Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!


Εύχομαι σε όλους :Καλές γιορτές και κυρίως υγεία και ευτυχία.

Πιστεύω πως όλοι έχετε και μία συνταγή με μελομακάρονα, το γλυκό αυτών των ημερών.
Η συνταγή η δική μου είναι εύκολη και πολύ νόστιμη

Να περάσετε όλοι καλά!
 http://manitarosyntages.blogspot.gr/2011/12/blog-post_15.html

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σταφανάκια!

 Μπισκότα στεφανάκια
Υλικά:
Για τη ζύμη.
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 κούπα κορν φλάουερ
1 κουταλάκι μπέικν πάουντερ
½ κούπα βούτυρο φρέσκο
½  κούπα ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
2 κουταλιές ξύσμα λεμόνι.
Για το γλάσο
1 κούπα άχνη ζάχαρη
3 κουταλιές λεμόνι
Για το στόλισμα
Κερασάκια και κίτρο γλασέ ή γλυκό σύκο.

 Εκτέλεση:
Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα .Ρίχνουμε στη συνέχεια το αλεύρι, το κορν φλάουερ, το μπέικιν και το ξύσμα από το λεμόνι.

 Ζυμώνουμε τη ζύμη η οποία πρέπει να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάσουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο. Πλάθουμε τα κουλουράκια στρόγγυλα και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολιτικό χαρτί.



 Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν λίγο τα βγάζουμε με σπάτουλα και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.


Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την ζάχαρη με το χυμό του λεμονιού σε ένα μπολάκι.

 Ρίχνουμε με ένα κουταλάκι λίγο γλάσο στη επιφάνεια του μπισκότου και στολίζουμε με κερασάκια με κίτρο.
 


Τα μπισκότα μας είναι έτοιμα αφού στεγνώσει το γλάσο.




Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου: Πρόσκληση σε τσάι.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα φοινίκια της γιαγιάς Καλιάνθης.


 Τα φοινίκια της γιαγιάς Καλιάνθης
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η γιαγιά Καλιάνθη μας έφτιαχνε τα αγαπημένα της φοινίκια.
Την βρήκα λοιπόν την συνταγή έφτιαξα τα φοινίκια και ενθουσιάστηκα. Εύκολα, νηστίσιμα και πολύ νόστιμα.

 Υλικά:
2 κούπες πορτοκαλάδα ανθρακούχα
2 κούπες σπορέλαιο
2 μπέκιν πάουντερ
Αλεύρι όσο πάρει να γίνει η ζύμη μαλακή. Περίπου 1,5 κιλού
2 κούπες περίπου καρύδια χοντροκομμένα
2 κουταλάκια κανέλα
Και ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
5 κούπες νερό
4 κούπες ζάχαρη
Το χυμό ενός λεμονιού
Μία βανίλια


 Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, την πορτοκαλάδα  τα μπέικιν και το αλεύρι και ζυμώνουμε να φτιάξουμε μία μαλακή ζύμη.
Πέρνουμε στο χέρι μας ένα μικρό κομμάτι ζύμη το ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας και βάζουμε μέσα μία κουταλιά γέμιση(καρύδια και κανέλα)  Τα κλείνουμε και τους δίνουμε σχήμα οβάλ. 



Βάζουμε τα φοινίκια μας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.
Βράζουμε το σιρόπι γι 5-7 λεπτά και όταν ψηθούν τα φοινίκια τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και μετά τα σιροπιάζουμε. Σιρόπι και φοινίκια πρέπει να είναι και τα δύο χλιαρά.
Τα περνάμε από το ινδοκάρυδο και τα σερβίρουμε με καφέ και τσάι.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες!


Σήμερα είχα λίγο χρόνο παραπάνω και είπα να παίξω λίγο με τη ζαχαρώπαστα


Έφτιαξα τα πρώτα χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά στολίδια


  Πρώτη φορά έφτιαξα ζαχαρώπαστα και τα κατάφερα αρκετά καλά


 Είναι πολύ ενδιαφέρουσα ασχολία και δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα δημιουργήσει κανείς εξαιρετικά πράγματα.


 Συνταγή για τη ζαχαρώπαστα υπάρχει σε διάφορα blogs


Εγώ στόλισα τα πρώτα κεκκάκια για το Fuit art cafe!
















Μανιταρόσουπα...με λαχανικά του Φώτη!


Σήμερα μαγείρεψα μία εύκολη μανιταρόσουπα -χορτόσουπα που πήρα από το μαγαζί με τα μανιταροπροϊόντα του Φώτη Παρασκευαίδη στη πόλη των Γρεβενών.


Μία σούπα που γίνεται εύκολα και που είναι πολύ νόστιμη.


Την βρίσκουμε σε φακελάκια έτοιμη και το μόνο που κάνουμε την βράζουμε σε νερό με λίγο λαδάκι


Έχει μέσα αγνά υλικά τα περισσότερα μαζεμένα από το δάσος.


Εκτός από λαχανικά και μανιτάρια περιέχει και τραχανά ζυμωμένο με μανιτάρια


Και επειδή δεν μας έφτασε κάναμε και μία στραπατσάδα για να χορτάσουμε

Υ.Γ. Την επόμενη φορά θα πρέπει να μαγειρέψω περισσότερη σούπα γιατί ένα πιάτο ...δεν φτάνει, είναι πολύ νόστιμη.