Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Χρώματα και αρώματα ...του Φθινοπώρου με γλυκό κυδώνι!

Γλυκό Κυδώνι!


Το πιο όμορφο και το πιο νόστιμο φρούτο του φθινοπώρου θεωρώ το κυδώνι.Το τρώμε με διαφόρους τρόπους όμως η βασική μας συνταγή είναι το γλυκό κουταλιού!


Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους και με τον κατάλληλο τρίφτη τα κόβουμε λεπτά κομμάτια περίπου όπως τις πατάτες για το τηγάνι.


Για να μην μας μαυρίσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα καθαρισμένα κυδώνια με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 5 μόνο λεπτά. 1,5 κιλό καθαρισμένα και κομμένα κυδώνια και 5 ποτήρια νερό.
Αφού βράσουν για 5 μόνο λεπτά προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη και βράζουμε το γλυκό για 20-30 λεπτά.


Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και ένα κλαράκι αρμπαρόριζα για άρωμα.


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και την επόμενη μέρα αν δεν έδεσε το σιρόπι το βράζουμε για λίγα ακόμη λεπτά και αφού προσθέσουμε ασπρισμένα αμύγδαλα .


Πριν κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Μικρό μυστικό  Αν θέλουμε προσθέτουμε πριν κρυώσει μία κουταλιά γλυκόζη για να μην μας ζαχαρώσει το γλυκό αλλά και να έχει ωραίο γυαλιστερό χρώμα

18 σχόλια:

  1. Υπέροχο χρώμα πέτυχες Δήμητρα!!!
    Καλοφάγωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι χρώμα είναι αυτό! Πώς το πέτυχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερό χρώμα και τέλειο γλυκό,γενικά μ΄αρέσουν τα γλυκά κουταλιού.Να είσαι καλά Δήμητρα καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γλυκό υπέροχο!!!!!!!!! τη γλύκα του να έχεις. Καλό φθινόπωρο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο γλυκό!...Καλοφάγωτο να είναι!... εγώ το προτιμώ χωρίς γλυκόζη...
    Καλή συνέχεια σε ότι κι`αν κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αγαπάμε πολύ οικογενειακώς, ειδικά σερβιρισμένο πάνω σε γιαούρτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και πως μ αρέσειιιι και με τα μυγδαλάκια του το λιγουρεύομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειπα να φτιάξω πέρυσι αλλά δεν τα κατάφερα .. ελπίζω φέτος να γίνει.

    Το κυδώνι και το σταφύλι είναι τα μόνα γλυκά κουταλιού που τρώω.

    Απίθανο έγινε το δικό σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το κυδώνι ανήκει στις γεύσεις που αγαπώ πολύ ,μου αρέσει όπως και να είναι, το δικό σου φαίνεται τέλειο,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ Δήμητρα. Είναι πολύ ωραίο φρούτο το κυδώνι και γλυκό του κουταλιού από τα πιο ωραία.

    Ωραίο σου έγινε. Τέλειο χρώμα
    Καλοφάγωτο

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού, αυτά που θυμάμαι να "αποδεκατίζω" από τα παιδικά μου χρόνια!! Το χρώμα του είναι ωραιότατο, Δήμητρα. Και του χρόνου, να είσαι καλά, να το ξαναφτιάξεις.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημητρούλα,συνονόματη,σέ ευχαριστώ πολύ πού πέρασες από τό μπλόγκ μου!Είμαι η Δήμητρα από Λαγονήσι ,πολύ όμορφη η συνταγή σου!Από μανιτάρια,μαζεύης?Βγήκαν?Σέ παρακολουθώ από τό fc!!Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δήμητρά μου, αν δεν πολυσκεφτείς το ελαφρώς δύσκολο καθάρισμά του, είναι από τα πιο ωραία και μυρωδάτα γλυκά κουταλιού. Όχι δηλαδή, ότι προσωπικά δεν αρέσκομαι σχεδόν σε όλα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συνήθως ψήνουμε τα κυδώνια μας.
    Αλλά και σαν γλυκό μου φάνηκε σχετικά εύκολο να το κάνω ή όχι;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παραδοσιακό γλυκό του Φθινοπώρου, πολύ αγαπημένο.

    Καλοφάγωτο!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αργω να περασω μερικες φορες απο το σπιτικο σου αλλα δεν ξεχνω ποτε να ερθω να μαθω νεα απο τους μπλοκοφιλους!!!!Να εισαι παντα καλα και καλη εβδομαδα να εχεις με υγεια.
    Υπεροχο γλυκο!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή