Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Μελιτζάνες παπουτσάκια γεμιστές ...με μανιτάρια!

 
Υλικά: 
10 μελιτζάνες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
Μισό ματσάκι μαϊντανό
500 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι- πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι -2 κουταλιές βούτυρο ή βιτάμ

 
 
Για τη μπεσαμέλ
½ κιλό γάλα
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι.

 
Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε ριγωτά τη φλούδα τους. Αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα την εσωτερική και πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με αλάτι. Τις αφήνουμε για μία ώρα περίπου για να φύγει τυχόν πικράδα. Τις ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τις τηγανίζουμε ελαφρώς.

 
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και  όλα τα άλλα υλικά, ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

 
Ετοιμάζουμε τη μπασαμέλ. Σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το αλεύρι με το βούτυρο , προσέχουμε να μην κάψουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε καλά να δέση η σάλτσα και να μην μας σβολιάσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Τέλος  ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

 
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση και σκεπάζουμε με μπεσαμέλ. Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ, ρίχνουμε στο πυρέξ ένα ποτήρι του κρασιού νερό και ψήνουμε το φαγητό μας στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά.


 Αν θέλουμε πασπαλίζουμε πάνω από την μπεσαμέλ λίγη κεφαλογραβιέρα


Μικρό μυστικό: Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε και  200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά.

19 σχόλια:

  1. Τί νόστιμο που φαίνεται! Λατρεύω τις μελιτζάνες παπουτσάκια αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τις γεμίσω με μανιτάρια αντί για κιμά! Νόστιμη ιδέα μου έδωσες!! Καλό πσ/κο να έχεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γω λατρεύω τα παπουτσάκι αλλά και τα μανιτάρια οπότε θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τι ωραία ιδέα που είχες. Όυτως ή άλλως τα μανιτάρια θυμίζουν πολύ το κρέας στη γεύση. Πολύ καλή η σκέψη σου να φτιάξεις αυτά τα διαφορετικά παπουτσάκια!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δήμητρα!!
    Προχτές έλεγα στην κόρη τι να φάμε σήμερα;; και λέει παπουτσάκια. Όμως της είπα άσε να βγουν καλύτερες μελιτζάνες της εποχής.Μάλλον την συνταγή σου περίμενα!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!Εξαιρετικές οι μελιτζάνες σου!Πρέπει να είναι νοστιμότατες με τα μανιτάρια αντί για κιμά!Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δήμητρα μου άνοιξες την όρεξη, πολύ καλή ιδέα αντί για κιμά!!!Θα την τιμήσουμε!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημητρα είμαι σίγουρη ότι θα είναι φανταστική αυτη η συνταγή! Φαινεται τέλεια πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήσουν ή ήμουν στο μυαλό σου!!!!
    Έφτιαξα ακριβώς το ίδιο το φαγητό μόνο που στο κέντρο έβαλα και φετούλα!!! Πραγματικά πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι φοβερή ιδέα Δήμητρα τα διαφορετικά μανιταρένια παπουτσάκια!!
    Υπέροχο φαγάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου αρέσουν τα παπουτσάκια σε όλες τις εκδοχές τους...Καλό βράδυ,Δήμητρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Δήμητρα! Πάρα πολυ ωραία η πρότασή σου! Διαφορετικά, νόστιμα και πιο ελαφριά τα παπουτσάκια με μανιτάρια!
    Φιλιά, καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα!
    Πολύ νόστιμο φαγάκι φαίνεται! Λατρεύω τις μελιτζάνες παπουτσάκια αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με μανιτάρια! Π'αντως σαν ιδέα νόστιμη και πολύ ενδιαφέρουσα! Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία ιδέα αυτή θα τα φτιάξω σίγουρα καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ μου άρεσε η συνταγή! Μπορώ να την κάνω κι`όταν νηστεύουμε....μόνο αντί για μπεσαμέλ να καλύψω τις μελιτζάνες με φέτες από ντομάτα...Πάντως τώρα θα την δοκιμάσω με κιμά και μανιτάρια...
    Να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλοκαιρινό και άψογο φαίνεται! σκεφτομαι μπυρίτσες, ψωμί φρέσκο κι αεράκι μεσημεριανό... καλή όρεξη στα επόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καταπληκτικό φαγήτο. από τότε που το ανακαλύψαμε αφήσαμε τον κιμά στην άκρη!
    http://www.bisozozo.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή