Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Κέικ σε φορμάκια με σοκολάτα!


 Κυριακή σήμερα και είχα χρόνο να παίξω λίγο με τη σοκολάτα!


 Έφτιαξα λοιπόν ένα απλό κέικ και στο μισό έβαλα και λίγη λυομένη κουβερτούρα.


 Σε φορμάκια με σχήμα καρδούλας το έψησα και άφησα πρώτα τα κεκάκια να κρυώσουν


  Στη συνέχεια τα βούτηξα στη λυομένη κουβερτούρα και τα άφησα πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν


   Τα διακόσμησα με ζαχαρωτά...


Δεν πρόλαβα όμως να τα εμφανίσω ...στο fuit art cafe γιατί φαγώθηκαν από την οικογένεια!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γαλοπούλα με μανιτάρια και μουστάρδα.

 Υλικά:
1 κιλό φιλέτο γαλοπούλα
4 ξερά κρεμμύδια
4 φρέσκα μανιτάρια (εγω είχα ζαρκαδίσια στην κατάψυξη)
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσουμε από το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει και ρίχνουμε το λάδι . Σοτάρουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Καθαρίζουμε , κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια  και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το σοτάρισμα. 




Προσθέτουμε τα μανιτάρια  κομμένα σε μέτρια κομμάτια και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην τα διαλύσουμε. Ρίχνουμε το κρασί , το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίζει να εξατμίζεται το αλκοόλ προσθέτουμε  νερό να σκεπάσει το φαγητό. Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό διαλύουμε τη μουστάρδα και την προσθέτουμε στο φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα και να σωθεί όλο το νερό.




Σερβίρουμε  με συνοδεία φρέσκιας σαλάτας και τηγανιτές πατάτες.
Οι τηγανιτές  πατάτες μπορούν να αντικατασταθούν με βραστές  ή  με βρασμένο ρύζι ή ότι ζυμαρικό θέλουμε. 

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι!

 Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
Υλικά:
1 κιλό πορτοκάλια-4 μεγάλα( χονδρόφλουδα)
1,5 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμό)
1 ποτήρι νερό
2 χαρτάκια βανίλια



Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μεγάλα χονδρόφλουδα πορτοκάλια. 


 Τα πλένουμε καλά και τα  ξύνουμε με ψιλό τρίφτη.


Τα βάζουμε στη συνέχεια σε μία μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό και τα βράζουμε να μαλακώσουν καλά. Περίπου 1 με 1,5 ώρα σε μέτρια φωτιά. 

 Οταν βράσουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Θα μείνουν μέσα στο κρύο νερό περίπου 10 ώρες. Κάθε 2 ώρες αλλάζουμε το νερό.



. Σκουπίζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 4 μεγάλες φέτες και την κάθε φέτα σε δύο κομμάτια. Έτσι κάθε πορτοκάλι θα βγάλει 8 κομμάτια. 



Με κοφτερό μαχαίρι ή με ψαλίδι κόβουμε τις πέτσες και τοποθετούμε τα τεμάχια σε πιατέλα κατά σειρές με την ψίχα προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα αφήνουμε να σταθούν μία νύχτα.

 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό και το υγρό που έβγαλαν τα πορτοκάλια. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι. Αφού κρυώσει το σιρόπι ρίχνουμε μέσα και τα πορτοκάλια. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει το γλυκό, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού τη βανίλια και αφήνουμε το γλυκό να πάρει 1-2 βράσεις. Αφού κρυώσει μπορούμε να το σερβίρουμε.

 Αν δεν δέσει καλά το σιρόπι την άλλη μέρα το βάζουμε πάλι για λίγη ώρα.
Το μαζεύουμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα και το φυλάξουμε σε δροσερό μέρος.


Μικρό μυστικό: Το ξύσμα από τις φλούδες δεν το πετάμε. Το βάζουμε σε σακουλάκι και το διατηρούμε στην κατάψυξη για να αρωματίσουμε γλυκά, κέικ, κουλουράκια.

Υ.Γ. Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Σοφίας Απ. Σκούρα.