμε με την σημερινή πραγματικότητα.
Φιλιά

Betty's Cuisine είπε...

Αχ αυτές οι γιορτές στα χωριά, τι ομορφιά και συντροφικότητα αποπνέουν! Πολύ θα ήθελα να τύχω σε κάποια από όλες αυτές τις εκδηλώσεις σας, πραγματικά μας έχεις ξεσηκώσει με αυτές σου τις αναρτήσεις! και του χρόνου να περάσετε όμορφα εύχομαι - και ας μην έχουμε εμείς τέτοιο τυράκι!!! χαχα..Φιλιά, καλό μήνα...

Λιάντα είπε...

Μμμμμ.....τι μου θύμησες τώρα!
Την μητέρα μου,που γεννήθηκε σ'ένα χωριό του Βόιου και κάθε χρόνο,τέτοια εποχή,πηγαίναμε για να πάρουμε τον γνήσιο....μπάτζιο.
Πραγματικά,πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο τυρί!!!
Καλό Φθινόπωρο...!
Λία...