Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κουρκούτι ...με μαντάρια

Ολες οι συνταγές μου που αναφέρονται στα άγρια μανιτάρια γίνονται και με μανιτάρια του εμπορίου.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ -ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Υλικά : Μανιτάρια του βουνού ( βασιλικά- καλογράκια)
Αλεύρι για τηγάνισμα-λάδι
Αλάτι -πιπέρι
Μία ντομάτα ώριμη
Σκόρδο και ένα λεμόνι
Εκτέλεση :
1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι,
2. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδοκοκκινίσουν.
3. Στο λάδι που τηγανίσαμε τα μανιτάρια ρίχνουμε τρεις κουταλιές αλεύρι και
σοτάρουμε το αλεύρι καλά , προσθέτουμε τρία ποτήρια νερό χλιαρό, την ντομάτα
ψιλοκομμένη ,το σκόρδο πολτοποιημένο, το λεμόνι ,αλάτι ,πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να χυλώσει. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσει.
4.Ρίχνουμε τα τηγανισμένα μανιτάρια μέσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.

Μικρό μυστικό:
Η πιο γνωστή , εύκολη και ίσως η πιο νόστιμη συνταγή μανιταριών.

16 σχόλια:

  1. Στο χωριό μου το λέμε και μακάλο.
    Είναι το φαγητό που μας μεγάλωσε.
    Όποτε θέλω να τιμήσω κάποιον που αγαπώ, του το μαγειρεύω.
    Με μανιτάρια ή χωρίς.
    Με αυγά και τυρί ή με κεφτέδες ή με ψάρια ή με ότι βάζει ο νους σου.
    Σ' ετχαριστώ για την υπενθύμηση και την γλυκιά νοσταλγία που μου έφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η νοστιμιά πάντα βρίσκεται στην απλότητα, συνήθως με ψαρικά το φτιάχνουμε το κουρκούτι, αλλά με μανιτάρια και βέβαια άγρια θα είναι σούπερ, τέλειο φαγάκι ότι πρέπει για παπαρίτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. epikure πράγματι όλοι μεγαλώσαμε με κουρκούτι. Σήμερα το μαγειρεύουμε κάπου κάπου. Και μεις το μαγειρεύουμε με κεφτέδες,με τυρί, με πατατές κ.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σούπερ φαγακι...λατρεύουμε τα μανιτάρια
    ο μικρός ειδικά τρελαίνεται..
    του σούπερ μαρκετ ακομη και τα φρέσκα δεν είναι νόστιμα..
    πολύ μακρά του βουνού.

    Υσ: έχεις βραβείο πέρασε να το παραλάβεις...
    να έχεις ένα υπέροχο βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως και να είναι τα μανιτάρια τα τρώμε! Αν είχαμε και άγρια, ακόμα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλέ!τι συνταγή μούρλια είναι αυτή!!!μισό....χαρτί και μολυβι γρήγορα!!!

    καλό σαββατόβραδο
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βλέπω τα μανιτάρια στην φωτογραφία και τα χαίρομαι-εγώ μόνο ένα είδος ξέρω να μαζεύω-σχεδόν τα μυρίζω...
    Να είσαι καλά φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ και μείς φτιάχνουμε κουρκούτι με ψάρι, κυρίως με μπακαλιάρο.Γίνεται πολύ νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανεμώνα ευχαριστώ για το βραβείο.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. big mama και μείς άγρια έχουμε αυτήν την εποχή μόνο στην κατάψυξη.Ομως όπως σας είπα όλες οι συνταγές γίνονται και με τα μανιτάρια του εμπορίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και λοιπόν;E allora...
    Δοκίμασε την συνταγή και θα σε ανταμήψει σε νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ καλά κάνεις και μαζεύεις μόνο αυτά που ξέρεις. Τα μανιτάρια πρέπει να τα γνωρίζουμε καλά και δεν πέρνουμε τίποτα από το δάσος που δεν το ξέρουμε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπάρχει ωραιότερο φαγητό από κεφτέδες με κουρκούτι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όταν βλέπω αυτά τα καλάθια σου με τα μανιτάρια, παθαίνω!!! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή