Και τον εχθρό σου πάστα! Έλεγε η γιαγιά μου και ήθελε να μας τονίσει πόσο καλό είναι το γλυκό του κουταλιού και πόσο βλαβερό το γλυκό του ταψιού .
Πάντα είχε στο ντουλάπι της ένα βάζο με γλυκό της εποχής . Ο επισκέπτης έπρεπε οπωσδήποτε να φάει μία κουταλιά γλυκό και να πιει ένα κρύο νερό!
Έτσι λοιπόν με τις δικές της συνταγές φτιάχνουμε κάθε εποχή το γλυκό του κουταλιού για μας αλλά και για τους φίλους μας .
Αυτές οι μεγάλες άσπρες και σκληρές είναι οι κατάλληλες
Υλικά: ένα κιλό κολοκύθα βγαλμένη με την αρίδα (ένα ειδικό μηχάνημα) ή στρόγγυλες μπάλες με το μηχάνημα που βγάζουμε τις στρόγγυλες πατατούλες. Αν βρούμε στη λαϊκή αγορά αγοράζουμε την κολοκύθα έτοιμη.
1,5 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
1 κούπα τσαγιού μέλι
2 βανίλιες ή 2 κλαράκια αρμπαρόριζα
½ του χυμό ενός λεμονιού.
1 κουταλιά ξινό (σε σκόνη)
Μία κούπα λυωμένη ασβέστη.
Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό , ρίχνουμε τον ασβέστη και κάνουμε ένα αραιό μείγμα .Βάζουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου.
Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό την κολοκύθα πολύ καλό και πολλές φορές για φύγει ο ασβέστης. Με πολύ καυτό νερό τη ζεματίζουμε και την αφήνουμε με το καυτό νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε κρύο νερό μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει το ξινό και την αφήνουμε για μία ώρα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη ,το μέλι και το νερό και το βράζουμε για 5 λεπτά। Ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα στο σιρόπι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κατά την διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Μετά από μισή ώρα κλίνουμε την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μας για να δέσει το σιρόπι .Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού ,τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και αφού πάρει μία βράση κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
1,5 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
1 κούπα τσαγιού μέλι
2 βανίλιες ή 2 κλαράκια αρμπαρόριζα
½ του χυμό ενός λεμονιού.
1 κουταλιά ξινό (σε σκόνη)
Μία κούπα λυωμένη ασβέστη.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη ,το μέλι και το νερό και το βράζουμε για 5 λεπτά। Ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα στο σιρόπι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κατά την διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Μετά από μισή ώρα κλίνουμε την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μας για να δέσει το σιρόπι .Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού ,τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και αφού πάρει μία βράση κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλημέρα Δήμητρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου είναι από τα αγαπημένα μου, η συνταγή σου και η εκτέλεσή της είναι απίθανη!
Απλά υπέροχο! Το πέτυχες τέλεια.Και του χρόνου νάσαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα τι μου κάνεις τώρα!!!κι έλεγα να τη γλιτώσω αυτή τη διαδικασία δήθεν πως δεν ήξερα τη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φίλη έχει πάει Παναγιά ξέρεις εκεί προς τα μέρη σας και είπε ότι θα φροντίσει να φέρει κολοκύθες.
Αχ τι με περιμένει κι έχω 4-5 ακόμη είδη γλυκών που πρέπει να κάνω.
Πολλά φιλιά σας στέλνουμε!!
υπέροχο!!!!!!!! μου θύμισες παιδικά χρόνια. γεια στα χέρια σου. να είσαι κάθε μέρα, κάθε στιγμή χαρούμενη, γελαστή και να μας προσφέρεις αυτά τα νόστιμα γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ δε θα κεραστώ απλά, θα πάρω το βάζο και θα φύγω να το φάω όλη μόνη μου, η τρέλα μου για το γλυκό αυτό είναι γνωστή μη με παρεξηγείτε!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Δήμητρα.. πολύ ωραίο το γλυκάκι σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως τα γλυκα κουταλιού είναι πιο υγιεινά..ασε που μας φέρνουν ωραίες αναμνήσεις.
Φιλιά
Γεια στα χέρια σου Δήμητρα! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ ο ι η μ α!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα μου φέρνει στο νου αυτή η τραγανή γλυκιά αίσθηση αυτού του γλυκού.
Η γιαγιά μου έψαχνε τρόπο να το προστατέψει από την επίθεσή μας.
Ώσπου αποκαμωμένη παραδιδόταν και μας το πρόσφερε με την ίδια θέρμη που προσφέρεις ένα φιλί.
Τί άλλο είναι η ζωή μας, παρά θύμησες των παιδικών μας χρόνων;
Ελπίζω να έχεις κρατήσει λίγο για την επίσκεψή μου.
Να είσαι καλά Γυμνάστρια των γευστικών μας μυών.
Καλημέρα Δήμητρα.
ΓΕΙΑ!! ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!
η αδυναμία μου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα λεφτά το γλυκάκι αυτό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαίσιο!!
Φιλάκιααα!
Τώρα έχει περάσει καιρός από αυτή την ανάρτηση αλλά εγώ ζήλεψα το γλυκό και μιά που είναι η εποχή της κολοκύθα θέλω να το δοκιμάσω. Πως θα μπορούσες να μου δείξει τι ακριβώς είναι η αρίδα (το μηχανημα που βγάζει σε σπιράλ την ψύχα της κολοκύθας) αλλά να σε ρωτήσω κι όλας αν παραλείψει κανείς τον ασβέστη τι θα γίνει? Εδώ που βρίσκομαι δεν υπάρχει ασβέστης. Σ'ευχαριστώ για την απάντηση αν δεις αυτό το σχόλιο εγκαίρως.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα και ευχαριστω πολυ για την πολυ πολυ πολυ καλη συνταγη σου!αν και τυχαια την βρηκα την εκανα και πραγματι οσοι δοκιμασαν ενθουσιαστηκαν...και παλι ευχαριστω να σαι παντα δημιουργικη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήair max 97
ΑπάντησηΔιαγραφήgolden goose outlet
yeezy boost
cheap jordans
zx flux
michael kors outlet online
adidas tubular
mbt shoes
nike air force 1
coach outlet
Που θα βρω αρίδα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.kouziniko.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/kouzina-ergaleia-kouzinas-mageirikhs/arides-gia-spiral/%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-westmark/
ΑπάντησηΔιαγραφή....καθως και σε καταστηματα που πουλανε βοηθητικα εργαλεια κουζινας.
ΑπάντησηΔιαγραφή