Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Δια χειρός...Κώστα!


 Επιστήμη και τέχνη μαζί!


 Κώστας Μπαλιάμης... ένας επιστήμονας, ένας καλλιτέχνης, ένας γητευτής του ξύλου!
Ο Κώστας γεννήθηκε στην περιοχή του Νταχάου της Γερμανίας.Τελείωσε  Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο εκεί και στη συνέχεια σπούδασε Φυσικός στη Θεσσαλονίκη.


Μετά από χρόνια δουλειάς στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας αποφάσισε να γυρίσει στα Γρεβενά, στο μικρό Σειρίνι, χωριό των Γρεβενών και από φυσικός να γίνει επιπλοποιός ...γητευτής του ξύλου, όπως τον αποκάλεσε ένας φίλος.


Γιατί δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, ούτε ένα γεγονός καθημερινό ή να πεις : ασφυκτική η ζωή  η ζωή της μεγαλούπολης και επιλέγω για την οικογένεια μου την επαρχεία και από φυσικός γίνομαι ξυλόγλυπτης.


Αυτή η απόφαση δείχνει άνθρωπο ολοκληρωμένο, συγκροτημένο, γεμάτο, που δεν ψάχνει απλά το βιοπορισμό, αλλά την  δημιουργία, την έκφραση,την  διαφορετική οπτική.


Πρώτα τα έπιπλα, ιδιαίτερα παιδικά, πρωτότυπα με χρώματα και σχέδια και διαφορετική τεχνική με χρωματιστά ξύλα.


 Στη συνέχεια τα LEIZER, για καταπληκτικές ξύλινες χαράξεις σε κοντάκια όπλων, διαχωριστικά χώρων, κάδρα, αναμνηστικά των Γρεβενών, φωτιστικά κ.λ.



Και μέσα σ' όλα η επεξεργασία του φυσικού ξύλου.


Ζωντανεύει θαρρείς, άγαλμα γίνεται και παράσταση.


Η κουβέντα μαζί του γεμάτη εκπλήξεις. Η συζήτηση χωρίς έπαρση για τα  πτυχία, χωρίς αναφορές σε καλές στιγμές στην Γερμανία.


Σύντροφος του σ' αυτή την προσπάθεια η σύζυγος του η Μάγδα- καθηγήτρια Γερμανικών- μια εξαιρετική βοηθός. Μετράνε μαζί, σκαλίζουν μαζί και κουβαλάνε ξύλα μαζί.


Μακάρι να είχαμε κι άλλες τέτοιες πολλές περιπτώσεις εξαιρετικών ανθρώπων , καλλιτεχνών γύρω μας.

Υ.Γ. Τις πληροφορείς για τον Κώστα τις πήρα από ένα παλιό  άρθρο αφιερωμένο σ' αυτόν από το περιοδικό  FUIT.

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Τρουφάκια με πουρέ κάστανου!


Βγήκαμε στο δάσος για καλογράκια (μανιτάρια) αλλά βρήκαμε καστανάκια !


 Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές τα μανιτάρια μας όμως δεν φάνηκαν. Το δάσος όμως έχει να σου δώσει και άλλα δώρα...κάστανα, κυδώνια,κράνα και πολλά αγριολούλουδα.


 Μαζέψαμε λοιπόν κάστανα και αφού τα ξεφλούδισα από την εξωτερική σκληρή φλούδα τα έβρασα για 8 λεπτά και στη συνέχεια έβγαλα και την εσωτερική τους φλούδα.


 Τα πέρασα από την μηχανή του πουρέ, έριξα λίγη άχνη ζάχαρη, μία βανίλια και τα έπλασα σε μικρά μπαλάκια.


  Σε μπέλ μαρί έλιωσα κουβερτούρα και τα βούτηξα ένα ένα...


Τα τοποθέτησα  σε αλουμινόχαρτο και τα αφήσα να στεγνώσουν!


 Τα διακόσμησα με σταγόνες λευκής σοκολάτας


Έτοιμα και πεντανόστιμα τα τρουφάκια με κάστανο!

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Χρώματα και αρώματα ...του Φθινοπώρου με γλυκό κυδώνι!

Γλυκό Κυδώνι!


Το πιο όμορφο και το πιο νόστιμο φρούτο του φθινοπώρου θεωρώ το κυδώνι.Το τρώμε με διαφόρους τρόπους όμως η βασική μας συνταγή είναι το γλυκό κουταλιού!


Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους και με τον κατάλληλο τρίφτη τα κόβουμε λεπτά κομμάτια περίπου όπως τις πατάτες για το τηγάνι.


Για να μην μας μαυρίσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα καθαρισμένα κυδώνια με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 5 μόνο λεπτά. 1,5 κιλό καθαρισμένα και κομμένα κυδώνια και 5 ποτήρια νερό.
Αφού βράσουν για 5 μόνο λεπτά προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη και βράζουμε το γλυκό για 20-30 λεπτά.


Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και ένα κλαράκι αρμπαρόριζα για άρωμα.


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και την επόμενη μέρα αν δεν έδεσε το σιρόπι το βράζουμε για λίγα ακόμη λεπτά και αφού προσθέσουμε ασπρισμένα αμύγδαλα .


Πριν κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Μικρό μυστικό  Αν θέλουμε προσθέτουμε πριν κρυώσει μία κουταλιά γλυκόζη για να μην μας ζαχαρώσει το γλυκό αλλά και να έχει ωραίο γυαλιστερό χρώμα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Τα τρουφάκια της Μιράντας!


 Η Μιράντα είναι κολλητή μου η φιλενάδα ! Είχαμε καιρό να βρεθούμε, να πιούμε τον καφέ και να τα πούμε σαν κολλητές!


 Συναντηθήκαμε στο fuit art cafe ... άνοιξε την τσάντα της και έβγαλε το δώρο της!


 Ένα κουτί με χειροποίητα τρουφάκια...σοκολάτα, καρύδια κ.λ. κάποια από τα υλικά που η Μιράντα χρησιμοποίησε για να φτιάξει τα τρουφάκια της! Συνταγή σε άλλη ανάρτηση.


Σερβίραμε λοιπόν με καπουτσίνο σοκολατένια τρουφάκια...έγιναν ανάρπαστα.
Μιράντα...σ΄ευχαριστώ!

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Μπισκότα με σταφίδες!



 Υλικά:
250  γρ.βούτυρο LURPAK
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
2,5 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Ελάχιστο αλάτι
1 φλιτζάνι σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ



Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνουμε τα αυγά ένα –ένα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο βούτυρο. Προσθέτουμε αλεύρι λίγο λίγο, το μπέικιν, τις βανίλιες , το αλάτι και τις σταφίδες

 . Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι προσεκτικά. Στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και με το κουτάλι βάζουμε αραιά τα μπισκότα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15  λεπτά


 Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μαζεύουμε σε γυάλινο δοχείο.


 Είναι μαλακά και πολύ νόστιμα.


Με καφέ αύριο στο fuit art cafe!