Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Μανιταρόπιτα

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ...και πολύ νόστιμη!

Υλικά
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1 ξίδι
1 κούπα λάδι, 1 κούπα βούτυρο
(για το ράντισμα των φύλλων)
1 κουταλάκι αλάτι, 1 ζάχαρη

Για τη γέμιση
8 μανιτάρια (ό,τι διαθέτουμε ή προτιμάμε)
6 κρεμμύδια ξερά, 1 ματσάκι φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
λίγη καυτερή πιπεριά
1 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή. Τη ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα κομματάκια αυτά της ζύμης τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά φυλλαράκια, τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.

3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.

4. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα και ραντίζουμε ανά ένα με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

5. Αλείφουμε την πίτα με βούτυρο και λίγο νερό και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για σχεδόν μία ώρα.


Μικρό μυστικό
Μπορούμε αν θέλουμε για παραλλαγή να προσθέσουμε στη γέμιση και 200γρ. κιμά μοσχαρίσιο.

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

Φθινοπωρινής βόλτας...συνέχεια


Αυτό το Σαββατοκύριακο τελικά ήταν γεμάτο εκπλήξεις. Περιδιαβαίνοντας τα χωριά του Βοίου για να γευτούμε τα δώρα του δάσους καταλήξαμε στον Πεντάλοφο (Ζουμπάνι). Πέσαμε πάνω στη ΚΑΣΤΑΝΟΓΙΟΡΤΗ.

Απολαύστε διαδρομή και δρώμενα!!!

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

Τα δώρα του δάσους


Βγήκαμε στο δάσος για μανιτάρια και βρήκαμε ελάχιστα.


Μαζέψαμε όμως κορόμηλα, άγρια αχλάδια, άγρια μήλα και φυσικά κάστανα.




Με τα φρούτα του δάσους φτιάξαμε μαρμελάδες και με τα μανιτάρια μαγειρέψαμε μια πολύ νόστιμη μανιταρόπιτα.

Τα κάστανα τα ψήσαμε, τα βράσαμε ... τα φάγαμε.

Λένε στο χωριό μου:
Το κάστανο θέλει κρασί
και το καρύδι μέλι
Κι κόρη θέλει φίλημα
πρωί και μεσημέρι.

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

Φθινοπωρινό...τραπέζι με μανιταρομαγειρέματα






Την Κυριακή μαγείρεψα για φίλους μανιτάρια και επειδή δεν είχαμε φρέσκα, άγρια τις συνταγές μας τις κάναμε με μανιτάρια του εμπορίου (ασπρομανίταρα και πόρτο μπέλο) και λίγα νεραντζάκια (κανθαρίσκους) που είχα στην κατάψυξη.

Πάρτε μια γεύση...αλα κρέμ, μανιταροκροκέτες, σούπα βελουτέ και μαγειρευτά με λευκό κρασί...

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Μανιτάρια (Ζαρκαδίσια) Σνίτσελ


Υλικά
(ολόκληρα) άγρια μανιτάρια Ζαρκαδίσια
ή Πορτομπέλο του εμπορίου
2 αυγά
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
λάδι για τηγάνι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και με τα δάχτυλα μας τα πιέζουμε ελαφρώς για να ανοίξει λίγο η καμπύλη πλευρά τους.

2. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι, ύστερα από το αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.

3. Βάζουμε το λάδι να κάψει λίγο και τηγανίζουμε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά αφού τα πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

4. Τα συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας και φρέσκια σαλάτα.

Μικρό μυστικό
Όταν η σοδειά μας από Ζαρκαδίσια μανιτάρια είναι μεγάλη, τα βάζουμε στην κατάψυξη, το καθένα χωριστά σε σακούλες ψυγείου και τα μαγειρεύουμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.


Σημείωση: Η συνταγή είναι από την κατηγορία `Ορεκτικά' και μία από τις 70 συνταγές με μανιτάρια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ... από το δάσος στην κουζίνα.

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: Η παρεξηγημένη γοητεία






Σαν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε όλοι μας κάνουμε αναφορά στις τρεις εποχές. Το χειμώνα γινόμαστε σκιέρ στα ... μοδάτα... χιονοδρομικά. Την άνοιξη ...τρελαινόμαστε ...στις εκδρομές σε λουλουδιασμένες εξοχές. Ενώ το καλοκαίρι ...φτιάχνουμε ...το χρώμα μας σε ξωτικές παραλίες και λικνιζόμαστε σε ΙΝ μαγαζιά.

Το φθινόπωρο "στην απ' έξω"! Το συνηθίσαμε βροχερό, άχρωμο, θαμπό, ρουτινιασμένο. Έχω εμπειρίες διαφορετικές, διαθέτω σειρά φωτογραφιών που ανατρέπουν τα δεδομένα. Τις παραθέτω και ίσως συνεχίσω να το κάνω, γιατί αγαπώ το φθινόπωρο. Γιατί είναι όμορφη, μεστή και γοητευτική εποχή, απλά παρεξηγημένη!


Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

Μία φθινοπωρινή βόλτα στο δάσος

Ήταν πόλυ όμορφο το χθεσινό απόγευμα.
Περπατήσαμε στο δάσος, χαλαρώσαμε από την πίεση της δουλειάς, μαζέψαμε κάστανα, καρύδια και μανιτάρια.

Ένα τσίπουρο στο καφενείο του Βαγγέλη, στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών με εξαιρετικό μεζέ (Φασιανό ψημένο στα κάρβουνα) ήταν ότι καλύτερο για να κλείσει η μέρα μας.

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Χορτόσουπα με Μανιτάρια


Υλικά
1 κιλό μανιτάρια άγρια του δάσους ή καλλιέργειας
(όλες οι ποικιλίες μανιταριών μπορούν να μπουν στη σούπα...όσο περισσότερα και διαφορετικά)
4 πατάτες
2 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά και ένα ματσάκι φρέσκα
2 κλωνάρια σέλινο, 2 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο άνηθο
½ ποτήρι του κρασιού λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι


Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα χορταρικά. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε με πολύ νερό, απλώς μόνο να φύγουν τα χώματα. Καλύτερα να τα βουρτσίζουμε ελαφρώς με ένα πινέλο κουζίνας.

2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο να κάψει ελαφρώς, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε πάντα ώστε να μη διαλύουμε τα μανιτάρια.

3. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Τέλος προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό και τον άνηθο.

4. Γεμίζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό.

5. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει ελαφρώς και αφού κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το πιπέρι και το λεμόνι.