
Χθες η γειτονισσά μου η Βάσω , μιά νεαρή κυριούλα γέννησε και έκανε δύο όμορφα αγοράκια...δίδυμα!
Οι γιαγιάδες μας και οι μαμαάδες μας έφτιαχναν λαγκίτες γα το καλοσωρίσουν τις λεχώνες.
Πιστή λοιπόν εγώ στην παράδοση έφτιαξα λαγκίτες για τα δίδυμα και για το καλοσώρισμα! Οι Λαγκίτες ήταν επίσης το εύκολο γλυκό που έφτιαχνε η πεθερά όταν ερχόταν στο σπίτι ο γαμπρός για να το καλοπιάσει!
Μοιάζουν με τους σημερινούς λουκουμάδες και τις τηγανίτες.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε ένα κομμάτι μαγιά. Αφήνουμε αυτό το μείγμα για μία ώρα σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη μαγιά αλεύρι λίγο -λίγο και ανακατεύουμε ώστε να γίνει το μείγμα μας μαλακό. Προσθέτουμε ένα αυγό χτυπημένο, ένα κουταλάκι αλάτι, ενα κουταλάκι ,ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας τσίπουρο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας σε ζεστό μέρος.

Οταν το μείγμα μας φουσκώσει και διπλασιαστεί η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι με μπόλικο λάδι να κάψει καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι λίγη ζύμη και αφήνουμε να ψηθεί η λαγκίτα. Βοηθάμε και με το άλλο μας χέρι ώστε να γίνει η λαγκίτα μας στρόγγυλη.

Με ένα στεγνό κουτάλι ρίχνουμε πάνω από τις λαγκίτες καυτό λάδι για να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι.

Εχουμε ετοιμάσει σε ένα πιάτο ζάχαρη και λίγη κανέλα και ζαχαρώνουμε τις λαγκίτες

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα παραπάνω.

Σερβίρουμε με λίγα χοντροκομμένα καρύδια.

Και αν δεν μας αρέσει η ζάχαρη μπορούμε να τις σερβίρουμε τε ένα τυρί ή κάποιο αλαντικό.
Εχθές το βράδυ σκεφτόμουν ότι έχω καιρό να φτιάξω τηγανίτες :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να φτιάξω λίγες το απόγευμα που θα πάω σπίτι; και γιατί όχι;;; χεχεχε και σιγά μην χάσω τα κιλά που θέλω :P
Σε φιλώ
Μπράβο Δήμητρα γιατί θυμίζεις τις παραδόσεις που δυστυχώς έχουν χαθεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είναι γερά και τυχερά τα μωράκια της μικρής γειτόνισσας.
να ζήσουν τα διδυμάκια πάντα γερά και τυχερα
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ λεχώνα δεν είμαι αλλά θα πάρω ολόκληρη την πιατελίτσα, βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου!!!
Ax ότι πρέπει για το καφεδάκι μου! Αλλά θέλω μπόλικες, μια δεν είναι αρκετή!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι καλυτερο απο λαλαγκιτες σου για τα μωρουλινια της γειτονισσας????
ΑπάντησηΔιαγραφήγυκα σαν ζαχαρι να ειναι τα χρονια τους!!!
τις εκανε η γιαγια μου ετσι, τι μου θυμισες τωρα!!
Asteri με τόσες συνταγές που να μπορέσουμε να χάσουμε ...κιλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή δυστηχώς έτσι είναι με τις παραδόσει.Λίγοι τα θυμούνται σήμερα και φυσικά για τους νέους δεν έχουν αξία...γιατί να φτιάξουν λαγκίτες σήμερα αφού τρώνε κρέπες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπληξ...όλη η πιατέλα δική σου, με μπόλικαα καρύδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα, μπορείς να φάς όσες θέλεις, δεν παχαίνουν καθόλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλευθερία ...πάντα οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν νόστιμα πράγματα.Δεν ξέρω οι σημερινές γιαγιαδές τι θα φτιάχνουν για τα εγκόνια τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πω...μου τρέξαν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω να φάω τηγανίτες από παιδί!
να τις είχα τώρα μπροστά μου, με τα μούτρα θα έπεφτα μέσα!
Να ζήσουν τα μωράκια, να είναι γερά και καλότυχα!
Τι ωραίες, φουσκωτές, φουσκωτές! Να ζήσουν τα μωρούλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓερά και καλότυχα να είναι τα μωράκια, να της ζήσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και σε σένα Δήμητρα για την ευγενική σκέψη σου να ετοιμάσεις το γλυκάκι!
Φιλιά, καλό βράδυ!
big mama αν οι λαγκίτες δεν φουσκώσουν δεν είναι νόστιμες.Πρέπει η ζύμη να φουσκώσει καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ελενα καλημέρα ...έτσι πρέπει, τα νεαρά παιδία χρειάζονται τη φροντίδα μας και την αγάπη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο Δημητρούλα που τους γλύκανες την πρώτη ημέρα τους στο σπίτι με τέτοιο γλυκάκι!!! να είναι καλά και να έχουν καλό δρόμο στην ζωή τους, όσο για την μανούλα τους να τα καμαρώνει και να είναι ευτυχισμένη !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία και παραδοσιακή η συνταγούλα σου!!!
καλό σ/κ
Μαρία Β καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είναι γερά και τυχερά τα παιδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα,καλό μήνα!
Φαίνεται θαύμα η συνταγή!
Φιλιά
Νόστιμοιιιι! Να ζήσουν τα μωράκια λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συγχαίρω θερμά για το πολύ χρωματιστό και ευωδιαστό blog σας.
Η καταγωγή μου είναι από Φλώρινα και η γιαγιά μου έφτιαχνε λαγκίτες!!!!Και μόνο που τις σκέφτμαι οι σιελογόνοι αδένες μου, ενεργοποιούνται!
Θα μπορούσατε να μας δώσετε τις ακριβείς αναλογίες...ως νέα μαγείρισα, αυτά με τα λίγο και όσο πάρει δεν βοηθάν ιδιαίτερα...
Σας ευχαριστώ και πάλι συγχαρητήρια!