Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Τα πρώτα άγρια μανιτάρια...για φέτος!


 Μόλις ζέστανε  ο καιρός βγήκαμε στο δάσος για την πρώτη μας βόλτα.


 Φυσικά  ψάξαμε για τα πρώτα μανιτάρια...


 Σταθήκαμε τυχεροί και βρήκαμε λίγες μορχέλες και λίγα πρόβεια.


 Τα φέραμε στο σπίτι, τα καθαρίσαμε και τα τηγανίσαμε!

Ήταν πολύ νόστιμα...αλλά λίγα!
Πιστεύω πως η χρονιά φέτος θα είναι καλύτερη από την περσινή.

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Cupcakes με σοκολάτα


 
Τα υλικά για 12 κεκάκια είναι τα εξής:
-2 φλιτζάνια  του τσαγιού αλεύρι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
-1/4 κουταλιού αλάτι
-1 φλιτζάνι γάλα
-1/2 φλιτζανιού ηλιέλαιο
-2  αυγά
-1 φλιτζάνι νιφάδες σοκολάτας

Ξύσμα από ένα λεμόνι


Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ , το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες της σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφριά.

Ρίχνουμε  το μείγμα σε 12 χαρτάκια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγες σταγόνες σοκολάτας  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-17 λεπτά. Προσοχή γιατί καίγονται εύκολα!!

Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 Φέτος εκτός από την κανονική μαγειρίτσα έφτιαξα και με μανιτάρια ...για κάποιους χορτοφάγους!
 
Υλικά :   1 κιλό μανιτάρια ( διάφορες ποικιλίες του δάσους ή καλλιεργήσιμα)

                4 κρεμμύδια ξερά

                1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα 

                1 ματσάκι αντίδια

                ½ ματσάκι άνηθο και ½ ματσάκι μαϊντανό

                1 ποτήρι του κρασιού  λάδι και λίγο βούτυρο.

                 2 αυγά  1 λεμόνι αλάτι και φρέσκο ψιλοκομμένο πιπέρι.

             

   
 Εκτέλεση :
 1.Ψιλοκόβουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε για λίγο σε ζεστό νερό με αλάτι τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν ,τα σουρώνουμε να φύγει  τελείως το νερό.                                                                                                                                       
 2.Καβουρδίζουμε τα κρεμμύδια τα ξερά  με το λάδι και το βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα  κρεμμυδάκια, τα αντίδια ψιλοκομμένα ,τα μανιτάρια, τον άνηθο τον μαϊντανό  και νερό να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά .                                                                                 

3.Αφού βράσουν καλά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό) ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πριν κρυώσει η σούπα  χτυπάμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη σούπα ανακατεύοντας καλά για μην μας ψηθεί τα αυγό. 

  Μικρό μυστικό:
Το αυγόκωμα  της σούπας πρέπει να γίνει όσο η σούπα είναι καυτή για να μην μυρίζει η σούπα αυγό και χαθεί το άρωμα του μανιταριού.

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Τσουρέκια



Υλικά:
10 αυγά
1 κιλό και 200 γρ ζάχαρη
½ κιλό φρέσκο γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι φυσικό
1 /2 κιλό βούτυρο φυτίνη+φρέσκο
200 γρ. μαγιά φρέσκια
1 μπέικν πάουντερ
2 κουταλάκια μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1 κουταλάκι αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακιά( 3 κιλά
και αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
Σουσάμι και αμύγδαλα ασπρισμένα για το τελείωμα


Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε ½ ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά καλά. Προσθέτουμε αλεύρι
και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη
και με ένα μάλλινο ύφασμα. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον το μπολ για περίπου
μισή ώρα να φουσκώσει η μαγιά.


Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Σε
μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το μισό αλεύρι, ρίχνουμε τη μαγιά και όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε σιγά -σιγά το αλεύρι. Η ζύμη κολάει στα χέρια.
Ρίχνουμε λίγο -λίγο το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μαλακά να γίνει η ζύμη
μαλακιά μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική.
Σκεπάζουμε τη ζύμη πάλι με μεμβράνη. Την τυλίγουμε με μάλλινη κουβέρτα και την
αφήνουμε για 3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.





Στη
συνέχεια σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε ότι σχήμα
θέλουμε.





Προσοχή να μην τα κάψουμε και να μην τα ψήσουμε πολύ
γιατί θα μας στεγνώσουν.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσουν καλά τα
τυλίγουμε με μεμβράνη για να σταθούν μαλακά. Συντηρούνται πολύ καλά στην
κατάψυξή.


Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Πασχαλιάτικα αυγά με διάθεση και φαντασία!

Θέλω να σας ευχηθώ όλους : Καλό Πάσχα!
Για να χαρούμε λίγο εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αυτές τις δύσκολες μέρες.
Πάρτε πινέλα , μπογιές και ζωγραφίστε!

Όσοι γνωρίζουν την παλιά τέχνη του κεριού δεν την αλλάζουν με καμιά άλλη!
Βάλτε την φαντασία σας και τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν!
Με κόλλα και χαρτοπετσέτα θα έχετε κάνει θαύματα...
Μαρκαδόροι πολύχρωμοι γράφουν πολύ καλά πάνω σε βρασμένα αυγά!
Προσοχή όμως αυτά τα αυγά δεν τρώγονται , είναι μόνο για στολισμό.
Τα σχέδια πολλά και τα χρώματα φανταστικά.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Ένα φαγητό για τις μέρες της νηστείας...πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο.


Υλικά:
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

½ κιλό μανιτάρια βολίτες
(καλογρακια-αγαρικά)
½ κιλό φακές
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
3 φύλα δάφνης
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι, λάδι.


Εκτέλεση:
1. Σοτάρουμε
τα κρεμμύδια ,το σκόρδο με το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν
προσέχοντας πάντα να μην τα κάψουμε.
2. Ρίχνουμε
τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
3. Προσθέτουμε
τις φακές ,τις ντομάτες ,το φύλο της δάφνης
και 2 ποτήρια νερό.
4. Βράζουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά ώσπου να
μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού
5. Κατεβάζουμε
την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο το φαγητό μας ρίχνουμε τον
ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε το
φαγητό μας .



Μικρό μυστικό:
Τις φακές τις έχουμε βάλει σε ζεστό νερό να μαλακώσουν για
μία περίπου ώρα και να βράσουν για 15
λεπτά πριν τις προσθεσουμε στο φαγητό.




Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Απίστευτο… Πασχαλιάτικο εργαστήρι στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών!



Ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού σχολείου Γρεβενών
και ο σύλλογος των δασκάλων του σχολείου σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και
κηδεμόνων του σχολείου οργάνωσαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου
Πασχαλιάτικο εργαστήρι για όλους τους μαθητές του σχολείου.




Ένα σχολείο ξεχωρίζει όχι μόνο για τις γνώσεις που προσφέρει
στα παιδιά , αλλά και για τις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που
διοργανώνει στη διάρκεια της σχολικής
χρονιάς.

Το εργαστήρι περιελάμβανε τρία δημιουργικά κομμάτια:

Βάψιμο αυγών με διάφορες τεχνικές



Με κόλλα και χαρτοπετσέτα



Με μαρκαδόρους , πινέλα , μπογιές



Με κονδύλι και κερί


·
Στολισμό
και ζωγραφική λαμπάδας








·
Σοκολατένια τρουφάκια …συνταγή από το βιβλίο
εργασιών της Γ’ τάξης του δημοτικού .


Τα κορίτσια των μεγάλων τάξεων ζύμωσαν και έπλασαν γύρω στα
200 τρουφάκια …έγιναν νοστιμότατα και φαγώθηκαν στο λεπτό!









Όλα τα παιδιά…100 περίπου πήραν μέρος στο εργαστήρι. Ζωγράφισαν
και στόλισαν τα αυγά τους και τις λαμπάδες τους.


Όσοι παραβρέθηκαν ( δάσκαλοι, μαμάδες, κηδεμόνες) βοήθησαν
τα παιδιά τα οποία δημιούργησαν καταπληκτικές κατασκευές με φαντασία,
ζωντάνια και κυρίως με κέφι και χαρά!

Οι
καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής κ. Γεωργαντά Μαργαρίτα


και κ. Βέργου Δήμητρα βοήθησαν στην όλη εκδήλωση με την
εμπειρία τους.

Συμμετείχαν
στο εργαστήρι παιδιά και εκπαιδευτικοί από το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Γρεβενών

Όλα τα
έξοδα για τα υλικά του εργαστηρίου (κόλες, μπογιές, κορδέλες, στολίδια, υλικά
για τη συνταγή, λαμπάδες κ.λ.)


ήταν χορηγία του Δήμου Γρεβενών και του σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ .




Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους από δύο αυγά βρασμένα και
τα αυγά που χρησιμοποιήθηκαν για την ζωγραφική με κερί ήταν προσφορά της κ.
Τζαλονίκου Αντιγόνης.


Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, σε όσους
βοήθησαν και κυρίως στα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση και που πολλά από
αυτά έδειξαν ότι έχουν ταλέντο στη ζωγραφική και στη διακόσμηση.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στα παιδιά χυμοί , αναψυκτικά και καφέ στους μεγάλους.

Μπράβο παιδιά!