Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Σουφλέ σοκολάτας!

Μία συνταγή από το blog http://santie-athina.blogspot.com/

Υλικά:
115 γρ. βούτυρο
115 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
115 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
50 γρ. αλεύρι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι



Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα να γίνει το μείγμα λείο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.



Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα των αυγών τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου μισό λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λυομένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και το αλεύρι σε τρείς δόσεις ανακατεύοντας καλά.



Γεμίζουμε με το μείγμα 4-5 πυρίμαχα μπολ μέχρι επάνω και ψήνουμε 15-20 λεπτά (αν τα θέλουμε να είναι μέσα υγρά). Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος που θα έχουν τα μπολ.


Η συνταγή μπορεί να ετοιμαστεί να γεμίσουμε τα μπολ και αφου τα σκεπάσουμε με μεμβράνη να τα βάλουμε στο ψυγείο και να τα ψήσουμε για 17-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Μια μακαρονάδα …με ότι υπήρχε στο ψυγείο!

Υλικά:
1/2 κιλό σπαγγέτι βρασμένα σε αλατισμένο νερό.
10 φέτες μπέικον-10 φέτες ζαμπον.
1 κούπα τυρί γκούντα τριμμένο
1 κούπα κεφαλογραβιέρα
1 κούπα μανιτάρια κομμένα λεπτές φέτες.
1 κρέμα γάλακτος (μεσαίο μέγεθος)
2 αυγά βρασμένα
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο βούτυρο


Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο τα αλλαντικά σε μέτρια φωτιά. Μόλις ψηθούν λίγο ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.Τέλος ρίχνουμε σιγά- σιγά τα τυριά προσέχοντας να μην πήξει πολύ η σάλτσα. Κρατάμε λίγο τυρί για το γαρνίρισμα. Προσθέτουμε το αλάτι (αν χρειαστεί)-πιπέρι.




Αδειάζουμε τη σάλτσα μέσα στα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε το φαγητό βάζοντας πάνω από τα μακαρόνια ένα βρασμένο αυγό κομμένο σε φέτες, λίγο μαϊντανό και αν θέλουμε και λίγο τριμμένο τυρί.



Μικρό μυστικό: Αν πήξει πολύ η σάλτσα την αραιώνουμε με λίγο γάλα και τη ζεσταίνουμε.



Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Πιτάκια με κιμά...και με μανιτάρια!


Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα
1 μέτριο κρεμμύδι
200 γρ. κιμά
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα ώριμη ή χυμό ντομάτας
1 μικρό καρότο ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρι
Αλάτι-πιπέρι-λάδι- μαϊντανό
Για τη μπεσαμέλ
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 αυγό
Αλάτι-πιπέρι




Εκτέλεση:
Χαράσσουμε κύκλους τη σφολιάτα και στρώνουμε τα φυλλαράκια στις υποδοχές του ειδικού ταψιού που φτιάχνουμε τα κεκάκια μας.



Ότι περισσεύει από τη σφολιάτα το κόβουμε και δεν το πετάμε.





Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με τον κιμά και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.





Γεμίζουμε τα πιτάκια κατά τα 2/4 με κιμά, ρίχνουμε από πάνω τα μανιτάρια, τη μπεσαμέλ , κλείνουμε τις άκρες της σφολιάτας.



Τα μανιτάρια τα σοτάρουμε ξεχωριστά με λίγο βούτυρο για να μην μαυρίσουν.




Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 -40 λεπτά να ροδίσουν και όχι να καούν.



Για τη μπεσαμέλ:
Σοτάρουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα βραστό ανακατεύοντας ζωηρά για να μην σβολιάσει το αλεύρι. Μόλις πήξει η σάλτσα την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο, το αλάτι και το πιπέρι.



Προσοχή να μην τα γεμίσουμε πολύ, γιατί θα ξεχειλίσουν τα υλικά μας και θα λερώσουμε το φούρνο.



Τα κομμάτια της σφολιάτας που περισσεύουν τα μαζεύουμε τα κάνουμε μία μπαλίτσα, ανοίγουμε ένα φύλλο και φτιάχνουμε 2-3 τυροπιτάκια ή σπανακοπιτάκια.



Υ.Γ. Λόγω κρίσης...δεν πετέμε τίποτα!


Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Αντίο Νέμπε!

Μας άφησε τόσο νωρίς αλλά ήταν ΠΑΛΙΚΑΡΙ μέχρι το τέλος! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΡΕ ΜΑΓΚΑ!!!

Εκεί που πήγες θα είσαι ...αρχηγός! ...έτσι έγραψε ένας φίλος για το ΝΕΜΠΕ!





Ενα μεζεδάκι με ψωμάκι και μανιταράκι!

Απλά ψωμάκια κομμένα στη μέση και βουτυρωμένα.
Τα γεμίζουμε με σοταρισμένα μανιτάρια
Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε δύο μανιτάρια κομμένα σε κύβους και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Γεμίζουμε τα μανιτάρια μας και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένα τυριά, μία κουταλιά κέτσαπ και λίγο λαδάκι.
Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά με τσίπουρο ή λευκό κρασί.
Αυτόν τον νόστιμο μεζέ τον φάγαμε στις Αυλές -μανιταροταβέρνα- και τον έφτιαξε ο shef της ταβέρνας ο Νίκος.



Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Μανιτάρια με σπανάκι...και φιλέτο κοτόπουλο!

Μανιτάρια με σπανάκι και φιλέτο κοτόπουλο!
Υλικά:
1/2 κιλού τρυφερό φρέσκο σπανάκι.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα) κομμένα σε φέτες
Αλάτι – πιπέρι- λάδι.
3 φιλέτα κοτόπουλο.
1/2 της κούπας κρέμα γάλακτος

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, προσθέτουμε το σπανάκι καλά πλυμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό και να εξατμίσουν τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη κρέμα γάλακτος λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά. Έχουμε ψήσει τα φιλέτα του κοτόπουλου στα κάρβουνα ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να τα στεγνώσουμε. Σερβίρουμε το σοταρισμένο σπανάκι με τα μανιτάρια και βάζουμε πάνω τα ψημένα φιλέτα.
Υ.Γ. Η συνταγή αυτή έγινε στην Μανιταροταβέρνα Αυλαίς από τον εξαιρετικό chef Νίκο Αγνάντο.



Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Τα τρουφάκια της Κικής!

Χρόνια πολλά και πάλι. Καλή χρονιά σε όλους.
Πιστεύω να περάσατε όλοι καλά ...και τώρα πίσω στην πραγματικότητα.


Παρ' όλη την κρίση τις μέρες αυτές μαγειρέψαμε περισσότερο από όσο χρειαζόμασταν. Περίσεψαν ένα σωρό πράγματα.


Βρήκα λοιπόν στο blog της Κικής http://mikrikouzina.blogspot.com την συνταγή για αυτά τα καταπληκτικά τρουφάκια.


Μπορείτε να κεραστείτε...για να γλυκάνετε τους καημούς σας.