Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μπουγανίκια...με λαγκίτες!


Χθες η γειτονισσά μου η Βάσω , μιά νεαρή κυριούλα γέννησε και έκανε δύο όμορφα αγοράκια...δίδυμα!
Οι γιαγιάδες μας και οι μαμαάδες μας έφτιαχναν λαγκίτες γα το καλοσωρίσουν τις λεχώνες.
Πιστή λοιπόν εγώ στην παράδοση έφτιαξα λαγκίτες για τα δίδυμα και για το καλοσώρισμα! Οι Λαγκίτες ήταν επίσης το εύκολο γλυκό που έφτιαχνε η πεθερά όταν ερχόταν στο σπίτι ο γαμπρός για να το καλοπιάσει!
Μοιάζουν με τους σημερινούς λουκουμάδες και τις τηγανίτες.


Σε μία κατσαρόλα βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε ένα κομμάτι μαγιά. Αφήνουμε αυτό το μείγμα για μία ώρα σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη μαγιά αλεύρι λίγο -λίγο και ανακατεύουμε ώστε να γίνει το μείγμα μας μαλακό. Προσθέτουμε ένα αυγό χτυπημένο, ένα κουταλάκι αλάτι, ενα κουταλάκι ,ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας τσίπουρο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας σε ζεστό μέρος.

Οταν το μείγμα μας φουσκώσει και διπλασιαστεί η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι με μπόλικο λάδι να κάψει καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι λίγη ζύμη και αφήνουμε να ψηθεί η λαγκίτα. Βοηθάμε και με το άλλο μας χέρι ώστε να γίνει η λαγκίτα μας στρόγγυλη.

Με ένα στεγνό κουτάλι ρίχνουμε πάνω από τις λαγκίτες καυτό λάδι για να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι.

Εχουμε ετοιμάσει σε ένα πιάτο ζάχαρη και λίγη κανέλα και ζαχαρώνουμε τις λαγκίτες


Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα παραπάνω.

Σερβίρουμε με λίγα χοντροκομμένα καρύδια.


Και αν δεν μας αρέσει η ζάχαρη μπορούμε να τις σερβίρουμε τε ένα τυρί ή κάποιο αλαντικό.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ανακατωσάρια 2010 (teaser video)

10 χρόνια κομμάτια
Οι Αποκριές ξεκίνησαν στα Γρεβενά!

Τα ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ ετοιμάζονται και η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους φίλους των
ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΩΝ!
Website: http://www.anakatosaria.gr/
Facebook (group): http://bit.ly/8BDVBS%20
Twitter: http://twitter.com/anakatosaria

Προηγούμενα χρόνια: 2009, 2008, 2007

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κουρκούτι ...με μαντάρια

Ολες οι συνταγές μου που αναφέρονται στα άγρια μανιτάρια γίνονται και με μανιτάρια του εμπορίου.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ -ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Υλικά : Μανιτάρια του βουνού ( βασιλικά- καλογράκια)
Αλεύρι για τηγάνισμα-λάδι
Αλάτι -πιπέρι
Μία ντομάτα ώριμη
Σκόρδο και ένα λεμόνι
Εκτέλεση :
1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι,
2. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδοκοκκινίσουν.
3. Στο λάδι που τηγανίσαμε τα μανιτάρια ρίχνουμε τρεις κουταλιές αλεύρι και
σοτάρουμε το αλεύρι καλά , προσθέτουμε τρία ποτήρια νερό χλιαρό, την ντομάτα
ψιλοκομμένη ,το σκόρδο πολτοποιημένο, το λεμόνι ,αλάτι ,πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να χυλώσει. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσει.
4.Ρίχνουμε τα τηγανισμένα μανιτάρια μέσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.

Μικρό μυστικό:
Η πιο γνωστή , εύκολη και ίσως η πιο νόστιμη συνταγή μανιταριών.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η μικρή κουζίνα ...τυπώθηκε και κυκλοφόρησε!

Μικρή κουζίνα , ψωμιά και ζύμες , μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της φίλης μας της Κικής.
Συνταγές, φωτογραφίες, πληροφορίες , όλα γύρω από τις ζύμες! Ενα βιβλίο χρήσιμο για κάθε νοικοκυρά.

Η Κική με το μεράκι της έφτιαξε το βιβλίο της για να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της !
Κική μου σου εύχομαι καλή επιτυχία .

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Να ήμασταν πάντα ...παιδιά!

Κυπαρίσσι Γρεβενών. Κυριακή 17-1-2010. Η πλατεία χιονισμένη ,όμορφη αλλά έρημη!

Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα τρία αδέρφια...τα τρία ΔΕΛΤΑ!
Τα μοναδικά παιδιά που κατοιπουν μόνιμα στο χωριό. Τα τρία αδέρφια της οικογένειας του Βαγγέλη και της Σπυριδούλας Παπαδόπουλου.
Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ... ο πρωτότοκος!


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ...


και η ΔΙΟΝΗ...

Η πλατεία ζωντάνεψε και το παιχνίδι ξεκίνησε!
Ο χιονάνθρωπος πρώτη προτεραιότητα!

Με τη βοήθεια της μαμάς Σπυριδούλας ολοκληρώθηκε... έγινε όμορφος με το κασκόλ και το σκουφί του!

και φυσικά βγάλαμε ...και αναμνηστικές φωτογραφίες!
Μετά το παιχνίδι ...η ξεκούραση!
Εχω άδικό που λέω ...να μέναμε πάντα παιδία!!!


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ενα γεύμα ...από το τίποτα!

Γύρισα από το γραφείο χθές στο σπίτι και δεν είχα μαγειρέψει...
Στο ψυγείο δεν υπήρχε τίποτα ...εκτός από μία ντομάτα ,ένα μαρούλι, λίγα μανιτάρια και ένα αυγό...
Εφτιαξα λοιπόν ένα γεύμα με τα λίγα αυτά υλικά!

Εκοψα τα μανιτάρια...

Τα αλεύρωσα...


Τα τηγάνισα

Εψησα μία φέτα ψωμί στο φούρνο....


Τηγάνισα το αυγό ...και έστησα το πιάτο!

Το μαρούλι και η ντομάτα έγιναν σαλάτα...


Εριξα και λίγα τηγανιτά μανιτάρια...και το τραπέζι γέμισε!
Με δύο ποτηράκια τσίπουρο πέρασε το μεσημέρι ...ΤΕΛΕΙΑ!

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Φλαμμουλίνη...η βελουδόποδη.

Ολες τις εποχές και σε όλα τα μέρη μπορείς αν είσαι τυχερός να βρείς μανιτάρια.

Μέσα στο κτήμα μας όλες τις εποχές ξετρυπώνουν διάφορες ποικηλίες μανιταριών.
Σέ έναν λοιπόν κορμό μιάς παλιάς καρυδιάς βγήκαν πριν λίγες μέρες τα μανιταράκια που βλέπετε. Είναι η φλαμμουλίνα η βελουδόποδη. Ηταν τόσο όμορφα που δεν ήθελα να τα πειράξω και το μόνο που έκανα τα φωτογράφησα για να μοιραστώ μαζί σας ...την ομορφιά τους.
Είναι ένα μανιτάρι που θα το συναντήσουμε από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο κατά ομάδες σε νεκρό ή προσβεβλημένο ξύλο πλατύφυλλων ή σπανίως κωνοφόρων δένδρων.

Μορφολογία: Καπέλο με διάμετρο 2-6 εκ. κυρτό επίπεδο ή κυματιστό, λείο, κολλώδες, γλοιώδες, ζελατινώδες, πορτοκαλί, κιτρινοπορτοκαλί ή πορτοκαλοκαφετί με ομαλή, πιό ανοιχτόχρωμη , μερικές φορές ελαφρώς γραμμωτή περίμετρο.

Σάρκα κρεμ, μαλακή, με ευχάριστή μυρωδιά και ήπια γεύση φουντουκιού.

Είναι φαγώσιμο, νόστιμο, πλούσιο σε βιταμίνες Β1, C και D. Το πόδι είναι σκληρό και δεν τρώγεται. Του αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες (τόνωση ανοσοποιητικού και δράση κατά σοβαρών ασθενιών)

Εγω δεν το μαγείρεψα γιατί δεν ήθελα να χαλάσω αυτή την όμορφη σύνθεση μέσα στην καρδιά του χειμώνα!

Οι λίγες πληροφορίες που παραθέτω για την φλαμμουλίνα την βελουδόποδη είναι από το βιβλίο : Μανιτάρια , φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη του Κωνσταντινίδη του Γιώργου ο οποίος είναι ερευνητής, μανιταροσυλέκτης, εκπαιδευτικός....
Γιώργο όταν σε χρειάζομαι είσαι πάντα παρών.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τσέχικο ...κέικ

Υλικά: Για δύο κέικ
250 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αλεύρι
4 αυγά.
8 κουταλιές χλιαρό νερό
10 κουταλιές λάδι σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέκν πάουντερ
3 κουταλιές κακάο


1η κρέμα
1 λίτρο γάλα
1,5 φακελάκι κορνφλάουρ (βανίλια κάστερ)



2η κρέμα
2 βιτάμ
300 γρ. ζάχαρη
8 κουταλιές βότκα.





Εκτέλεση.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτουμε το λάδι, το νερό ,το αλεύρι και το μπέκιν πάουντερ. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα προσθέτουμε 3 κουταλιές κακάο και στο άλλο 3 κουταλιές αλεύρι ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε τα μείγματα σε δύο Βουτυρωμένες δύο μακρόστενες φόρμες .Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για μία ώρα.
Την επόμενη μέρα κόβουμε τα δύο κέικ σε ισομερή φέτες.








Φτιάχνουμε τις δύο κρέμες
1η κρέμα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να κάψει .Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορνφλάουρ σε κρύο γάλα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα στο ζεστό γάλα ανακατεύουμε πολύ καλά να μην μας κωλύσει η κρέμα. Μόλις δέσει καλά την αφήνουμε να κρυώσει .Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην πιάσει κρούστα.




2η κρέμα
Στο μίξερ χτυπάμε τα 2 βιτάμ με τη ζάχαρη και μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε τη βότκα.
Ενώνουμε τις δύο κρέμες ανακατεύοντας πολύ καλά σε μία μεγάλη λεκάνη και έτσι έχουμε μία καινούρια κρέμα πολύ αφράτη.






Παίρνουμε μία φέτα από το ένα κέικ και την ενώνουμε με κρέμα με μία φέτα από το άλλό.
Μία φέτα καφέ-κρέμα άσπρη-μία φέτα κίτρινη-κρέμα άσπρη…





Γίνονται τρείς κορμοί
Αλείφουμε με κρέμα τους κορμούς και τους βάζουμε στο ψυγείο για μία μέρα.





Την επόμενη περιχύνουμε με λυομένη κουβερτούρα και τα αφήνουμε πάλι να παγώσουν.




Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε το κόβουμε διαγώνια για να έχουμε το κέικ ριγέ.



Υ.Γ. Το γλυκό αυτό το έφτιαξα με τη συνταγή που πήρα από την αγαπημένη μου ξαδέρφη-νύφη τη Σούλα Καμαρούλη. Την ευχαριστώ .