Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Ξεκίνησε...το ταξίδι!



Η αγάπη και το ενδιαφέρον σας ετοίμασε το ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ.

Το βιβλίο ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ από το δάσος...στην κουζίνα άνοιξε τα «φτερά» του και ξεκίνησε το ταξίδι του. Ταξίδι ονειρεμένο και αισιόδοξο!


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΙΑΝΟS, Πλατεία Αριστοτέλους 7, Τηλ. 2310 277004, ianos.gr
ΑΘΗΝΑ: Ιανός στην Αθήνα, Σταδίου 24, Τηλ. 210 3217917

Και ακόμη σε ΛΑΡΙΣΑ, ΒΕΡΟΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ κι αλλού...

Με αποσκεύες τη διάθεση, το μεράκι, τη ζεστασιά και τη στήριξη ούτε δρόμοι οριοθετούνται, ούτε ταξίδια προγραμματίζονται.

Απλά το ταξίδι συνεχίζεται...

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους έδωσαν το... παρών στην παρουσιάση του βιβλίου. Στην επόμενη δημοσίευση θα ακολουθήσει αναλυτικό φωτορεπορτάζ και λεπτομέρειες από την παρουσίαση.

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

Παρουσίαση του βιβλίου


ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 6:00 το απόγευμα


ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου
"ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, από το δάσος...στην κουζίνα".

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο
  • Γιώργος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός, ερευνητής και συγγραφέας (manitari.gr)

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι
  • Δάνος Δανηιλίδης, ταξιδιωτικός συντάκτης της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • Χρήστος Δόκαλης, δημοσιογράφος TV100


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ,
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Πλευρωτοί με χυλό και λευκό κρασί

Πλευρωτοί...με λευκό κρασί!

Υλικά
μανιτάρια Πλευρωτοί
2 αυγά
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι αλεύρι
αλάτι, πιπέρι, λάδι για τηγάνι


Εκτέλεση
1. Χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε το κρασί, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να μη σβολιάσει το αλεύρι. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για δέκα λεπτά.

2. Καθαρίζουμε τους Πλευρωτούς και κόβουμε τα σκληρά πόδια τους.

3. Βουτάμε τα μανιτάρια στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να κοκκινίσουν καλά.

4. Τα σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι που το έχουμε αρωματίσει με λίγο σκόρδο.

Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε, στο χυλό προσθέτουμε και τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Τα μανιτάρια μας τότε θα γίνουν πολύ πικάντικα.

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

Φαγώσιμα (συνηθισμένα) μανιτάρια

Προσοχή...όλα τα μανιτάρια δεν είναι φαγώσιμα! Δυστυχώς γενικός κανόνας που να μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα φαγώσιμα από τα δηλητηριώδη δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, χαρακτηριστικά που αν τα γνωρίζουμε δεν κινδυνεύουμε. Εάν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, δεν τα συλλέγουμε. Μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη για τα οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι, και τα οποία εμείς ή κάποιος περισσότερο ειδικός έχει ταυτοποιήσει! Κλειδιά αναγνώρισης είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φαίνονται με γυμνό μάτι, ο βιότοπος, η εποχή της καρποφορίας κ.α.

Αγαπάμε τα μανιτάρια, περισσότερο όμως αγαπάμε τη ζωή!
Τα συνηθέστερα φαγώσιμα μανιτάρια στις περιοχές μας της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία οι περισσότεροι κάτοικοι αναγνωρίζουν και ταυτοποιούν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής (οι τοπικές, λαϊκές ονομασίες με κόκκινο)

Καλογράκι (Βωλίτης ο χαλκόχρωμος - Boletus aereus)

Βασιλικό (Βωλίτης ο δικτυωτός - Boletus reticulatus)

Ζαρκαδίσιο (Μακρολεπιώτα η ψηλή - Macrolepiota procera)

Πρόβειο (Αγαρικό το πεδινό - Agaricus campestris)

Πλευρωτός (Πλευρωτός ο οστρεώδης - Pleurotus ostreatus)

Νεραντζάκι ή Κιντρινούσκα (Κανθαρίσκος ο φαγώσιμος - Cantharellus cibarius)

Κοκκινούσκα (Αμανίτης ο καισαρικός - Amanita caesarea)

Οι φωτογραφίες δίνουν μια ιδέα για τη μορφή τους, αλλά δεν αντικαθιστούν την προσεκτική παρατήρηση, την εμπειρία και τα καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία χαρακτηριστικά των ειδών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ αναλυτική ταξινόμηση και περιγραφή των ειδών, με κατατοπιστικές φωτογραφίες στα βιβλία του Γ. Κωνσταντινίδη και στο manitari.gr (Ενότητα: Εκδόσεις).

Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με κάθε ένα από τα παραπάνω είδη αναλυτικά...

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2008

Σάββατο πρωί στο δάσος...

Περπατήσαμε στο δάσος για πολύ ώρα.
Βρήκαμε πολλά είδη μανιταριών .
Τα φωτογραφήσαμε αλλά λίγα ήταν αυτά που
μπορούσαμε να μαγειρέψουμε.







Βρήκαμε λίγα ζαρκαδίσια ,ένα βασιλικό και δύο καλογράκια.
Τα μαγείρεψα και τα φάγαμε με φίλους .
Συνταγή αύριο.