Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Μελιτζάνες στο φούρνο με μανιτάρια.


Υλικά
6 μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, άγρια ή καλλιεργήσιμα
(Βωλίτες, Κανθαρίσκοι, Πρόβεια ή Αγαρικά του εμπορίου, Πλευρωτοί κ.ά.)
2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 ντομάτες ώριμες
½ κιλό γάλα
4 αυγά
τυριά (φέτα, κασέρι κ.ά.)
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε και τις σοτάρουμε με το λάδι ελαφρώς.

2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και την ντομάτα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

3. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, τα μισά τυριά και τη σάλτσα με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

4. Έχουμε χτυπήσει τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, τα ανακατεύουμε καλά και αυτό το μείγμα το ρίχνουμε πάνω από τις μελιτζάνες.

5. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο γύρω στα 45 λεπτά.

6. Το σερβίρουμε ζεστό αφού προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Μικρό μυστικό
Αν θέλουμε, στη σάλτσα με τα μανιτάρια προσθέτουμε και μια σκελίδα σκόρδο. Δίνει πολύ ωραίο άρωμα.


9 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τις μελιτζάνες τις λατρεύω μαγειρεμένες με οποιοδήποτε τρόπο!! Εξ άλλου στα μέρη μας (Λεωνίδιο Αρκαδίας) βγαίνει ως γνωστόν η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, οπότε του ... δίνουμε και καταλαβαίνει:))
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να την συνδυάσω με μανιτάρια.
Ωραία συνταγή Δήμητρα!!!

Maria Tzirita είπε...

Χάρηκα πολύ με το σχόλιο που μου άφησες Δημητρούλα μου, ελπίζω να το ευχαριστηθείς και θα περιμένω τις εντυπώσεις σου! Φιλιά πολλά!

lila είπε...

Νομίζω ότι είναι δύο γεύσεις που ταιριάζουν μεταξύ τους.Προσωπικά λατρεύω τις μελιτζάνες,όπως κι αν είναι μαγειρεμένες,οπότε κάτι τέτοιο πιστεύω θα ήταν ενδιαφέρον να το δοκιμάσω.
Πολλά φιλιά

Benikos place είπε...

Εμ, ετσι μαγειρευει ο κοσμος οχι παιρνω μια συνταγη ετοιμη απο το ιντερνετ και το παιζω μαγειρας....
μπραβο για την παρουσιαση...οσο για την γευση ...το καλο πραμα φενεται...

kiki είπε...

Άλληα μια νοστιμιά! Μπράβο Δήμητρα!

cook είπε...

τελειο καλοκαιρινο φαγακι!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πολύ ωραίο ιστολόγιο. Άντε πλησιάζει ο καιρός για τις μορχέλες. Στην Ευρυτανία τις λέμε αρνάκια ή κουρκουμπέλες. Παραδοσιακά από το φόβο μην έχουν μαζέψει και καμιά γυρομήτρα τις βράζουν και πετάν το νερό και μετά τις μαγειρεύουν με κρεμμυδάκια. Πέρισυ η παραγωγή ήταν περιορισμένη λόγω ξηρασίας, ελπίζω φέτος με τα χιόνια που έπεσαν να ρεφάρουμε.

dhmhtra είπε...

ΕΛΕΝΑ καλημέρα, η μελιτζάνα είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Κάποιες φορές φέρνουν στη λαϊκή αγορά τσακώνικες μελιτζάνες.
ΜΑΡΙΑ καλή επιτυχία στην παρουσίαση του καινούργιου σου βιβλίου.
Lila θα εκπλαγείς από το συνδιασμό μελιτζάνας και μανιταριού.
Benikos place ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Κική και cook φιλιά.
ΜΑΡΙΖΑ χαίρομαι που γνωρίζεις πολλά για τα μανιτάρια.
Στην Ευρυτανία και μάλιστα στο Καρπενήσι έχω πολλούς και καλούς φίλους .
Φιλιά Δήμητρα

"ζαχαρούλα.." είπε...

μμμμμμμμμμμμμμμ....μελιτζάνες!!!!!!!

φιλάκια, καλημέρες!