Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

Για το γιορτινό σας τραπέζι


ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά
1 μεγάλο φασιανό
3 μανιτάρια φρέσκα (Καλογράκια, Πρόβεια ή Αγαρικά του εμπορίου)
20 γρ. μανιτάρια Βωλίτες αποξηραμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
1 κούπα ρύζι
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό


Εκτέλεση
1.Πλένουμε το φασιανό καλά και τον αφήνουμε να στραγγίσει.

2. Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουσκέψουν στο νερό για μισή ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρo. Ρίχνουμε τα μανιτάρια (φρέσκα και αποξηραμένα), το ρύζι, το σκόρδο και το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.

4. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά τη γέμιση να κρυώσει.

5. Γεμίζουμε το εσωτερικό του φασιανού και δένουμε τα πόδια με σπάγκο.

6. Βάζουμε το φασιανό σε μεταλλική γάστρα και τον ψήνουμε στους 150 βαθμούς C για δύο ώρες.

7. Ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη για να πάρει ο φασιανός χρώμα.

Μικρό μυστικό
Αντί για φασιανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Για ένα πολύ εκλεκτό πιάτο, πάντως, μπορούμε να προμηθευτούμε φασιανό από την οικολογική φάρμα «Άρτεμις» στο Κυπαρίσσι Γρεβενών.

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ





Το μανιτάρι πηγαίνει παντού και απογειώνει τις γεύσεις.
Στις μέρες όμως τις δύστροπες που ζούμε η αισιοδοξία και η αγάπη είναι που έχουμε ανάγκη.
Κι ένα χαμόγελο έστω και πικρό για μια ζωή που είναι τόσο όμορφη και κάποιοι την κάνουν τόσο άσχημη και σκληρή.

Μέσα απ'την καρδιά μου
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , καλές Γιορτές και 2009 ΕΥΧΕΣ
για τον καθένα χωριστά και για όλους μας!

Δύο τρείς φωτογραφίες για να μας κάνουν να ξεχάσουμε και γιατί οχι να ονειροπολήσουμε ένα καλύτερο αύριο και στιγμές ανθρώπινες, ζεστές και καθημερινές!

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

Παρουσίαση - Ευχαριστήριο


Όταν έχεις δίπλα σου φορείς, μέσα μαζικής ενημέρωσης, συγγενείς, συνεργάτες, συμπατριώτες και φίλους και όταν όλοι αυτοί στηρίζουν με τόση αγάπη και ενδιαφέρον μια σου προσπάθεια, αναρωτιέσαι αν ένα ευχαριστώ έστω κι απο καρδιάς είναι αρκετό!


Δεν ξέρω ανα ποτέ μπορέσω να ανταποδώσω τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν όσοι στήριξαν, βοήθησαν και παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου μου, "Μανιτάρια, από το δάσος...στην κουζίνα", μπορώ όμως με βεβαιότητα να υποσχεθώ:


Θα είμαι πάντα εδώ στα Γρεβενά, θα αγαπώ τον τόπο μου, θα προσπαθώ και θα τολμώ...


Με άπειρες ευχαριστίες ,

Δήμητρα Βέργου-Ευαγγελοπούλου