Υλικά:
8 κιλά μούστο
12 κουταλιές στάχτη
1,1/4 της κούπας αλεύρι
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη στάχτη σε ένα σακουλάκι από τουλπάνι, το δένουμε σφιχτά και το βάζουμε μαζί με το μούστο σε μία μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Κατά το βρασμό ξαφρίζουμε αρκετές φορές το μούστο με τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε τα διάφορα σωματίδια που επιπλέουν στην επιφάνεια του μούστου. Βράζουμε το μούστο μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Σβήνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε όλη τη νύχτα να κατασταλάξει και να καθαρίσει. Την άλλη μέρα τον σουρώνουμε με τουλπάνι.
Για την μουσταλευριά θα χρειαστούμε 8 κούπες καθαρό μούστο. Κρατάμε μία κούπα και τον υπόλοιπο τον βράζουμε. Καβουρδίζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Στο μούστο που κρατήσαμε διαλύσουμε το καβουρδισμένο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μούστο που βράζει ανακατεύοντας ζωηρά με ξύλινη κουτάλα . Στην αρχή το μείγμα είναι θολό . Όταν πήξει όμως γίνεται διαυγές. Σερβίρουμε σε μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με κανέλα, καρύδια και σουσάμι καβουρδισμένο
Αν περισσέψει καθαρός μούστος τον βράζουμε αρκετή ώρα σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να σκουρύνει και να πήξει. Τότε έχουμε το πετιμέζι.
Υ.Γ. Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο της ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ: «Με αμύγδαλα , καρύδια και μέλι».
ΑΧ Δήμητρα θέλω μούστο, τον βλέπω στη λαϊκή αλλά δεν μου κάνει όρεξη να πάρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή εβδομάδα!!
Και του χρόνου Δήμητρά μου, γεια στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε να δούμε πότε θα αξιωθώ να κάνω κι εγώ φέτος, μόνο που με πετιμέζι την φτιάχνω εγώ!
Πολλά φιλιά!
Και του χρόνου, και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου!!! λιγάκι μακριά μου πέφτουν τα Γρεβενά, κλαψ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να σαι καλά. Αχ αυτός ο μούστος!
ΑπάντησηΔιαγραφήMας αρέσουν πολύ οι μούστοι, τα πετιμέζια και όλα τα σχετικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνα τα κάστανα ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφή