Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ!!!

Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πως το έθιμο της «γουρουνοχαράς» όχι απλώς σας άρεσε, αλλά σας κίνησε και το ενδιαφέρον να μάθετε πως γίνονται οι παραδοσιακές τσιγαρίδες. Σας παραθέτω λοιπόν αυτούσιο το σχετικό κομμάτι που είχε αναρτήσει στο blog του ο fuitakos, μέσω του οποίου μπορείτε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αναλυτικά στοιχεία, βήμα προς βήμα και αναλυτικές φωτογραφίες. Απολαύστε το και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε σας και στην παρέα σας με την οποία μαζί θα το επιχειρήσετε…

Το fuitakos.blogspot.com σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε πως μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες τσιγαρίδες στην αυλή του σπιτιού σας. Με τη βοήθεια και με τα «μαγικά» χέρια του… καλλιτέχνη Σήφη Δόλγηρα που εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία σε… επιστήμη σας μεταφέρουμε όλο το τελετουργικό και σας προτείνουμε να το επιχειρήσετε ανεπιφύλακτα.

Τι θα χρειαστείτε:1. Ένα καλοθρεμμένο γουρουνάκι το οποίο θα κόψετε σε κομμάτια (στο μέγεθος της παλάμης).
2. Τέσσερα κρεμμύδια
3. Αλάτι
4. Ένα ποτήρι ζεστό νερό.
5. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (για να σβήσετε το κρέας)
6. Ένα μεγάλο καζάνι
7. Ανοιχτό και μεγάλο χώρο (αυλή κατά προτίμηση) για να ανάψετε τη φωτιά (όχι με ότι και ότι ξύλα, αλλά μόνο με... κέδρα) πάνω στην οποία θα τοποθετήσετε το καζάνι
1ο ΒΗΜΑ: Το βασικό συστατικό από τις τσιγαρίδες προέρχεται από το λίπος του γουρουνιού, οπότε το πρώτο βήμα είναι να βρούμε ένα καλοθρεμένο γουρουνάκι και να το οδηγήσουμε στη σφαγή. Κόβουμε λοιπόν το γουρούνι και στη συνέχεια κόβουμε το λίπος σε μεγάλα κομμάτια (στο μέγεθος της παλάμης) και το τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο καζάνι. 2ο ΒΗΜΑ: Λιώνουμε αλάτι σ’ ένα ποτήρι με ζεστό νερό και μαζί με τέσσερα κρεμμύδια (κομμένα σαν τριαντάφυλλο) τα τοποθετούμε κι αυτά στο ίδιο καζάνι με τα κομμάτια με το λίπος. Στη συνέχεια τοποθετούμε το καζάνι πάνω σε δυνατή φωτιά, την οποία έχουμε ανάψει αρκετή ώρα πριν (όχι με ότι και ότι ξύλα, αλλά μόνο με... κέδρα). 3ο ΒΗΜΑ: Το συστατικό για τις επιτυχημένες τσιγαρίδες είναι το καλό ανακάτεμα και από τη στιγμή που το καζάνι θα μπει στη φωτιά θέλει ασταμάτητο και καλό ανακάτεμα για να μην κολλήσει το λίπος στο καζάνι. Καλό ανακάτεμα λοιπόν για αρκετή ώρα μέχρι το καζάνι να αρχίσει να αφρίζει. 4ο ΒΗΜΑ: Μόλις γεμίσει το καζάνι με αφρό αδειάζουμε ένα μέρος από τη λίγδα (το υγρό που βγαίνει από το βράσιμο του κρέατος) και το υπόλοιπο το αφήνουμε στο καζάνι μαζί με τις τσιγαρίδες. Στη συνέχεια σβήνουμε τα κομμάτια μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μετά από λίγα λεπτά οι τσιγαρίδες είναι έτοιμες για σερβίρισμα. 5ο ΒΗΜΑ: Τοποθετούμε τις τσιγαρίδες σ’ ένα μεγάλο ταψί, μαζεύονται όλοι οι… ινδιάνοι γύρω από το τραπέζι και μαζί με άφθονο κόκκινο κρασί γίνεται ένα γλέντι τρικούβερτο… 6ο ΒΗΜΑ: Φυσικά το λίπος που μένει δεν το πετάμε. Είναι απίστευτα χρήσιμο!!!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…

1 σχόλιο:

faraona είπε...

Πωπω!!!!
Υπέροχη διαδικασία και φοβερό αποτέλεσμα!!!
Μου αρέσει πολυ το μπλογκ σου ...το βάζω με λίνκ στο
Faraona Arts and crafts-Gallery όπου έχουμε μαζευτει αρκετοι που μας αρέσει το καλο φαγητό μα και ολα τα χειροποιητα πράγματα που κάνουν την ζωη μας ομορφότερη!!!