Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

Κεντίδια... του δάσους.

Το μανιτάρι δεν είναι απλά νόστιμο. Είναι και όμορφο. Του πάνε οι συνταγές , του πάνε οι φωτογραφίες, το κάνουν ξεχωριστό τα κεντίδια!
Μ΄αρέσει το κέντημα.Κέντησα κατά καιρούς, τραπεζομάντηλα,ποδιές,πετσέτες .
Κέντησα και τη σύνθεση που βλέπετε...
Σε φόντο πράσινο!


Ο τόπος και ο χρόνος!

Το νόστιμο!

Το όμορφο!



Αφιερώθηκε και βρίσκεται στην ΜΑΝΙΤΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΑΥΛΑΙΣ ,στα Γρεβενά.





Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

Ενα απόγευμα φιλικό και ξένοιαστο!

Είναι κάποιες στιγμές που έχεις ανάγκη να χαλαρώσεις, να νοσταλγήσεις, να ξεκουραστείς, να νοιώσεις τη θαλπωρή της φιλίας .
Το νοιωσα χθές πίνοντας καφέ με φίλες και συζητώντας για διάφορα. Παρούσα και η φίλη μου η Μαρία Τζιρίτα (σε θεωρώ φίλη μου ,αν και δεν σε γνωρίζω προσωπικά) οχι αυτοπροσώπως , αλλά με το βιβλίο της ...ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ.
Το έδειχνα στις φίλες μου ,το ξεφυλλίζαμε, τις διάβαζα κομμάτια που μου άρεσαν.
Κάπως σαν να σύστηνα μια καινούργια φίλη αγαπημένη και εκλεκτή.

Ελεγα, έλεγα και ήμουν πειστική.
Την δέχτηκαν ευχαρίστως.
Πιστεύω να την αγαπήσουν σαν εμένα και την ίδια και τα γραπτά της




Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

Τα ψωμάκια ...της Κυριακής.

-Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης, είναι όμως και μέρα της οικογένειας. Μία Κυριακή χρόνια πριν με μικρά τα παιδιά μου δοκίμασα τη συνταγή αυτή.
Αρεσε. Επαναλήφθηκε.
Τα παιδιά την ονόμασαν : ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ!
Σήμερα χρόνια μετά κάθε φορά που έρχονται τα ζητούν. Δεν τους χαλάω χατήρι, ούτε σ΄αυτούς , ούτε στους φίλους μου.
Τώρα πιά η συνταγή αυτή έγινε κομμάτι βασικό της κουζίνας μου.
Υλικά:
Ένα ποτήρι γάλα
Ένα ποτήρι νερό χλιαρό
Ένα κομμάτι μαγιά της μπύρας (όσο ένα σπιρτόκουτο)
Ένα κουταλάκι του καφέ αλάτι και ένα ζάχαρη
Μία κουταλιά της σούπας ξύδι και δύο κουταλιές λάδι
Ένα αυγό
Αλεύρι όσο πάρει (να γίνει η ζύμη μαλακή)

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά και την αφήνουμε να μείνει για αρκετές ώρες. Αν θέλουμε να ζυμώσουμε τα ψωμάκια μας το πρωί της ημέρας ,την μαγιά μας την ετοιμάζουμε από το βράδυ έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε μία λεκάνη που ζυμώνουμε ρίχνουμε την λιωμένη μαγιά, το γάλα χλιαρό ,το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και όλα τα άλλα υλικά μας. Το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο -λίγο μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από την λεκάνη. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και μία πετσέτα για να φουσκώσει .
Μόλις η ζύμη φουσκώσει πλάθουμε τα ψωμάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού τα βάζουμε στο ταψί και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν. Με μία οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε σε τρείς μεριές και τα βάζουμε στο φούρνο. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Μικρό μυστικό: Όταν τα πλάθουμε βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι σπορέλαιο για να μην κολλάει η ζύμη και πλάθουμε τα ψωμάκια πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.








Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Ατέλειωτη ...ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΥΠΑΙΘΡΟΣ

Νοιώθω πολύ τυχερή.
Τυχερή που ζω στην Επαρχία
Τυχερή που έχω χωριό για να γεμίζω τις ελεύθερες ώρες μου.
Και ακόμα πιο τυχερή που μπορώ και συμμετέχω σε εκδηλώσεις όπου ο απλός άνθρωπος έχει ακόμη την τιμητική του.
Μόνο που ντρέπομαι κάποιες φορές γιατί τους προσπερνάμε θεωρώντας τους γραφικούς και ξεπερασμένους.
Πόσο άδικοι και πόσο άδειοι είμαστε αλήθεια!
Πολυάσχολοι πάντα και κρυμμένοι πίσω απ΄τα δήθεν προβλήματα μας και τις δικές μας καριέρες και βλέψεις.




Τα τοπία...




Η γιορτή...

Οι άνθρωποί...



Η διασκέδαση...






Οι γεύσεις....



Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση στη γιορτή του Αγίου Χριστόφορου στο ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.















Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Φιλέτα μοσχαρίσια με μανιτάρια


Υλικά
2 φλιτζάνια μανιτάρια (Βωλίτες, Πρόβεια, Μορχέλλες κ.ά.)
1 κιλό φιλετάκια μοσχαρίσια
1 καρότο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
λάδι, αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και βάζουμε τα φιλετάκια να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές ώστε να πιάσει το κρέας μας κρούστα (έτσι πετυχαίνουμε να κρατήσει το κρέας τους χυμούς του και να γίνει μαλακό).

2. Σοτάρουμε, αφού ρίξουμε το κρεμμύδι, το καρότο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά για να μην κάψουμε το φαγητό.

3. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για λίγα λεπτά ακόμη.

4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλατος και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.

5. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αφού το πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μικρό μυστικό
Την συνταγή αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με χοιρινά φιλετάκια ή με όποιο άλλο κρέας θέλουμε. Μπορούμε και να παραλείψουμε την κρέμα γάλακτος.


Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Εικόνες ...που αντέχουν στο χρόνο

Το χωριό πέτρινο γραφικό. Οι κάτοικοι λίγοι...

Το μπακάλικο όμως της κυρά Μαριάνθης πάντα εκεί...

Και το χαμόγελό της αστείρευτο...

"Εδώ γενήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ θέλω να ζήσω... μου φτάνει που εξυπηρετώ τον κόσμο, αυτούς τους λίγους που απόμειναν..."

Και το μπακάλικο να έχει απ΄ όλα...

Χαρτικά, απορρυπαντικά, ποτά, γαλακτοκομικά...

Ζυμαρικά, όσπρια, ζαχαρώδη....

Φρούτα και μαναβικά...
Κυρά Μαριάνθη σ΄ευχαριστώ , μου άνοιξες ένα παράθυρο στο χρόνο, νοσταλγικό, αισιόδοξο ,χαρούμενο. Τούτη την πρωτομαγιά του 2009 στην αφιερώνω. Τα στεφάνια τα γλέντια και τα φαγοπότια έρχονται και παρέρχονται, η δική σου καρτερικότητα και καλοσύνη αντέχουν στο χρόνο. Το χαμόγελό σου δεν κοστολογείται...

Να σ΄έχει καλά ο Θεός!