
Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά!

Για να
χαλαρώσουμε από το πολύ πασχαλιάτικο φαγοπότι έφτιαξα
μια ελαφριά γαλατόπιτα

Υλικά για την
κρέμα: 2 κιλά γάλα
1 κούπα ζάχαρη
7 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλιές βούτυρο
4 αυγά
2 βανίλιες και λίγο αλάτι.
Ετοιμασία της κρέμας : Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και το σιμιγδάλι , σοτάρουμε τα υλικά προσέχοντας να μην μας καούν . Ρίχνουμε στη συνέχεια το γάλα ζεστό
και ανακατεύουμε καλά να μην μας κολλήσει η κρέμα.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη ελαφρώς και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει καλά. Την
κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις
βανίλιες ,το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει.
Υλικά για τη ζύμη: 2 κούπες αλεύρι
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλιά λάδι και μία ξίδι.
1 κουταλάκι αλάτι και ένα ζάχαρη
1 κούπα λάδι και μισή κούπα βούτυρο (για το ράντισμα)

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μία
λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο ρίχνουμε λίγο -λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή. Τη ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια . Τα κομμάτια αυτά τα ανοίγουμε με τον πλάστη μικρά
φυλλαράκια.
Τα
αλείφουμε με
λιωμένο βούτυρο.

και τα ενώνουμε ανά δύο.

Ανοίγουμε 4 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί με τρόπο ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα και αφού τα ραντίσουμε ανά ένα με το μείγμα του λαδιού και του βουτύρου.

Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα την κρέμα και γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει ώστε να κάνουμε τον
κλοθόγυρο.
Ψήνουμε στους 180-200βαθμούς για μία περίπου ώρα.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο με λίγη κανέλα και αν θέλει κάποιος και με λίγη άχνη ζάχαρη.
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπου την ίδια πίτα κάνουμε, αυτό το φύλλο με το βούτυρο που κάνετε στα μέρη σας πολλές φορές είπα θα το κάνω αλλά δεν έγινε. Τώρα έχω τις οδηγίες σου και θα το φτιάξω.
Πολλά φιλιά!!
Ξανθή Χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασαν οι γιορτινές μέρες και νάμαστε πάλι εδώ!
Φιλιά
Αχ βρε Δημητρούλα μου, και τι δεν θα ΄δινα να ήμουν εκει και να έπαιρνα πραγματικό κομμάτι απο την υπεροχη πιτούλα σου !!!!! τώρα θα βολευτώ να χαζεύω το ιντερνετικό σου κομμάτι. Λατρεύω το σπιτικό φύλλο αλλά μέχρι τώρα δεν έχω να καταφέρει να κάνω καποιο της προκοπής σαν το δικό σου ή σαν της Ξανθής (τα κάνει και εκείνη τέλεια), απλά σας θαυμάζω !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλά φιλια και χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη
Αχ τι μου έκανες τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην λιγουρεύτηκα και έχω να φτιάξω καιρό.
Με βλέπω να φτιάχνω, το ΣΚ γιατί σήμερα έχουν προτεραιότητα άλλα πράγματα.
Γεια στα χεράκια σου.
Φιλιά
Την γαλατόπιτα ήξερα ότι την φτιάχνουμε τις Απόκριες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως σε δυο σπίτια που έτυχε να επισκεφτώ το Πάσχα, με τρατάρανε γαλατόπιτα, συνηθίζεται και αυτήν την εποχή??
Η δικιά σου με φρέσκα υλικά και σπιτικό φύλλο θα είναι σίγουρα τέλεια!!
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου!!!
Λατρεύω τις πίτες και ειδικά με σπιτικό φύλλο, φαίνεται υπέροχη.
Καλό απόγευμα...
Σήμερα έφτιαξα πρώτη φορά φύλλο για πίτα και έγινε πολύ ωραίο και νιώθω πολύ περήφανη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι έτσι τώρα δεν έχω δικαιολογία ~ θα πρέπει να επιχειρήσω να φτιάξω την καταπληκτική σου πίτα!
Μαρία Β. δεν είναι δύσκολο να ανοίξεις φύλλο. Είναι όμως πολύ καλό και το έτοιμο που αγοράζουμε και μπορείς να κάνεις την πίτα και με σφολιάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Asteri η πίτα μου είναι πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη.Καλή επιτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ καλημέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην γαλατόπιτα εμείς την κάνουμε όλο το χρόνο και κυρίως τις γιορτές και τις Κυριακές!
Μαρέσει πολύυυυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία την δείχνει πολύ πολύ ορεκτική!!Μμμμμ....
Χρόνια πολλά!!!
painter ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το σπιτικό φύλλο είναι πολύ νοστιμό και γίνεται εύκολα αρκεί να προσπαθήσεις και να εξασκηθείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν έφτιαξα πρώτη φορά πίτα με δικό μου φύλλο η πίτα έγινε σαν ΤΟΥΒΛΟ!!! σιγά-σιγά όμως τα καταφερά.
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία! Τέλεια η γαλατόπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η συνταγή σου Δημητρούλα μου, αλλά για να ξαλαφρώσουμε από το Πάσχα πρέπει να τρώμε μόνο σαλάτες - άντε και κανένα μανιτάρι στο τσακίρ κέφι! Χα,χα, φιλάκια πολλά κούκλα μου και χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφή