Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Γλυκό του κουταλιού...κολοκύθα.

Το φίλο σου κέρασε … γλυκό του κουταλιού
Και τον εχθρό σου πάστα! Έλεγε η γιαγιά μου και ήθελε να μας τονίσει πόσο καλό είναι το γλυκό του κουταλιού και πόσο βλαβερό το γλυκό του ταψιού .
Πάντα είχε στο ντουλάπι της ένα βάζο με γλυκό της εποχής . Ο επισκέπτης έπρεπε οπωσδήποτε να φάει μία κουταλιά γλυκό και να πιει ένα κρύο νερό!
Έτσι λοιπόν με τις δικές της συνταγές φτιάχνουμε κάθε εποχή το γλυκό του κουταλιού για μας αλλά και για τους φίλους μας .
Αυτή την εποχή η κολοκύθα έχει την τιμητική της...δεν γίνονται όλες οι κολοκύθες γλυκό।
Αυτές οι μεγάλες άσπρες και σκληρές είναι οι κατάλληλες

Υλικά: ένα κιλό κολοκύθα βγαλμένη με την αρίδα (ένα ειδικό μηχάνημα) ή στρόγγυλες μπάλες με το μηχάνημα που βγάζουμε τις στρόγγυλες πατατούλες. Αν βρούμε στη λαϊκή αγορά αγοράζουμε την κολοκύθα έτοιμη.
1,5 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
1 κούπα τσαγιού μέλι
2 βανίλιες ή 2 κλαράκια αρμπαρόριζα
½ του χυμό ενός λεμονιού.
1 κουταλιά ξινό (σε σκόνη)
Μία κούπα λυωμένη ασβέστη.


Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό , ρίχνουμε τον ασβέστη και κάνουμε ένα αραιό μείγμα .Βάζουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου.

Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό την κολοκύθα πολύ καλό και πολλές φορές για φύγει ο ασβέστης. Με πολύ καυτό νερό τη ζεματίζουμε και την αφήνουμε με το καυτό νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε κρύο νερό μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει το ξινό και την αφήνουμε για μία ώρα.


Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη ,το μέλι και το νερό και το βράζουμε για 5 λεπτά। Ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα στο σιρόπι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κατά την διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Μετά από μισή ώρα κλίνουμε την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μας για να δέσει το σιρόπι .Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού ,τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και αφού πάρει μία βράση κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Κλείνουμε με καινούρια καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό μας.
Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε να είναι το σιρόπι μας γυαλιστερό πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές γλυκόζη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το γλυκό μας θα πάρει πολύ ωραίο γυαλιστερό χρώμα.

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δήμητρα!!
    Το γλυκό σου είναι από τα αγαπημένα μου, η συνταγή σου και η εκτέλεσή της είναι απίθανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά υπέροχο! Το πέτυχες τέλεια.Και του χρόνου νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δήμητρα τι μου κάνεις τώρα!!!κι έλεγα να τη γλιτώσω αυτή τη διαδικασία δήθεν πως δεν ήξερα τη συνταγή!!
    Μια φίλη έχει πάει Παναγιά ξέρεις εκεί προς τα μέρη σας και είπε ότι θα φροντίσει να φέρει κολοκύθες.
    Αχ τι με περιμένει κι έχω 4-5 ακόμη είδη γλυκών που πρέπει να κάνω.
    Πολλά φιλιά σας στέλνουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχο!!!!!!!! μου θύμισες παιδικά χρόνια. γεια στα χέρια σου. να είσαι κάθε μέρα, κάθε στιγμή χαρούμενη, γελαστή και να μας προσφέρεις αυτά τα νόστιμα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ δε θα κεραστώ απλά, θα πάρω το βάζο και θα φύγω να το φάω όλη μόνη μου, η τρέλα μου για το γλυκό αυτό είναι γνωστή μη με παρεξηγείτε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου Δήμητρα.. πολύ ωραίο το γλυκάκι σου.
    Οντως τα γλυκα κουταλιού είναι πιο υγιεινά..ασε που μας φέρνουν ωραίες αναμνήσεις.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια στα χέρια σου Δήμητρα! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δήμητρα καλημέρα.
    Πόσα μου φέρνει στο νου αυτή η τραγανή γλυκιά αίσθηση αυτού του γλυκού.
    Η γιαγιά μου έψαχνε τρόπο να το προστατέψει από την επίθεσή μας.
    Ώσπου αποκαμωμένη παραδιδόταν και μας το πρόσφερε με την ίδια θέρμη που προσφέρεις ένα φιλί.
    Τί άλλο είναι η ζωή μας, παρά θύμησες των παιδικών μας χρόνων;
    Ελπίζω να έχεις κρατήσει λίγο για την επίσκεψή μου.
    Να είσαι καλά Γυμνάστρια των γευστικών μας μυών.
    Καλημέρα Δήμητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΕΙΑ!! ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα τα λεφτά το γλυκάκι αυτό!!
    Φαίνεται εξαίσιο!!
    Φιλάκιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα έχει περάσει καιρός από αυτή την ανάρτηση αλλά εγώ ζήλεψα το γλυκό και μιά που είναι η εποχή της κολοκύθα θέλω να το δοκιμάσω. Πως θα μπορούσες να μου δείξει τι ακριβώς είναι η αρίδα (το μηχανημα που βγάζει σε σπιράλ την ψύχα της κολοκύθας) αλλά να σε ρωτήσω κι όλας αν παραλείψει κανείς τον ασβέστη τι θα γίνει? Εδώ που βρίσκομαι δεν υπάρχει ασβέστης. Σ'ευχαριστώ για την απάντηση αν δεις αυτό το σχόλιο εγκαίρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημερα και ευχαριστω πολυ για την πολυ πολυ πολυ καλη συνταγη σου!αν και τυχαια την βρηκα την εκανα και πραγματι οσοι δοκιμασαν ενθουσιαστηκαν...και παλι ευχαριστω να σαι παντα δημιουργικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://www.kouziniko.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/kouzina-ergaleia-kouzinas-mageirikhs/arides-gia-spiral/%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-westmark/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ....καθως και σε καταστηματα που πουλανε βοηθητικα εργαλεια κουζινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή