Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ( βίδες ή ότι άλλο ζυμαρικό θέλουμε)

Υλικά : 2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ξερά -1 κρεμμύδι φρέσκο

2 ντομάτες ώριμες φρέσκες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονσέρβας

λάδι- αλάτι –πιπέρι- και αν θέλουμε και λίγη καυτερή πιπεριά

2 σκελίδες σκόρδο

1 πακέτο μακαρόνια

κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:

1.Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια .Τα σοτάρουμε καλά προσέχοντας να μην τα κάψουμε.

2. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τις ντομάτες το αλάτι και το πιπέρι, δύο κούπες νερό και βράζουμε την σάλτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

3. Έχουμε βράσει τα μακαρόνια – ότι ζυμαρικό θέλουμε - τα σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα.. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε πάνω από τη σάλτσα λίγο τριμμένο τυρί.

Μικρό μυστικό:

Τα μακαρόνια όταν θα ρίξουμε τη σάλτσα πρέπει να είναι πολύ ζεστά. Για να μην μας λασπώσουν όταν τα βράζουμε ρίχνουμε στο νερό μία κουταλιά λάδι.


Η συνταγή είναι από το βιβλίο μου: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ...από το δάσος στην κουζίνα

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Κέϊκ ...ζέβρα!

Υλικά: 4 αυγά 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι σπορέλαιο 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 βανίλια-ξύσμα λεμονιού 3 κουταλιές κακάο Συμπληρωματικά: 3 κουταλιές αλεύρι 3 κουταλιές κονιάκ 3 κουταλιές νερό

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντας προσεκτικά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.



Χωρίζουμε το μίγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα προσθέτουμε το κακάο και το κονιάκ και στο άλλο το αλεύρι και το νερό.




Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και αρχίζουμε με δύο φλιτζανάκια του καφέ να ρίχνουμε το υλικό μας στο κέντρο του ταψιού.








Μόλις ρίξουμε το κίτρινο αρχίζει να απλώνει. Στη συνέχεια πάλι στο κέντρο ρίχνουμε το κακάο. Συνεχίζουμε σταδιακά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να σχηματιστούν ομοιόμορφοι κύκλοι

Ψήνουμε το κέικ στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο μας)για 50 λεπτά.

Ψήνουμε το κέικ στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο μας)για 50 λεπτά.

Όταν κρυώσει ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.






Την συνταγή την πήρα από το blog ...Η μάνα ...του λόχου, με μιά μικρή παραλλαγή. Για περισσότερα δείτε το blog της.


Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

25η Μαρτίου με μπακαλιάρο!

…Λείπει ο Μάρτης από την σαρακοστή; Λέει η παροιμία θέλοντας να δείξει ότι σ’ όποια ημερομηνία και αν πέσει η κινητή γιορτή της Πασχαλιάς , ο Μάρτης σίγουρα θα είναι μέσα στη μεγάλη σαρακοστή. Η έκφραση χρησιμοποιείται σήμερα και μεταφορικά χαρακτηρίζοντας αυτόν που είναι πανταχού παρόν , αυτόν που μπερδεύεται και έχει θέση σ’ όλα τα θέματα. Η Σαρακοστή είναι η περίοδος των 40 ημερών νηστεία ς και προσευχής που καθιερώθηκε γύρο στον 4ο μ.χ. αιώνα Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Πάσχα. Στη διάρκεια της δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κανενός ζωικού προϊόντος.
Η νηστεία καταλύεται (διακόπτεται) την 25η Μαρτίου , την μεγάλη διπλή για τους Έλληνες γιορτή και την ημέρα αυτή επιτρέπεται μόνο η ψαροφαγία. Η έλλειψη ψαριών ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές οδήγησε τους κατοίκους και τις νοικοκυρές στην επιλογή του παστού μπακαλιάρου. Σήμερα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι συνταγή που συνδέθηκε μ’ αύτη τη γιορτή και σερβίρεται σ’ όλα τα μαγαζιά.

Επειδή είναι πολύ γνωστή συνταγή για την κάθε νοικοκυρά επέλεξα για το Μάρτιο μια σύνθετη παραλλαγή της . Νοστιμότατη που θα δώσει σίγουρα άλλη νότα στο γιορτινό Τραπέζι την 25η Μαρτίου. Δοκιμάστε την και θα εκπλαγείτε.


Μπακαλιάρο με ρύζι στο φούρνο!

Αφού καθαρίσουμε και τεμαχιάσουμε το μπακαλιάρο μας τον βάζουμε σε κρύο νερό να ξαρμυρίσει αλλάζοντας το νερό πολλές φορές . Στη συνέχεια βράζουμε το μπακαλιάρο ελαφρώς ( 10 λεπτά περίπου). Ξεπλένουμε το ρύζι με ζεστό νερό και το σοτάρουμε με λάδι. Προσθέτουμε το βρασμένο μπακαλιάρο με το ζουμί του και το αδειάζουμε στο ταψί . Ψήνουμε το φαγητό μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλίζοντας το με μαύρο πιπέρι.
Υλικά: Θα χρειαστούμε μία κούπα ρύζι καρολίνα , μισή κίτρινο , πέντε κούπες ζωμό και ¾ της κούπας λάδι.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους γιορτάζουν !

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Πατατοσαλάτα ...με κολοκυθάκια!

Υλικά:
4 μεγάλες πατάτες
2 κολοκυθάκια
2 ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό ή φρέσκο δυόσμο
Αλάτι-λάδι- λεμόνι.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες , τα κολοκυθάκια σε μέτρια κομμάτια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό ( σε διαφορετική κατσαρόλα το καθένα) .Τα βάζουμε σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια κομμένα στο μούλτι , τα φρέσκα ψιλοκομμένα , το μαϊντανό, το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά προσέχοντας να μην διαλύσουμε τις βρασμένες πατάτες και τα κολοκυθάκια.
Σερβίρουμε τη σαλάτα μας με ψητό κρέας ή ψάρι.




Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Κέικ...Τσουρέκι!

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι
4 αυγά
150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
60 γρ. γάλα
130 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξερή μαγιά
Μία κούπα σταφίδες-κομματάκια σοκολάτα

Εκτέλεση:
Μέσα στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ να γίνουν μια μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει .Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κομμάτια της σοκολάτας στη ζύμη ανακατεύουμε ελαφρώς και αδειάζουμε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη φόρμα και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου 45 -60 λεπτά ( αναλόγως το φούρνο). Ξεφορμάρουμε το κέικ και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Σαρδέλες ...παντρεμένες!

Υλικά:
Ένα κιλό σαρδέλες
Ένα ματσάκι μαϊντανό , τέσσερις σκελίδες σκόρδο.
Αλάτι- πιπέρι-λάδι.

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις σαρδέλες μας.

Κόβουμε τα κεφάλια και βγάζουμε την ραχοκοκκαλιά τους.

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το σκόρδο και τα αναμιγνύουμε

Αλατοπιπερώνουμε τις σαρδέλες μας

Γεμίζουμε με το μείγμα τις σαρδέλες και τοποθετούμε πάνω άλλη μία

Τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στη σχάρα στα κάρβουνα αν υπάρχουν ή τις ψήνουμε σε αντιπολιτικό τηγάνι με πολύ λίγο λάδι.

Σερβίρουμε τις σαρδέλες ζεστές με μπόλικο λαδολέμονο και τις συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα.
Μικρό μυστικό: Όπου και αν τις ψήσουμε αποφεύγουμε να τις γυρίζουμε πολλές φορές. Μία φορά είναι αρκετή.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Ενα λαχανόρυζο ...διαφορετικό από τα άλλα!


Υλικά:

  • 1 κιλό λάχανο άσπρο
  • 1 μικρή ρίζα φινόκιο, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε λοξές φέτες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή μάραθο
  • 1/2 κούπα ρύζι μακρύκκοκο λευκό (110γρ) (ή κινόα ή πληγούρι μέτριο ή ξινόχοντρο)
  • Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαραθόσπορος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κούπα νερό

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε πρώτα τα υλικά. Κόψτε σε μικρά τετράγωνα το λάχανο (πρώτα σε λωρίδες και μετά κάθετα). Πλύντε, στραγγίστε. Ετοιμάστε φινόκιο, πράσο, κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά, ψιλοκόψτε κοτσάνια μυρωδικών.

Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι, το μαραθόσπορο και σοτάρετε κρεμμύδι και πράσο. Προσθέστε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά. Αφήστε για λίγο να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το λάχανο στην κατσαρόλα μαζί με τα τρυφερά κοτσανάκια του άνηθου ή του μάραθου. Τα φύλλα κρατείστε τα για το τέλος. Αν τα βάλετε τώρα θα χάσουν το χρώμα τους.

Ανακατέψτε τα λαχανικά καλά. Με 10 λεπτά σοτάρισμα, θα έχουν γυαλίσει και θα έχουν αρχίσει να χάνουν τον όγκο τους. Σκορπίστε πάνω τους το ρύζι, καλά πλυμένο Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το νερό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και ψήνετε για 20 λεπτά. Προσθέστε τα φύλλα άνηθου ή μάραθου ψιλοκομμένα, ελέξτε το λεμόνι και το αλάτι και σερβίρετε όλο το φαγητό σε πιατέλα. Περιχύνετε με φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με πάπρικα.

Την συνταγή την πήρα από το blog της Βίκυ Κουμάντου, μου άρεσε πολύ την αντέγραψα.
http://greekfoodblogs.com/blogger/tastefull

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Ταχινοσαλάτα με ρεβίθια...και οχι με μανιτάρια!

Υλικά:
2 κούπες ρεβίθια
½ κούπα ταχίνι
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
Το χυμό ενός λεμονιού –αλάτι- πιπέρι- πάπρικα
1 φρέσκο κρεμμύδι
½ νερό
Εκτέλεση:
Μουσκεύομαι τα ρεβίθια σε κρύο νερό μέσα στο οποίο έχουμε βάλει μία κουταλιά σόδα. Τα αφήνουμε όλη νύχτα. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με το ταχνίνι, το λάδι ,το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το λεμόνι και τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Σερβίρουμε τη σαλάτα μας σε ρηχό πιάτο .Προσθέτουμε από πάνω λίγο λάδι και πάπρικα Διακοσμούμε τη σαλάτα μας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και με λίγα ολόκληρα ρεβίθια που είχαμε κρατήσει.
Μικρό μυστικό: Μπορούμε μαζί με τα ρεβίθια να βράσουμε και ένα καρότο ψιλοκομμένο και να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας.


Καλή Σαρακοστή σε όλους!


Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια νηστίσημα ...με μανιτάρια!

Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια για την καθαρή Δευτέρα θα πρέπει ή να έχουμε αμπελόφυλλα στην κατάψυξη μας ή να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ συντηρημένα σε βαζάκια.
Υλικά:
40 Αμπελόφυλλα.
Δύο κούπες ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο σε ζεστό νερό.
Δύο ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Ένα ματσάκι άνηθο- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
Ένα μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο στο μούλτι.
Δύο κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Λάδι μία κούπα.
Αλάτι –πιπέρι- λίγη καυτερή πιπεριά φρέσκια ή αποξηραμένη.

Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα μας και τα ξεχωρίζουμε ένα –ένα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό λάδι τα ξερά, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και μία κούπα νερό. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Παίρνουμε ένα- ένα φύλλο βάζουμε μία κουταλιά γέμιση , τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας σφιχτά και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα ( έχουμε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα).
). Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι , αλάτι και ζεστό νερό να καλύψει τα ντολμαδάκια μας .Πριν τα βάλουμε στη φωτιά τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο πυρίμαχο . Κλείνουμε την κατσαρόλα μας με ο καπάκι και βράζουμε το φαγητό μας σε χαμηλή φωτιά.


Σερβίρουμε το φαγητό μας με μπόλικο λεμόνι.

Μικρό μυστικό: Αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορούμε να φτιάξουμε αυγολέμονο και να σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας αυγοκομμένα.

Καλή Σαρακοστή!