Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Λαδένια !


 Μία πίτα - πίτσα χωρίς αλλαντικά και τυριά...μόνο με λαχανικά.
Για τις μέρες της νηστείας και αποτοξύνωσης.


Υλικά για τη ζύμη.
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/2 κούπες χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μάγια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1/4 της κούπας λάδι

 Υλικά για τη επικάλυψη
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε κύβους
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι του τσαγιού λάδι
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη


 βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μία λεκάνη και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη. Προσέχουμε το νερό αν χρειαστεί προσθέτουμε ή αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί η ζύμη μας.

Όση ώρα φουσκώνει η ζύμη ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και φροντίζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και τα σπόρια της ντομάτας. Μόλις φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω τη ζύμη μας με τα χέρια μας να πιάσει όλο το ταψί.Απλώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια έπειτα τις ντομάτες, τα μανιτάρια και τις ψιλοκομμένες ελιές.Ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και μπόλικη ρίγανη. Τέλος ραντίζουμε όλη την πίτα με το λάδι την σκεπάζουμε και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδοκκοκινήσει η πίτα μας.
Τρώγεται ζεστή αλλά είναι και πολύ νόστιμη κρύα.

1 σχόλιο:

AgapameAnDolmas είπε...

τελεια!! οντως νηστισιμη πιτσα αλλα τοσο χορταστικη και νοστιμη!