Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Πατατοσαλάτα...εύκολη και νόστιμη!

Σάββατο. Χιονίζει από χθες .

Είναι πανέμορφα έξω και μετά από μια μεγάλη βόλτα γυρίσαμε σπίτι και δεν είχα πολύ όρεξη για μαγείρεμα.

Με ότι υλικά είχα ετοίμασα ένα γρήγορο φαγητό.

Έβρασα πέντε μεγάλες πατάτες κομμένες σε κομμάτια για να βράσουν εύκολα.

Δύο αυγά καλά βρασμένα κομμένα σε μικρά κομμάτια και δύο φρέσκα κρεμμυδάκια.

Δύο κουταλιές σούπας μαγιονέζα, λάδι, αλάτι και το χυμό ενός λεμονιού.

Όλα αυτά τα υλικά σε ένα μπολ τα ανακάτεψα και τα έβαλα δέκα λεπτά στο ψυγείο να κρυώσουν. Έτοιμη η πατατοσαλάτα!


Είχα και λίγο στήθος κοτόπουλο το έκοψα μικρά κομμάτια ,το χτύπησα λίγο για να γίνει λεπτό και αφού το πανάρισα το έψησα στο τηγάνι.


Λίγο μαρουλάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια κόπηκαν και έγινα σαλατούλα!


Βάλαμε και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και φάγαμε τέλεια!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μανιταροκεφτέδες ...με άσπρη σάλτσα!

Σήμερα έκανα ένα φαγητό απλό αλλά πολύ νόστιμο.
Έκανα μανιταροκεφτέδες με άσπρη σάλτσα.
Τη συνταγή για τους μανιταροκεφτέδες την έχω σε παλιά ανάρτηση οπότε θα σας γράψω μόνο τη συνταγή της σάλτσας.

Φτιάξαμε και τηγανίσαμε τους κεφτέδες.

Σήμερα χρησιμοποίησα μανιτάρια αποξηραμένα τα οποία μαλάκωσα σε χλιαρό νερό και μετά τα μαγείρεψα.
Στο τηγάνι που τηγάνισα τους κεφτέδες έριξα λίγο λάδι ακόμη και τέσσερις κουταλιές αλεύρι και το σοτάρισα για λίγα λεπτά , προσέχοντας να μην καεί. Πρόσθεσα τέσσερα ποτήρια χλιαρό νερό και ανακάτεψα καλά να δέσει η σάλτσα χωρίς να σβολιάσει. Αλάτι και δύο σκελίδες σκόρδο πρόσθεσα στο τέλος , μόλις έδεσε η σάλτσα.
Κατέβασα το φαγητό από τη φωτιά , με δύο αυγά και ένα λεμόνι έφτιαξα αβγολέμονο ,χτυπώντας πρώτα πολύ καλά τα αυγά και ύστερα πρόσθεσα το λεμόνι. Το αβγολέμονο το έριξα λίγο λίγο στη σάλτσα ανακατεύοντας πολύ καλά.
Τέλος έριξα μέσα στη σάλτσα τους κεφτέδες και σέρβιρα το φαγητό ζεστό συνοδεύοντας το με φρέσκια σαλάτα και τυριά.
Μικρό μυστικό: Το φαγητό αυτό μπορούμε να το κάνουμε και με κεφτέδες από κιμά ανάμικτο (χοιρινό και μοσχάρι).



Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Κροκέτες ...με μανιτάρια!

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά: ½ κιλό μανιτάρια άγρια: καλογράκια-κοκκινούσκες κ.λ

Καλλιεργήσιμα: ασπρομανίταρα, πλευροτούς κ.λ.

½ κιλό πατάτες

1 αυγό

1 ματσάκι μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο

λίγη φρυγανιά

Εκτέλεση : 1. Βράζουμε τις πατάτες και τις αλέθουμε όπως όταν κάνουμε τον πουρέ.

2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια τα σοτάρουμε καλά χωρίς να τα κάψουμε και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο 3. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τις πατάτες, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και ένα αυγό Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα αφήνουμε 10 λεπτά στο ψυγείο πριν τα μαγειρέψουμε

4. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα μας σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε τις κροκέτες προσεκτικά για να μην μας διαλυθούν. 5. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσει το περίσσιο λάδι και τις σερβίρουμε ζεστές συνοδεύοντας τις με σαλάτα ντομάτα και τζατζίκι.

Μικρό μυστικό:

Αν το μείγμα που κάναμε με όλα τα υλικά γίνει λίγο μαλακό τότε ρίχνουμε και 2 κουταλιές φρυγανιά για να απορροφήσει τα περίσσια υγρά.















Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο καιρός τρελάθηκε!

Αυτό και αν δεν είναι τρελό.. παιχνίδι της φύσης! Στα μέσα του Γενάρη αντί για Χειμώνας μας προέκυψε Άνοιξη!

και αντί για το χιονιά μας προέκυψε ...ανθισμένη αμυγδαλιά!

Και όχι απλά ανθισμένη...ολάνθιστη , όμορφη, μυρωδάτη και σε υψόμετρο 850 μέτρα ...παρακαλώ!


Όσο για τα χιόνια αποτραβήχτηκαν στα πολύ ψηλά ...λες και μπαίνουμε στο Καλοκαίρι

Και είναι να αναρωτιέσαι ...σαν έρθει η άνοιξη τι θα προσμένουμε να δούμε!
Εγώ προσωπικά στα μέρη τα δικά μου...στα Γρεβενά τέτοιο θέαμα , τέτοιο καιρό δεν το ξαναείδα! ΕΣΕΙΣ;

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κανταϊφι...γλυκίες αναμνήσεις!

Στο παρελθόν ανήκουν και οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Τέλειωσαν και μαζί τους πήραν τις προετοιμασίες, τις γεύσεις και τις μυρουδιές από κάθε κουζίνα. Λίγο πολύ όλες και όλοι φτιάξαμε ή δοκιμάσαμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα ,μπακλαβά,κανταΐφι κ.λ.
Επέλεξα για σήμερα να σας κεράσω το κανταΐφι μου και όπως λένε οι δικοί μου...πάντα μου πετυχαίνει! Υπερβολές...πάντως προσπαθώ!
Υλικά:
½ κιλού φύλλο κανταΐφι
3 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
2 κουταλιές κανέλα
½ κουταλιού γαρίφαλο
Μία κούπα λάδι σπορέλαιο
½ κούπας βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 ,5 κούπες νερό
2 κουταλιές γλυκόζη
2 κουταλιές χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια και την κανέλα και τα ανακατεύουμε ώστε να πάει η κανέλα σε όλα τα καρύδια.

Ανοίγουμε το φύλο του κανταϊφιού και με τα χέρια σε μικρές λωρίδες και κρατώντας στην μία παλάμη μια λωρίδα κανταΐφι βάζουμε με ένα κουταλάκι καρύδια στην άκρη και τυλίγουμε μέσα στο χέρι μας το κανταΐφι προσέχοντας να μην το σφίξουμε πολύ γιατί θα σφίξει και με το ψήσιμο.




Βάζουμε τα κανταϊφάκια στο ταψί μας και με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε μία κουταλιά λάδι σπορέλαιο σε κάθε κανταΐφι και με ένα μικρό κουταλάκι λίγο λιωμένο βούτυρο.



Αν θέλουμε καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και φυλάγουμε το γλυκό μας στην κατάψυξη για να το ψήσουμε όποτε θέλουμε .




Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το γλυκό στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για μία περίπου ώρα. Το γλυκό πρέπει να ροδίσει καλά χωρίς να καεί. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο βάζουμε να βράσουν τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά.



Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά ,το ανακατεύουμε με μία κουτάλα για λίγα λεπτά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό σχεδόν γλυκό. Δεν το σκεπάζουμε και δεν το βάζουμε στο ψυγείο για να μην μαλακώσει.



Μικρό μυστικό: Για να κάνουμε το γλυκό μας νηστήσιμο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φρέσκο βούτυρο με μαργαρίνη.




Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Χριστουγεννιάτικες κουλούρες ...για τα κάλαντα!
Τα Χριστούγεννα τα περάσαμε στο χωριό ...χωρίς χιόνι φυσικά αλλά με πολύ καλή συντροφιά, μπόλικο φαγητό και κυρίως χωρίς άγχος .
Ο Διόνυσος , ο Δημήτρης και η Διώνη ...τα μόνα μικρά παιδιά του χωριού ήρθαν μας ήπαν τα κάλαντα και έδωσαν δροσιά και αισιοδοξία στις δύσκολες μέρες μας!
Το βασικό κέρασμα στα παιδιά που έρχονται να μας πουν τα κάλαντα είναι οι κουλούρες!
Ζημωμένες με προζύμι τις φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων ...η κάθε μια με τη δική της συνταγή .

Τις πλάθουν με τα δικά τους σχήματα και πολλές φορές τις ονοματίζουν...για τον καθένα που θα τις προσφέρουν!

Αυτή προορίζεται για τους ανθρώπους του σπιτιού...παιδιά, εγγόνια ,νύφες, γαμπρούς!
Αυτή την δίνουν στους τσοπάνους που μπορεί να έχουν στη δούλεψή τους και στα παιδιά που θα έρθουν να πουν τα κάλαντα.

Είναι πολύ νόστιμες και τρώγονται σκέτες ή με τυρί, ελιές, χαλβά κ.λ.

Κάθε χρόνο λοιπόν κάνουμε τις παραδοσιακές μας κουλούρες και αν δεν έρθουν παιδιά να μας πουν τα κάλαντα τις τρώμε ...μόνοι μας!

Ευτυχώς που υπάρχουν στο χωριό τα τρία αδελφάκια και ακούμε ακόμη ζωντανά τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα!
Και πάλι χρόνια σας πολλά.