Προσοχή...όλα τα μανιτάρια δεν είναι φαγώσιμα! Δυστυχώς
γενικός κανόνας που να μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα φαγώσιμα από τα δηλητηριώδη δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, χαρακτηριστικά που αν τα γνωρίζουμε δεν κινδυνεύουμε. Εάν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, δεν τα συλλέγουμε.
Μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη για τα οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι, και τα οποία εμείς ή κάποιος περισσότερο ειδικός έχει ταυτοποιήσει! Κλειδιά αναγνώρισης είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φαίνονται με γυμνό μάτι, ο βιότοπος, η εποχή της καρποφορίας κ.α.
Αγαπάμε τα μανιτάρια, περισσότερο όμως αγαπάμε τη ζωή!
Τα συνηθέστερα φαγώσιμα μανιτάρια στις περιοχές μας της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία οι περισσότεροι κάτοικοι αναγνωρίζουν και ταυτοποιούν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής (οι τοπικές, λαϊκές ονομασίες με κόκκινο)
Καλογράκι (Βωλίτης ο χαλκόχρωμος - Boletus aereus) Βασιλικό (Βωλίτης ο δικτυωτός - Boletus reticulatus)
Ζαρκαδίσιο (Μακρολεπιώτα η ψηλή - Macrolepiota procera) Πρόβειο (Αγαρικό το πεδινό - Agaricus campestris) Πλευρωτός (Πλευρωτός ο οστρεώδης - Pleurotus ostreatus) Νεραντζάκι ή Κιντρινούσκα (Κανθαρίσκος ο φαγώσιμος - Cantharellus cibarius)
Κοκκινούσκα (Αμανίτης ο καισαρικός - Amanita caesarea) Οι φωτογραφίες δίνουν μια ιδέα για τη μορφή τους, αλλά δεν αντικαθιστούν την προσεκτική παρατήρηση, την εμπειρία και τα καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία χαρακτηριστικά των ειδών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε
εδώ, ενώ αναλυτική ταξινόμηση και περιγραφή των ειδών, με κατατοπιστικές φωτογραφίες στα βιβλία του Γ. Κωνσταντινίδη και στο
manitari.gr (Ενότητα:
Εκδόσεις).
Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με κάθε ένα από τα παραπάνω είδη αναλυτικά...
10 σχόλια:
Ολα τα μανιταρια τρωγονται αλλα οριμενα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ!
Ναι τα μανιτάρια που έχεις αναρτήσει είναι περιζήτητα και πεντανοστιμα. Να προσθέσω την κατσιπερδικα, τον λακταριους ντελισιοζους (κοινώς κουμαρίτη) που όταν τον κόβεις αφήνει ένα πορτοκαλί δαχτυλίδι, τα καμπίτσια κοκ
Ποτέ ΔΕΝ μαζεύουμε μανιτάρια από εικόνες, καλό να μην δίνουμε σε άλλους (ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται)
Ενα γνωστός μου μάζευε μανιτάρια μόνο από εκει που είχε ξαναμαζεψει,ας εβρισκε αλλου το συγκεκριμένο είδος.
Πάντως η περιπλάνηση στο δάσος τις ζεστές φθινοπωρινές μέρες, απογεματάκι, είναι ο παραδεισος επι της γης. Αν μα΄λιστα γεμίσει και το καλάθι!
Λένε ότι ο αυγουλίτης (κοκινούσκα) δηλ ο καισαρικός αμανίτης ήταν συστατικό της αμβροσίας των θεών του Ολύμπου
Πράγματι είναι πολλά τα μανιτάρια που τρώγονται.Θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλες εικόνες και συνταγές. Απλώς σήμερα δεν έχω χρόνο φεύγω για βόλτα στο δάσος για μανιταροσυλλογή.
Θα τα ξαναπούμε
Και ας μην ξεχναμε τον κανθαρίσκο τον βρώσιμο κοινώς αυτάκι...ξεχωρίζει απο το κίτρινο χρώμα του
Ανδρέα ο κατακίτρινος κανθαρίσκος ή αυτάκι ή νεραντζάκι είναι η αδυναμία μου .Γι'αυτό και το επέλεξα για το εξώφυλλο του βιβλίου μου.
Στην ομελέτα και στο γλυκό του κουταλιού κυριολεκτικά απογειώνει.. τη γεύση!
Δήμητρα, λατρεμένη! Αισθάνομαι πως είσθε μια πολύ αισθαντική και αισθησιακή γυναίκα! Σας συγχαίρω!
Dimitra kalimera. Polla sigxaritiria gia to poli ... gefstika enimeroneo sou blog. Apo simera se filoxeno sta link mou gia na se parakoloutho.
εχθές αγόρσα το βιβλίο σας... έχω τόσα πολλά να μάθω!!!
καλή σας ημέρα!!!!!!!! φιλιά από την Πάτρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ζαχαρούλα καλημέρα.
Εφτασε το βιβλίο μου στην Πάτρα;
Από που το αγόρασες;
Γιάννη ..ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ολοι έχουμε ανάγκη από στήριξη στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας.
i8w81f1r15 a6p75r2r78 d8p59h9p53 r7e55a7s94 b8p09w0p49 m9g08w7r36
Δημοσίευση σχολίου