Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Καλώς τηνε... την ΑΝΟΙΞΗ ! ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΆ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ !

Τα χιόνια λιώσαν και τα βλέπουμε πλέον στα βουνά...
Χείμαροι και ποτάμια γέμισαν καθαρά νερά...

Τα χιονολούλουδα ξεπρόβαλαν βιαστικά...

Λουλούδιασαν οι πλαγιές...


Ανθισαν και οι αμυγδαλιές...

Και ο ουρανός πεντακάθαρος...

Θεώρησα σκόπιμο να κάνω την συγκεκριμένη ανάρτηση σαν ένα μικρό μήνυμα αισιοδοξίας κόντρα στην απαισιοδοξία όσων τελευταία ακούμε και βλέπουμε! Γιατί οι μικροχαρές και οι ομορφίες της ζωής και πολλές είναι και δεν στοιχίζουν . Αρκεί να έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να τις ανακαλύψουμε και να τις απολαύσουμε!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους.






Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Σπιτική μαγιονέζα.

Υλικά: 2 κρόκκους αυγών , φρέσκα .
1/2 κουταλάκι μουστάρδα.
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι λάδι
Λίγο αλάτι και λίγο άσπρο πιπέρι.

Εκτέλεση: Βάζουμε τους κρόκκους ,το χυμό του λεμονιού , τη μουστάρδα και το 1/4 του λαδιού στο μπλέντερ και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και χτυπάμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το αλάτι , το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Η μαγιονέζα μας είναι έτοιμη.

Μικρό μυστικό: Την βάζουμε σε γιάλυνο βάζο και την κρατούμε στο ψυγείο περίπου 3 μέρες.


Την Κυριακή είχα φίλους και ετοίμασα τσίπουρο και μεζέδες.

Γαριδούλες τηγανιτές...


Πέστροφες τηγανιτές με βούτυρο...τις πέστροφες τις έφερε ένας φίλος από την ΠΡΈΒΕΖΑ!


Και μανιτάρια τηγανιτά έκανα...


Φρέσκια σαλάτα και μαγιονέζα...


Και το τσίπουρο σε πρώτο πλάνο!

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Μανιταρόσουπα ...με ξερά μανιτάρια βασιλικά και καλογράκια.


Υλικά: 5 μανιτάρια άγρια ή φρέσκα του εμπορίου ασπρομανίταρα.

20 γρ.ξερά μανιτάρια

200 γρ. κρέμα γάλακτος

2 πατάτες βρασμένες

Αλάτι- πιπέρι-2 κουταλιές βούτυρο .

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα ξερά μανιτάρια στο νερό να μαλακώσουν για μισή ώρα.
  2. Τα βγάζουμε από το νερό και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα με το βούτυρο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε νερό από αυτό που τα βάλαμε να μουσκέψουν και τα αφήνουμε να βράσουν καλά.
  3. Ρίχνουμε και τα φρέσκα κομμένα σε μέτρια κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  4. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και περνάμε όλο το μείγμα από το μπλέιντερ μαζί και τις βρασμένες πατάτες ώστε να γίνει το φαγητό μας ένας μαλακός πολτός.
  5. Αλατίζουμε τη σούπα και 2 λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτός και ανακατεύουμε πολύ απαλά βράζουμε για 2 λεπτά.

Μικρό μυστικό:

Αν έχουμε σερβίρουμε τη σούπα βάζοντας στην επιφάνεια της λεπτές φέτες τρούφας ή απλώς σκόνη τρούφας. Η σούπα μας θα πάρει θεϊκή γεύση.









Αυτή την μανιταρόσουπα την μαγείρεψα το βράδυ της Κυριακής των απόκρεων .Εκείνο το βράδυ συνηθίζεται να τρώμε αυγά βρασμένα. Εγω τους έδωσα την μορφή μανιταριών. Εγιναν πολύ όμορφα και πολύ νόστιμα!
Καλή Σαρακοστή!




Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΝΙΤΑΡΟΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ!!!

Κάθε χρόνο στα Ανακατωσάρια οι Μανιταρόφιλοι των Γρεβενών την Παρασκεύη των Απόκρεων δίνουν το δικό τους στίγμα.

Διοργανώνουν μανιταρογιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μοσκοβολάει ο χώρος μςε μανιταρομυρουδίες!

Ημανιταρόσουπα, ο μανιταροτραχανάς και η μανιταρόπιτα προσφέρονται σε όλους τους ...

ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΑΙΟΥΣ! Φέτος είχαμε και μπλιγούρι με μανιτάρια και λουκουμάκια!!!



Οι σούπες και τραχανάδες αυτή την μέρα είναι πιό νόστιμα γιατί έρχονται στον τόπο της γιορτής τραγουδώντας και χορεύοντας....

Ηταν όλοι εκεί...ο Δήμαρχος της Μανιταρούπολης, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας και πολοί φίλοι!!!


Ο Γιώργος ... είναι ο κύριος υπεύθυνος για ότι συναίβει στα Γρεβενά. το θαύμα με τα μανιτάρια!

Ο Θόδωρος και η Δώρα...στην ταβέρνα τους ΑΥΛΑΙΣ μαγειρεύεται η μανιταρόσουπα!


Αρης και άλλοι φίλοι...πάντα μπροστά!

Ο Αρχηγός ...ο Φώτης με τα μανιταροπροϊόντα του, μαγείρεψε τους μανιταροτραχανάδες!!!

Μοιράστηκαν και μανιταροπιτάκια...

Υπήρχε πολύ όρεξη αλλά και πολύ κέφι!


Παρών και οι μαθητές των σχολείων της πόλης, έδωσαν και αυτοί το στίγμα τους με τη ζωντάνια και το κέφι τους.


Ομορφα βαμένοι οι μαθγτές αλλά και...
οι καθηγητές...

Ηταν όλοι εκεί...

Χαρούμενα ...βαμμένα πρώσοπα.

Μια μέρα χαρούμενη, διαφορετική...αλλά και βροχερή!

Και όπως καθε χρόνο τα Ανακατωσάρια ξεκινάνε με τα ΜΑΝΙΤΑΡΟΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ!
Και φυσικά δεν μπορούσε να λείπει από τη γιορτή ...ο Fuit!

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Ανακατωσάρια 2010...10 χρόνια κομμάτια!

Δέκα χρόνια τώρα ,ξημερώνει Δευτέρα ,στηνπλατεία Αιμιλιανού.
Δέκα χρόνια και είσαι κομμάτια.
Με μιά βαλίτσα στο χέρι, με μιά απόδειξη στην τσέπη, με ένα καπέλο στα μυαλά.
Δέκα χρόνια κομμάτια.
Μεθυσμένο πλάσμα, σε έχω δει κουρασμένο και γελαστό τα χαράματα.
Εχεις χορέψει,ιδρώνει το αυτί σου τελικά με τα χάλκινα.Κι όσα κομμάτια άφησες πίσω, ενώνονται εδώ...

Εγω, το μαύρο καπέλο και κάποιοι φίλοι, μέσα της δεκαετίας του '00 πάμε στα Γρεβενά. Φτάνουμε μεσημέρι και όσο τρώμε βλέπουμε τον κόσμο που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί να φοράει μαύρα καπέλα. Όσο πέφτει η νύχτα μαζεύεται κρύο. Μαζεύονται άνθρωποι.Πολλά μαύρα καπέλα .Μαύρα παλτό. Μου βάζουν φούμο στο πρόσωπο.Μεταμφίευση. Είναι βράδυ και από 'ενα μπαλκόνι , μία ομάδα ανθρώπων παρατάσεται με πνευστά και κρουστά ανά χείρας. Δίνει το σύνθημα . Ο κόσμος χαλάει...εδώ είναι βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε!

Σε αυτή την βαλκανική, χάλκινη αναρχία, σε αυτην την διαπραγματεύσημη αποκριάτικη παράδοση , κυρίαρχη είναι η δυναμική αναβίωση του χθές στο σήμερα , μέσα από τα παλλόμενα κρουστά που εναλλάσονται με μελωδικούς ψιθύρους.

...Στα ανακατωσάρια ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που είχαν τα ίδια εφηβικά αδιέξοδα, που όμως, πιο τολμηροί από μένα, ξύπνησαν τα ονειρά τους και βρήκαν μιά ιδέα: Ανακάτεψαν μελαγχολία, ποιότητα και πίεση της καθημερινής οργής, κούρδισαν το μείγμα και έπειτα άφησαν να ακούγεται ο ήχος μιάς πόλης που γιορτάζει...



...γλέντα το.
έμπα στο χορό
άσπρο φουστανάκι
πάτημα ελαφρό..

...Ηπαλιά χαμένη γιορτή
έφτασε ως εμάς
για να ξανακερδηθεί και φέτος.
...Μιλάμε την γλώσα της καρδιάς, αφού είναι όλα σε τούτο το θεσμό από καρδιάς!...Ταξιδεύουμε στο χθές μέσα από το σήμερα , με χρώματα, αρώματα , γεύσεις και ήχους...

...ήχοι απ' τη γη στο χρόνο ζουν...σαν μεγαλώνουν οι ψυχές να φτάσουν στην κορφή που 'ναι γεμάτη χιόνι μαύρο απ' τους καπνούς...

...Από σημεία σε σημεία ο κόσμος είναι πυκνός...


...Μία μπάντα με χάλκινα στη γωνία μεταφέρει κλασικούς ήχους και όταν απομακρύνεται , μια άλλη μπάντα σε μιά άλλη γωνιά συνεχίζει σε ανάλογο ρυθμό...

Καλή Αποκριά!!!
Υ.Γ. Τα κείμενα της ανάρτησης είναι αντεγραμμένα από το φυλλάδιο που έκαναν τα παιδιά για τα φετινά Ανακατωσάρια...να είστε παιδιά μου πάντα καλά και πάντα εδώ!!!