-Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης, είναι όμως και μέρα της οικογένειας. Μία Κυριακή χρόνια πριν με μικρά τα παιδιά μου δοκίμασα τη συνταγή αυτή.
Αρεσε. Επαναλήφθηκε.
Τα παιδιά την ονόμασαν : ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ!
Σήμερα χρόνια μετά κάθε φορά που έρχονται τα ζητούν. Δεν τους χαλάω χατήρι, ούτε σ΄αυτούς , ούτε στους φίλους μου.
Τώρα πιά η συνταγή αυτή έγινε κομμάτι βασικό της κουζίνας μου.
Υλικά:
Ένα ποτήρι γάλα
Ένα ποτήρι νερό χλιαρό
Ένα κομμάτι μαγιά της μπύρας (όσο ένα σπιρτόκουτο)
Ένα κουταλάκι του καφέ αλάτι και ένα ζάχαρη
Μία κουταλιά της σούπας ξύδι και δύο κουταλιές λάδι
Ένα αυγό
Αλεύρι όσο πάρει (να γίνει η ζύμη μαλακή)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά και την αφήνουμε να μείνει για αρκετές ώρες. Αν θέλουμε να ζυμώσουμε τα ψωμάκια μας το πρωί της ημέρας ,την μαγιά μας την ετοιμάζουμε από το βράδυ έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε μία λεκάνη που ζυμώνουμε ρίχνουμε την λιωμένη μαγιά, το γάλα χλιαρό ,το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και όλα τα άλλα υλικά μας. Το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο -λίγο μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από την λεκάνη. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και μία πετσέτα για να φουσκώσει .
Μόλις η ζύμη φουσκώσει πλάθουμε τα ψωμάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού τα βάζουμε στο ταψί και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν. Με μία οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε σε τρείς μεριές και τα βάζουμε στο φούρνο. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Μικρό μυστικό: Όταν τα πλάθουμε βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι σπορέλαιο για να μην κολλάει η ζύμη και πλάθουμε τα ψωμάκια πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
16 σχόλια:
Ωραία και εύκολη συνταγή Δήμητρα.
Θα την δοκιμάσω το επόμενο Σαβ/κο,απλά αν μπορείς να μου πεις,το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις ή είναι κάπoιο ειδικό αλεύρι για ψωμί;
Σ'ευχαριστώ πολύ
Lila καλημέρα.
Το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις.
Δήμητρα, εγώ που έχω αδυναμία στις κατασκευές ψωμιού, όλα τα λεφτά τα ψωμάκια σου! Μπράβο!
Τι ωραία ψωμάκια, μέχρι εδώ μοσχοβόλησαν! Τι αλεύρι βάζεις? Σκέφτομαι να το κάνω με ολικής αλέσεως..
σα να μοσχοβολάει ψωμί μου φαίνεται, πρέπει να εφευρεθεί συσκευή μετάδοσης οσμής, θραύση θα κάνει, χαχα.....
μη τα δει ο άνδρας μου, θα θυμηθεί ότι έχω καιρό να ζυμώσω και θα παραπονιέται
Δεν τα πάω καλά με τις ζύμες αλλά τα δικά σου δείχνουν εύκολα και φαίνονται λαχταριστά. Νομίζω θα τα δοκιμάσω.
Κορίτσια καλημέρα.
Χαίρομαι που σας άρεσαν τα ψωμάκια μου και μακάρι να μπορούσα να σας στείλω μερικά. Αυτό που ξέχασα να σας γράψω είναι ότι γίνονται 50-60 κομμάτια και μπορείτε να τα κάνετε και με αλεύρι ολικής αλέσεως.
Φιλιά
Κα Δήμητρα και τι δε θα δινα για ένα ψωμάκι σπιτικό!! πολύ νόστιμα πρέπει να είναι!! Θα τα φτιάξω σύντομα και θα σας πω το αποτέλεσμα μου! Καλημέρα.
Υπέροχα τα σπιτικά σου ψωμάκια! Εγώ βέβαια, λόγω δίααιτας θα τα απρνηθώ...
Δημητρούλα μου, ήθελα να σε ρωτήσω αν θέλεις να ανδημοσιεύσω κάποια από τις συνταγές με μανιτάρια που έχεις στο βιβλίο σου στο περιοδικό μας και να κάνω και τη σχετική αναφορά στο βιβλίο βέβαια. Δες για το περιοδικό στο μπλογκ μου και περιμένω την απάντησή σου. Σε φιλώ!
Μαρία οτι χρειαστείς για τα μανιτάρια μπορείς να το δημοσιεύσεις.Καλή επιτυχία.
Φιλιά
Πλεκτό εγκώμιο...
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Είναι πολύ ευκολή συνταγή και πετυχαίνει πάντα.
Φιλιά
Τι λαχταριστά που δείχνουν!!
Και εύκολα!!
Αν κατάλαβα καλά γίνονται 50-60 κομμάτια??
Τα διατηρείς κάπως όσα δεν καταναλώνονται?? Στην κατάψυξη ας πούμε??
Ελενα γειά σου.
Οσα ψωμάκια μας περισεύουν τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.Τα βγάζουμε όταν θέλουμε, τα βάζουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο και γίνονται σαν φρέσκα.
Φιλιά
@ Δήμητρα
Να σε ενημερώσω ότι έκανα τα ψωμάκια σου,την μισή δόση,για δοκιμή,χωρίς το αυγό.Τα φάγαμε όλα!
Έγιναν πολύ ωραία,δεν περίμενα να πετύχουν,γιατί με την παρασκευή ψωμιού δεν τα πάω πολύ καλά.
Να είσαι καλά.
Lila χαίρομαι που πέτυχαν τα ψωμάκια σου.
Κάθε φορά που θα τα κάνεις θα γίνονται και καλύτερα.
καλημερα επειδη εχω ενα θεμα με το ''οσο πάρει αλευρι'' περιπου ενα κιλο βαζεις για να ξερω
ευχαριστω φιλίτσα
Δημοσίευση σχολίου