Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κυριακή της Πεντηκοστής!

Την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Χωριό μας το Κυπαρίσσι Γρεβενών εξακολουθούμε και την γιορτάζουμε με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
Αποχαιρετούμε τις ψυχές των αγαπημένων μας προσώπων που ήταν ανάμεσά μας από την ημέρα της Ανάστασης.
Η κάθε νοικοκυρά θα φτιάξει την πίτα της, το γλυκό της, το ψωμί της κ.λ και αφού στολίσει την κανέστρα της με φύλα καρυδιάς και τριαντάφυλλα θα την φέρει στην εκκλησία.

Όλα τα κεράσματα τοποθετούνται μπροστά στα εικονίσματα και θα διαβαστούν μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας.

Έξω από την εκκλησία οι γυναίκες θα μοιράσουμε τα κεράσματα μας  για να  αποχαιρετίσουμε γλυκά τις ψυχές των νεκρών.


Ολοι θα πάρουν από όλα...πρέπει να πάρουν!


Κυρίως φτιάχνουμε πίτες...γλυκιές και αλμυρές


Είναι και μία αιτία να μαζευτούμε στο χωριό


και κυρίως να δώσουμε λίγη χαρά στους λίγους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας


Η Τούλα, η Ειρήνη, η Ερμιόνη πάντα είναι μαζί μας


Η Βικτόρια, η Ιουλία και η Ολγα...αποχαιρετούν και αυτές τις ψυχές αγαπημένων προσώπων.


Και θα καταλήξουμε στην πλατεία του χωριού για ένα καφεδάκι....


...με συνοδεία τα κεράσματα που πήραμε από την εκκλησία

Και του χρόνου!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δρόμοι Μανιταριού...στη Λάβδα Γρεβενών!

Οι εκδηλώσεις γιορτής Μανιταριού στη Λάβδα Γρεβενών τελείωσαν την Κυριακή 16-6-2013 με το κομμάτι της γευσιγνωσίας μανιταριών και της τεχνικής της μαγειρικής


Οι πρωταγωνιστές αυτής της γιορτής ήταν τα δύο ζευγάρια ο Ανδρέας με την Ελευθερία και 

                                             
                                               Ο Δημήτρης με την Μαρίνα...


 Οι δύο αυτές Κυρίες ασχολήθηκαν με την καταπληκτική διακόσμηση του χώρου...και όχι μόνο!

                                                      Ο μπουφές ετοιμάστηκε...

                       Τα μανιτάρια καθαρίστηκαν ...


Ο Νίκος ...φυσικά ήταν εκεί και φρόντισε  για όλες τις λεπτομέρειες


Τα Μανιταροπροϊόντα για την μανιταρόσουπα


και όλα τα υλικά για την παρασκευή μανιταροσυνταγων, άγρια μανιτάρια και μανιτάρια καλλιέργειας

βοήθησαν ώστε η γιορτή να έχει μεγάλη επιτυχία.

Στήσαμε ένα τέλειο μαγειρείο


Με την βοήθεια όλων των μανιταρόφιλων των Γρεβενών


Μανιταρόσουπα , ταλιατέλες με τρούφα, κουρκούτι με μανιτάρια και κριθαράκι με μανιτάρια


Τα δοκίμασαν οι φίλοι και οι επισκέπτες και ενθουσιάστηκαν


Δεν έλειψαν όμως και τα τηγανιτά


                              Και κυρίως τα ψητά


Ήταν πολλοί αυτοί που συμμετείχαν αλλά και που βοήθησαν να πετύχει αυτή η γιορτή...τους ευχαριστούμε όλους!

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και τα νεαρά κορίτσια για τους μανιταρομεζέδες και τον τρόπο παρασκευής


Ήταν μία πολύ ευχάριστη μέρα αλλά για κάποιους και κουραστική...

Ένας καφές στο τέλος...χρειαζόταν


Υ.Γ. Ξέχασα... είχαμε και μικρούς φίλους μελλοντικά τροφόσκηλα!

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Δρόμοι Μανιταριού ...στη Λάβδα Γρεβενών, στο Χωριό μου!


 Ελάτε να μαζέψουμε και να μαγειρέψουμε άγρια Μανιτάρια!


Είστε όλοι καλεσμένοι να γνωρίσετε το μοναδικό Μουσείο Μανιταριών αλλά και τους ζεστούς ανθρώπους που το έφτιαξαν!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Για το Γιώργο μου...που σήμερα γιορτάζει και είναι μακριά μου!




Είναι πολύ μακριά η Βοστόνη...και δεν μπορώ να σου στείλω την τούρτα που σου έφτιαξα!


Σου στέλνω όμως τις ευχές μου , την αγάπη μου...και το δάκρυ μου σ΄ένα χρυσό μαντήλι...

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ριζότο με μανιτάρια και λαχανικά.


 Το ρύζι είναι ένα προϊόν που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα λαχανικά, καρότα, κολοκυθάκια, αρακά, καλαμπόκι και κυρίως με τα αγαπημένα μου μανιτάρια.


 Μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και πιστεύω πως ο καθένας μας έχει και μία συνταγή.

 Εγώ έβρασα πρώτα το ρύζι, το σούρωσα και το κράτησα ζεστό.
Σοτάρισα το καλαμπόκι, τον αρακά και τα μανιτάρια με λίγο λάδι. Πρόσθεσα νερό, αλάτι και πιπέρι και τα άφησα λίγα λεπτά να βράσουν μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Στη συνέχεια ανακάτεψα το βρασμένο ρύζι με τα λαχανικά και το σερβίρισα ζεστό.


Το συνόδευσα με σνίτσελ κοτόπουλο, φρέσκια σαλάτα, τυρί φέτα και ζεστό ψωμί.
Τα μανιτάρια τα μαζέψαμε την Κυριακή στο χωριό.