Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Από το δάσος ...στην κουζίνα!

ΟΜΕΛΈΤΑ ...με μανιτάρια νερανζτάκια!
Σήμερα ήταν η πρώτη ζεστή μέρα της Άνοιξης।
Πήραμε λοιπόν το καλάθι μας , τα καπέλα μας , την φωτογραφική μηχανή και βγήκαμε με τον άνδρα μου στο δάσος για να περπατήσουμε να χαλαρώσουμε και να μαζέψουμε τα πρώτα μας νεραντζάκια!

Βρήκαμε μεμονωμένα..
αλλά και κατά ομάδες.
Κανθαρίσκος φαγώσιμος και στη λαϊκή ονομασία κιτρινούσκα, αυτάκι, νεραντζάκι.
Καρποφορεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, συνήθως κατά ομάδες, στο έδαφος ανάμεσα από βρύα, φύλλα ή βελόνες, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων .
Η μορφή του είναι χωνιού με κίτρινο του κρόκου χρώμα.Έχει φλεβόμορφες πτυχές και η μυρουδιά του θυμίζει βερίκοκο.
Είναι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο.
Τα μαζέψαμε ...
στα καλάθια μας...ποτέ τα μανιτάρια δεν τα βάζουμε σε ναύλον σακούλες

Τα φέραμε στην κουζίνα μας ...και τα καθαρίσαμε.
Τα τηγανίσαμε...με αλεύρι.
Κάναμε και μια ωραία ομελέτα..την συνοδεύσαμε με πράσινη σαλάτα!
Δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Κρέπες με μανιτάρια!




Υλικά : Για τις κρέπες

Μία κούπα γάλα

2 κούπες αλεύρι

3 αυγά –λίγο αλάτι-λίγη ζάχαρη

2 κουταλιές βούτυρο (βιτάμ)



Για τη γέμιση

Μία κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια

Ενα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 ντομάτα φρέσκια ώριμη

λίγο λάδι- αλάτι- μαϊντανό

250 γρ. Κρέμα γάλακτος

τριμμένο κεφαλοτύρι



1.Ετοιμάζουμε τις κρέπες .

Χτυπάμε τα αυγά καλά και τα ρίχνουμε μέσα στο γάλα (χλιαρό) ρίχνουμε το αλάτι,ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Αφήνουμε το χυλό για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά ψήνουμε τις κρέπες ή στο ειδικό μηχάνημα που έχουμε για κρέπες ή σε ένα τηγάνι τεφάλ που δεν κολλάει.




2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ,τα μανιτάρια με το λάδι και ρίχνουμε τη ντομάτα ,το αλάτι και το μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.




३.Αφού γεμίζουμε τις κρέπες με τα σοταρισμένα μανιτάρια τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι την μία δίπλα στην άλλη .


4. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος, τριμμένο τυρί, λιωμένο βούτυρο και τις βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Τις ψήνουμε στους 200ο για 3 τέταρτα και τις σερβίρουμε ζεστές.


Μικρό μυστικό:

Τις κρέπες μπορούμε να τις κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα αρκεί να τις σκεπάσουμε με διάφανη μεμβράνη και να τις φυλάξουμε στο ψυγείο για να μην μας ξεραθούν.




Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Η Μαμά μου σήμερα γιορτάζει!

Η Μαμά μου σήμερα γιορτάζει
και τι δώρο να της κάνω;
Να της πάρω σοκολάτα
δεν τα τρώει τα γλυκά!
Να της πάρω ένα μαντήλι ,
δεν μου φτάνουν τα λεφτά!
Να της δώσω δύο φιλάκια
να το δώρο της Μαμάς...

Όταν ο Γιάννης μου ήταν τεσσάρων χρονών και πήγαινε στον παιδικό σταθμό στη γιορτή ...της μητέρας ...που έκαναν στο σταθμό απήγγειλε αυτό το ποιηματάκι ...και κλάμα εγώ!

Τα χρόνια πέρασαν και άλλαξαν πολλά πράγματα γύρω μας. Τα συναισθήματα όμως έμειναν τα ίδια ...για όσους φυσικά θυμούνται.
Τα λουλούδια της φωτογραφίας τα μάζεψα από το παρτέρι στο χωριό μου και τα χαρίζω σε όλες τις Μανούλες που σήμερα ήταν μόνες ...

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Πρωτομαγιά στο δάσος...με μανιτάρια!

Βγήκαμε στο δάσος την Πρωτομαγιά και βρήκαμε λίγα μανιταράκια!
Λίγα μοσχομανίταρα, λίγα πρόβεια..
Λίγους μαράζμιους...


και λίγες μορχέλες...Μορχέλες ξανθές...
Όταν το βράδυ γυρίσαμε στο σπίτι έφτιαξα μια μακαρονάδα με μανιτάρια.

Ψιλοέκοψα τα πρόβεια μανιτάρια και τα σοτάρισα με λίγο φρέσκο βούτυρο.Πρόσθεσα λίγο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανόΕίχα βράσει τα μακαρόνια και τα πρόσθεσα στα σοταρισμένα μανιτάρια.
Έριξα αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι ,τα συνόδευσα με φρέσκια σαλάτα ...δεν πρόλαβα ούτε πιρουνιά , εξαφανίστηκαν στο λεπτό!