Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Ντόνατς στο φούρνο με σοκολάτα!


Για τον καφέ της Τσικνοπέμτης ετοιμάσαμε ντόνατς στο φούρνο.


Υλικά:
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 χαρτάκια ξηρή μαγιά στιγμής
1 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας γάλα ζεστοί
3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπας μέλι
2 βανίλιες


Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να το αισθανθούμε λίγο ζεστό με το δάχτυλό μας


Σε ενα μεγάλο μπολ προσθετουμε το αλεύρι και την ξερή μαγια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι.


Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τις βανίλιες. Χτυπάμε καλά τα υγρά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έλιωσε το μέλι.


Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή υγρή ζύμη και ζυμώνουμε ελαφρά.



Τυλίγουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και σκεπάζουμε με μία πετσέτα . Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες  μέχρι  να διαπλασιάστει. Ανοίγουμε τη ζύμη πλάθουμε ελαφρά με έναν πλάστη σε πάχος ενός δαχτύλου  και χρησιμοποιούμε  ένα ποτήρι και τοποθετούμε τα  νερού για να κόψουμε σε δίσκους, Αν θέλουμε τα κλασικά ντονατσ σε σχήμα δαχτυλιδιού τοποθετούμε ένα καπάκι από πλαστικό μπουκάλι νερού στο κέντρο κάθε δίσκου και πιέζουμε για να αφαιρέσουμε το εσωτερικό τμήμα της ζύμης.
Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα ντόνατς με απόσταση 2 εκ. ανάμεσα τους για να έχουν επαρκή χώρο να φουσκώσουν. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξαναφουσκώσουν για 20-30 λεπτά.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς προσέχοντας να μην τα κάψουμε γιατί παίρνουν χρώμα γρήγορα.
Μόλις κρυώσουν τα βουτάμε -μόνο την πάνω πλευρά- σε λιωμένη κουβερτούρα και γαρνίρουμε με πολύχρωμη τρούφα.