Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Γαλατόπιτα...από τα Γρεβενά!

Υλικά για τη ζύμη:
2-3 κούπες αλεύρι
1-1,2 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη

 Για την κρέμα :
2 κιλά γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
7 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο
1-2 βανίλιες.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και σοτάρουμε καλά να διαλυθεί καλά το αλεύρι αλλά να μην μας καεί. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε καλά μέχρι  να δέσει η κρέμα. Προσοχή να μην μας κολάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Κάπου κάπου την ανακατεύουμε για να μην δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια.


 Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο για να ζυμώσουμε και να κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη θέλει καλό ζύμωμα.


 Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

  Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού τη ζυμώσουμε για λίγο τη χωρίζουμε σε 10 μικρά μπαλάκια.

 Με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε μικρά πιτάκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο φυτίνη. Πλάθουμε 5 συνολικά φύλλα.


 Στρώνουμε τα 5 φύλλα  στο ταψί μας ραντίζοντας το καθένα με  μείγμα από βούτυρο και  λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει .


 Γυρίζουμε τα φύλα που εξέχουν από το ταψί για να κάνουμε τον κλοθόγυρο και αφού τον βουτυρώσουμε τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

 Ραντίζουμε  με λίγη λιωμένη φυτίνη την πίτα και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σχεδόν 45 -50 λεπτά.

 Προσέχουμε να μην κάψουμε την πίτα...καίγεται εύκολα!

Σερβίρουμε ...αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
     Καλή σας όρεξη!.

6 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Έτσι την κάνουμε και στα μέρη μου Δήμητρα μόνο που εμείς δεν βάζουμε βούτυρο στο άνοιγμα των φύλλων.
Πολύ θα ήθελα λίγη, έχω σταματήσει να φτιάχνω πίτες πόση να φάμε οι δυο μας.
Πολλά φιλιά.

syros2js είπε...

Πω πω, Δημητρούλα!
Τί είναι αυτό που μας σερβίρεις σήμερα?!
Ακόμα κι αν "αρπάξει" λίγο από πάνω, καθόλου δεν με ενοχλεί! Ίσα-ίσα!!!
;-)
Φιλάκια, κορίτσι μου!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Elenis Cooking είπε...

Υπέροχη Δήμητρα, τη λατρεύω!!!!Στείλε κανένα κομμάτι!!!
Φιλιά!

Lila Xagorari είπε...

Την γαλατόπιτα την αγαπάμε από όπου και αν προέρχεται......μέρος της παράδοσής μας!!!!!!!

KANTHAR0S είπε...

Αποθήκευσα την συνταγή! Θα την κάνω!

Beauty Follower είπε...

Δεν εχω φτιάξει ποτέ,
το φυλλο φαινεται τελειο!

http://beautyfollower.blogspot.gr