Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Φρικασέ με μαρούλι και ζαρκαδίσια μανιτάρια!


 Φρικασέ με μαρούλι και ζαρκαδίσια  μανιτάρια.
Στις Αυλαίς φάγαμε  και ένα άλλο πιάτο μαγειρεμένο από το Νίκο ...το σεφ της ταβέρνας.
Ένα καταπληκτικό και εύκολο πιάτο.

 Υλικά:
Ένα κιλό μαρούλι φρέσκο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Ένα ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
4 μανιτάρια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
Λίγο άνηθο  
Αλάτι- πιπέρι-λάδι
Λεμόνι
Λίγο αλεύρι.


Εκτέλεση: Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μαρούλι , τα μανιτάρια, τον άνηθο, το αλάτι ,το πιπέρι  και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλει υγρά το μαρούλι . Αφήνουμε το φαγητό περίπου 5-10 λεπτά να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Στο χυμό ενός λεμονιού διαλύουμε μία κουταλιά αλεύρι και το προσθέτουμε στο φαγητό ανακατεύοντας πολύ καλά. Αν θέλουμε αυγοκόβουμε το φαγητό μας.
Το σερβίρουμε ζεστό προσθέτοντας στο κέντρο του πιάτου μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.


Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ζαρκαδίσια μανιτάρια...φρέσκα από το δάσος στο πιάτο μας!













 Φθινόπωρο για τα καλά! Πρώτες βροχές...πρώτα άγρια μανιτάρια.


 Ζαρκαδίσια, περδικομάνταρα, μακρυλεπιότα η ψηλή κ.λ. είναι κάποια από τα ονόματα με τα οποία
συναντάμε σε διάφορες περιοχές τα συγκεκριμένα μανιτάρια.


 Βγήκαμε λοιπόν στο δάσος περπατήσαμε, χαλαρώσαμε και παράλληλα γεμίσαμε τα καλάθια μας.



 Τα μαγειρέψαμε στο fuit art cafe και φάγαμε πίνοντας τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο από το κτήμα του Πρίντζα!

 Τα κόβουμε κομματάκια, αλατίζουμε ελαφρώς


 Τα περνάμε από το αλεύρι


 Αυγό....


 Φρυγανιά... τριμμένη


 Τα τηγανίζουμε...


και καλή μας όρεξη!



Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κουρκούτι με μανιτάρια!


Στην Μανιταροταβέρνα Αυλές...φάγαμε χθες ένα καταπληκτικό πιάτο.
Κουρκούτι με μανιτάρια.Το έφτιαξε ο μάγειρας της ταβέρνας με αποξηραμένα μανιτάρια αφού πρώτα τα μαλάκωσε σε κρύο νερό.

Το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται και με φρέσκα μανιτάρια.

Στο τηγάνι που τηγανίζουμε τα μανιτάρια ρίχνουμε λίγες κουταλιές λάδι ακόμη και τέσσερις κουταλιές αλεύρι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά προσέχοντας να μην καεί το αλεύρι.Ρίχνουμε μία ψιλοκομμένη ντομάτα και μία κουταλιά τοματοπολτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τέσσερα ποτηριά χλιαρό νερό, ανακατεύουμε καλά να δέσει η σάλτσα χωρίς να σβολιάσει. Αλάτι, χυμό ενός λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο προσθέτουμε μόλις δέσει η σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε τα τηγανιτά μανιτάρια και αφήνουμε το φαγητό άλλα πέντε λεπτά στη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα και τυριά.


Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Σαλάτα με ξερά φασόλια και μανιτάρια!


 Για τους αυριανούς τσιπουρομεζέδες στο fuit art cafe... ετοίμασα μια νόστιμη σαλάτα με ξερά φασόλια και μανιτάρια.

 Υλικά: 1 κιλό φασόλια ξερά μικρά
               2 καρότα
              2 πιπεριές πράσινες
              2 πιπεριές κόκκινες
             ½  κιλού μανιτάρια άγρια ή αγαρικά του εμπορίου
             2 κρεμμυδάκια φρέσκα
            αλάτι ,λάδι ,ξύδι.

 Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ  να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό και τα βράζουμε με τα ψιλοκομμένα καρότα.
2.Τα  στραγγίζουμε  και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ .
3.Ρίχνουμε τις πιπεριές ,τα κρεμμυδάκια, τα  μανιτάρια, το αλάτι  ,το ξίδι τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
4.Τα μανιτάρια αν δεν είναι μικρά και πολύ φρέσκα τα σοτάρουμε με λίγο λάδι για λίγα λεπτά.


Μικρό μυστικό:

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαυρομάτικα φασόλια για να δώσουμε στη σαλάτα μας χρώμα.

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καρυδόπιτα παραδοσιακή!

       Υλικά:
·         6 αυγά
·         1 φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη
·         1 φλιτζάνι φρυγανιά
·         2 κουταλάκια κοφτά μπέκιν  πάουντερ
·         1,5 κουταλάκι κανέλα
·         ½  κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
·         1,5 φλιτζάνι  καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι:
·         2 φλιτζάνια νερό
·         2 φλιτζάνια ζάχαρη
·         Χυμό μισού λεμονιού
·         2 κουταλιές κονιάκ.
 Εκτέλεση: Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να πήξουν καλά. Ανακατεύουμε την φρυγανιά με το μπέικ πάουντερ ,την κανέλα και το γαρίφαλο και τα ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά .Έχουμε κλείσει το μίξερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρύδια τα οποία έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι  συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καθίσουν τα αυγά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι καλά βουτυρωμένο .Ψήνουμε το γλυκό μας στους                            180 βαθμούς Κελσίου  για περίπου μισή ώρα. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι ,έκτος από το κονιάκ και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Μόλις βράσει το σιρόπι ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το σιρόπι στην καρυδόπιτα λίγο- λίγο για να μην μας καθίσει. Μόλις κρυώσει τελείως το γλυκό το βγάζουμε από το ταψί  και το βάζουμε σε μία πιατέλα .Πασπαλίζουμε το γλυκό μας με άχνη ζάχαρη ή καρύδια ψιλοκομμένα και τη σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

Μικρό μυστικό: Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα και όταν την βγάλουμε να την περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας.

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μακαρόνια πολύχρωμα με φιλετάκια, κρέμα γάλακτος και μανιτάρια.

 Υλικά:
500 γρ. Μακαρόνια πολύχρωμα –βίδες
500 γρ. Μοσχαρίσια ή χοιρινά φιλέτα ή φιλέτα κοτόπουλου
200 γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
200 γρ. Κρέμα γάλακτος
Λάδι-αλάτι-πιπέρι
 Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα σοτάρουμε ελαφρώς με λίγο βούτυρο.

 Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα φιλέτα να πάρουν ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτός , ανακατεύουμε συνεχώς και βράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω από τα ζεστά μακαρόνια και συνοδεύουμε το φαγητό με φρέσκια σαλάτα.