Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ενα λαχανόρυζο ...διαφορετικό από τα άλλα!


Υλικά:

  • 1 κιλό λάχανο άσπρο
  • 1 μικρή ρίζα φινόκιο, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε λοξές φέτες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή μάραθο
  • 1/2 κούπα ρύζι μακρύκκοκο λευκό (110γρ) (ή κινόα ή πληγούρι μέτριο ή ξινόχοντρο)
  • Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαραθόσπορος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κούπα νερό

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε πρώτα τα υλικά. Κόψτε σε μικρά τετράγωνα το λάχανο (πρώτα σε λωρίδες και μετά κάθετα). Πλύντε, στραγγίστε. Ετοιμάστε φινόκιο, πράσο, κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά, ψιλοκόψτε κοτσάνια μυρωδικών.

Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι, το μαραθόσπορο και σοτάρετε κρεμμύδι και πράσο. Προσθέστε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά. Αφήστε για λίγο να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το λάχανο στην κατσαρόλα μαζί με τα τρυφερά κοτσανάκια του άνηθου ή του μάραθου. Τα φύλλα κρατείστε τα για το τέλος. Αν τα βάλετε τώρα θα χάσουν το χρώμα τους.

Ανακατέψτε τα λαχανικά καλά. Με 10 λεπτά σοτάρισμα, θα έχουν γυαλίσει και θα έχουν αρχίσει να χάνουν τον όγκο τους. Σκορπίστε πάνω τους το ρύζι, καλά πλυμένο Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το νερό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και ψήνετε για 20 λεπτά. Προσθέστε τα φύλλα άνηθου ή μάραθου ψιλοκομμένα, ελέξτε το λεμόνι και το αλάτι και σερβίρετε όλο το φαγητό σε πιατέλα. Περιχύνετε με φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με πάπρικα.

Την συνταγή την πήρα από το blog της Βίκυ Κουμάντου, μου άρεσε πολύ την αντέγραψα.
http://greekfoodblogs.com/blogger/tastefull

21 σχόλια:

  1. αχα τι εχει μεσα δλδ;
    και να σου πω κατι αν θες βγαλε την λεκτικη επαληθευση κουραζει πολυ και ισως για υατο δεν αφηνουν σχολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το πρωί σκεφτόμουν ότι απόψε θέλω να φτιάξω κάτι με ρύζι σε νηστίσιμο. σε ευχαριστώ για την ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. love2love... καλημέρα δεν ξέρω πως να βγάλω την λεκτική επαλήθευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Δημητρούλα! Καλά που μας το θύμησες! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο φαγητό και θα αρέσει πολύ στον άνδρα μου
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα λαχανόρυζο πραγματικά σπέσιαλ, ωραία ιδέα Δημητρά μου!!

    Αν θελεις να βγάλεις την λεκτική επαλήθευση, πας από το DASHBOARD σου στα Settings, επάνω θα δεις να λέει Comments, μπες εκεί και κάπου προς τα κάτω θα δεις να σε ρωτάει αν θέλεις Word Verification ή όχι.
    Κλίκαρε το Νο.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει πολύ το φινόκιο και λέω να το δοκιμάσω το λαχανόριζο με κινόα που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mana είναι ένα φαγητό νόστιμο και χορταστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική και'γω το βρήκα ψάχνοντας να δω τι θα μαγειρέψω σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία πράγματι άρεσε και στον δικό μου άνδρα ο οποίος τρώει πολύ τα λαχανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελενα σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες...το δοκίμασα αλλά δεν ξέρω αν έπιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. mia maria καλημέρα ...δοκιμασέ το θα εκπλαγείς με την νοστιμιά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μμμ... πολύ εμπλουτισμένο και μυρωδάτο το βρίσκω!
    λαχανόρυζο φτιάχνω συχνά, τρελαίνεται η μικρή μου κόρη, αλλά τούτο δω όπως λες είναι "διαφορετικό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δήμητρα απ' ότι βλέπω μια χαρά τα κατάφερες με την λεκτική επαλήθευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. με όλα αυτά μέσα, πεντανόστιμο θα έγινε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εσύ παιδί μου είναι να μην δείς κάτι το διαφορετικό! μολις το δεις, τσουπ το έφτιαξες !!χιχιχι

    της Βικούλας οι συνταγές είναι πάντα πετυχημένες !!


    καλό σ/κ Δημητρούλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λουκούμι!!!! Και να φανταστείς ότι κάποτε δεν ήθελα να ακούσω για λάχανο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέλειο και ιδιαίτερο, μπράβο Δήμητρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή